Asgari ücret netleşiyor! Bakan ilk tüyoyu verdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CNN Türk'te gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Bakan Bilgin asgari ücret konusunda çok önemli bir detay paylaştı.İşte tüm detaylar
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında açıklamalarda bulundu. İşte tüm detaylar...
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgin, "Dolar bazında baktığımızda ilk defa AK Parti döneminde en üst düzeye çıktı. Ben görevim gereği bunları sayın cumhurbaşkanımıza götürdüğümde anlattığımda kabul etti" diye konuştu.
"Asgari ücret 500 doların altında olmamalı." diyen Bilgin, "Bizim memurlarımız bilsin ki Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlettir. Ocakta memnun oldukları gibi temmuzda memnun olacaklar. Temmuzda asgari ücreti de ele alacağız. Yeni bir asgari ücret belirleyeceğimizi ifade etmek isterim." ifadelerini kullandı.
Bilgin'in açıklamaları şu şekilde:
Dünkü toplu sözleşme çok önemli. Kamudaki işçilerin sözleşmeleri farklı tarihte bitenler vardı. Hepsi birlikte yapılıyor. Sözleşmede kamu işçilerinin bir kısmı asgari ücret düzeyinde ücret alıyordu. 8 bin 500 alanların maaşları brüt olarak 15 bin liraya çıkarıldı. Bunun üzerine yüzde 45 zam yapıldı. Medyada yanlış anlaşılmalar oldu. Sabah çiçeklerle ziyarete geldiler. Ben de teşekkür ediyorum. Toplu sözleşme düzeni ülkede işliyorsa demokrasi göstergeleri değerli bir durumdur. Kamu işçilerine, yer altında çalışan maden işçilerimiz var, bu ücretle ne kadar teşekkür etsek edemeyiz. Direğin tepesindeki enerji işçileri var. İşçilerimizi memnun eden bir sözleşme gerçekleştirdik. Onlara verilen ücreti fazla bulmak etik değil. Bunlar brüt rakamlar. Bazı yetersizlik sendromu yaşayan sendikalar var. Net memur maaşlarını koyup mukayese ediyorlar. Bu ahlaki değil. Daha erken yapacaktık deprem girdi araya. Şubat içerisinde çözecektik. Seçimle alakası yok. Yasal bir durum. Toplu sözleşme tarihleri vardır. Sosyal devletin temsilcisi olarak uzlaşma noktasına getiririz. Sayın Cumhurbaşkanımız da beklentinin üzerinde bir zam yaparak açıkladılar.
"MEMURLARIMIZ ENDİŞE ETMESİNLER"
Memurlarla yaptığımız sözleşmenin dönemleri var. Temmuz ayında bitiyor yasal olarak. Kamu çalışanlarıyla ilgili memur sendikalarımızla temmuzda oturacağız. Enflasyon farkını vereceğiz. Türkiye tarihinde ilk defa sayın cumhurbaşkanımızın uyguladığı refah payı var. Asla memurları işçilerden düşük seviyede maaş alma uygulaması yapmayız. Yüzde 14 civarında refah payı. Temmuzda memura enflasyon farkı artı refah payı vereceğiz. Biz kazanırsak demiyorum biz zaten kazanacağız. Hükümetimiz iş başındadır. Memurlarımız endişe etmesinler. Ben fabrika fabrika dolaşıyorum. Fabrikaların çoğunluğu ihracat yapan işletmeler.
Geçen bir fabrikaya gittik. Ankara Çubuk'a TOGG ile gittim. Biz buna parça ürettik dediler. Türkiye neden her şeye rağmen ayakta duruyor. Türkiye sanayiye dayanarak büyüyor. Gittiğimiz her yerde alkışlarla karşılanıyoruz. Sayın cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorlar. Aşağıdaki ücreti yukarı tırmandırdığınızda yukarıdaki ücret de yukarı tırmanıyor. Gözlemlerime dayanarak, ilk turda sayın cumhurbaşkanımız açık ara kazanıyor. Memurlar hiç endişe etmesinler. Sayın cumhurbaşkanımız talimat verdi, çalışmamız hazır. Temmuzda yasal olarak uygulamaya sokulacak. Ocak ayında verdiğimiz sözü nasıl tuttuğumuzu biliyorlar.
