Ekonomi

Asgari ücrette rakam belli oldu! Bakan bizzat açıkladı

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı yeni asgari ücret zammına çevrildi. Bakan Bilgin yeni zamla ilgili net rakam verdi. İşte tüm detaylar...Bakan Bilgin ilk kez zam oranlarını bu kadar net paylaştı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, bu akşam yaptığı açıklama ilgili milyonlarca asgari ücretli çalışan ve emekliyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin ilk kez zam oranlarını bu kadar net paylaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret artışı hakkında açıklamalar yaptı ve "Temmuz ayında yapacağız ve aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak" diye konuştu. 

Ocak ayında yapılan düzenlemenin Cumhuriyet tarihindeki en yüksek düzenleme olduğunu belirten Bakan Bilgin, asgari ücretin yükselmesinin diğer ücretlerin de artmasına neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, asgari ücretin vergi dışı bırakıldığını ve Temmuz'da reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleneceğini söyledi.

Bakan Bilgin, toplu sözleşme sürecinin zorlu bir süreç olduğunu ve sendikaların belli bir noktaya geldiğini belirtti. Sosyal devletin emekçileri koruma görevi olduğunu vurgulayan Bilgin, asgari ücret düzenlemesinin emeğin lehine olacağını söyledi ve yarın Cumhurbaşkanı'nın da katılımıyla uzlaşmanın kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.

EYT MAAŞLARI
EYT konusuna da değinen Bakan Bilgin, yaklaşık 20 yıllık bir sorun olan EYT'nin çözümü için çalışmaların pandemi öncesinde başladığını ve 50 yaşın uygun bir yaş olduğunu belirtti. Bakan Bilgin, bu düzenleme ile birçok kişinin maaşlarının bağlandığını ve bağlanamayanların da hızla bağlanacağını söyledi.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI
Son olarak, emekli maaşlarına kademeli bir zam uygulanacağını belirten Bakan Bilgin, 7 bin liranın üzerindekilerin 10 bine kadar belli bir oranda artırılacağını ve 7 bin-10 bin arasındakilere pozitif bir ayrımcılık yapılmış olacağını ifade etti.