"KIŞKIRTICI İTHAMLARI CİDDİYE ALMAYALIM"
Türkiye'de sendikalaşma oranı düşüktü. AK Parti hükümetleri döneminde yapılan bir çalışma var. E-üyelik. Oran yüzde 7 civarından 14,5'e geldi. Neler yapamadınız diye sorarsanız, sendikalar ve toplu sözleşme kanunlarının değiştirilmesi lazım. İş kanunumuzda kapsamlı bir reform yapılması lazım. Hazırlığımız tamam. 20 yıllık sorunlar vardı önümüzde nefes alamadık. Beklemedim. Birincisi beyaz bayrak uygulamasını uygulamaya soktuk. Eğer Türkiye'de 600 civarında iş yeri beyaz bayrak almayı hak ediyor. Burası düzgün üretim yapan bir işyeri demek oluyor. Oraya ciddi teşvikler verdik. Yasal çerçeve dışında sendikalaşmayı destekleyen uygulamalar yaptık.
Birçok işyerine müdahale ettim. İşçiler örgütlendiği için işveren, hanımların 350 tanesini sokağa attı. Fabrikanın CEO'sunu aradım, 'İşçileri almazsanız, getirdikleri yabancı mühendislerin çalışma izinlerini iptal ederim' dedim. Ertesi gün geri aldılar ve toplu sözleşme imzalandı. Eczacıların ücretleriyle ilgili düzenlemeleri yeni imzaladık. Sağlık personeli ücretlerinde iyileştirmeler yapıldı. Yasal olarak toplu sözleşme dönemi değil. Kışkırtıcı ithamları ciddiye almayalım. Neden rakam vermiyoruz, önümüzdeki aylarda enflasyon rakamları açıklanacak. Araştırmalarımızın neticesinde ne kadar refah payı vereceğimizi belirleyeceğiz. Yarın sayın cumhurbaşkanımızın değerlendirmeleri olacak, açıklamaları önemli olacak. Meclis deprem süresince çalışmadı. Her bakanlıktan gelen birçok şey vardı. Meclis bizim 2 teklifimizi Genel Kurul'a intikal ettirebildi.
"ASGARİ ÜCRET 500 DOLARIN ALTINDA OLMAMALI"
Öğrencilik yıllarımda bir fabrika duvarına asgari ücret vergi dışı bırakılsın yazmıştık. Ecevit ilk toplu sözleşme uygulayan bakandır. Hükümet programına koydu uygulayamadı. Bu bize nasip oldu. Tüm ücretlerden asgari ücret düzeyinde ücreti vergi dışı bıraktık. CHP gibi parti bundan nasıl habersiz olur. Tarihsel bir adım olarak görüyorum. 8 bin 500 beklentilerin üzerinde bir artıştı. Dolar bazında baktığımızda ilk defa AK Parti döneminde en üst düzeye çıktı. Ben görevim gereği bunları sayın cumhurbaşkanımıza götürdüğümde anlattığımda kabul etti. Asgari ücret 500 doların altında olmamalı. Bizim memurlarımız bilsin ki Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlettir. Ocakta memnun oldukları gibi temmuzda memnun olacaklar. Temmuzda asgari ücreti de ele alacağız. Yeni bir asgari ücret belirleyeceğimizi ifade etmek isterim.
"MAĞDURİYETİ ORTADAN KALDIRDIK"
Adaleti sağlayacak artış oranı yapacağız. 3600 ek gösterge verdik. Ona bir düzenleme daha ekleyeceğiz. Birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanları ek göstergeye gelecekler. Emeklilere de 7500 üzerinde olanlara farklı oranlarda düzenleme yapacağız. 7 bin 7500 arasında alan 9.5 milyon insana el uzatmış olduk. Gaz çıktıktan sonra banka modeli ile fon oluşturulacak ev hanımlarının emeklilik primlerinin bir kısmı ödenecek. Bu söylediğim kapsayıcı sosyal devlet anlayışının parçasıdır. Emekli fonlarımız maaşları ödeyebilecek seviyede. Biz pandemide global bütçe uygulamamız var. Anlamı şu, Sağlık Bakanlığımız diyelim bir harcama yaptı. Global bütçe olarak biz ödüyoruz. Maliyeden bize geliyor, açık denilen odur. Emekli olmak isteyen ev hanımı müraacat edecek.
Yatırılması gereken prim gününün 3'te 1'ini devlet karşılayacak. Geriye doğru işletildiği için mağdur olmuşlar. Biz mağduriyeti ortadan kaldırdık. Araya pandemi girince zaman uzadı. Ortalama yaş ortalaması 50'ye geldi. İşin çözümü mümkün hale geldi. 1 milyon 700 civarında başvuru oldu 1 milyonunun işlemi tamamlandı. Maliyeti 120 milyar civarında. Bekleyenler, bir yerde dosyası kalmış ya da prim günü eksik olanlar. Biz kısa sürede 1 milyonu emekli ettik, hızla devam ediyor. Hiç kimsenin bir kaybı yok. İkramiyeler de maaşlarına yatırılıyor.