Ekonomi

Asgari ücrette vatandaşı üzen gelişme! Bakan o oranı yalanladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamada EYT, asgari ücret ve enflasyonla ilgili kritik açıklamalarda bulundu. İşte tüm detaylar...Bilgin EYT düzenlemesi, asgari ücret görüşmeleri, sözleşmeli personel ve geçici işçi konularını da konuştu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşlarla ilgili 2023 Yılı Bütçe sunumunu yaptı. Bilgin EYT düzenlemesi, asgari ücret görüşmeleri, sözleşmeli personel ve geçici işçi konularını da konuştu.

'SENDİKALAŞMAYI ÖNEMSİYORUZ'

Bakan Bilgin, Türkiye'deki sendikalaşmaya ilişkin değerlendirmeler yaptı. Sendikalaşmayı önemsediklerini belirten Bakan Bilgin şu ifadeleri kullandı:

"Sendikalaşmayı önemsiyoruz. Bizim görev alanımızda çalışma ilişkileri ilk sırada yer almaktadır. Endüstriyel ilişkilerde, işçi- işveren ilişkisi önemlidir. Biz devlet olarak nerede duruyoruz sorusu Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren devlet emekçilerinin hukukunu düzenleyecek tedbirleri almaya gayret etmiştir. Cumhuriyet, herkesin cumhuriyetidir. Çalışanlarını koruyan bir sosyal devlet anlayışına dayanmaktadır. Modern toplumda sendikalar en önemli kurumdur. Emekçilerin örgütlenmesi onları işverene karşı eşit hale getirecek bir müessese olarak düşünülmüştür. Kanunlarımız bu anlayışla işlev görmektedir. Sendikalaşmayı önemli görüyoruz. Türkiye'de kamuda sendikalaşma oranı yüksek sayılabilir, işçilerimizde oran düşüktür. Yüzde 14 oranı Türkiye'nin geldiği yere oldukça geri anlayıştır."

İşçilerin yanında olduğunu vurgulayan Bakan Bilgin, "Sendikalaşmanın önünü açacak mücadeleyi desteklememiz lazım. Bugün sendikalaşan iş yerlerinde örgütlenen işçilere tavırlar var. Bunlar bana ulaştığı zaman sendika kimliğine bakmam. Patronunu ararım, arattırırım. Hukuka aykırı hangi işlem varsa üzerine giderim, kapatmak da dahil. İşçilerin yanındayım. Hukukun arkasında durmak görevimizdir. Sendikal özgürlükleri genişletecek düzenlemelere ihtiyaç var. İşverenlerin iş kolu müraacatında keyfilikler var. Oranlara bakıyor ve örgütlenemez diye ya da örgütlenebilir diye iş kolu değişikliği yapıyor. Bizim belirlediğimiz iş yerine biz onu tayin edeceğiz. Buralarda sendikalarımızın yanında duracağız" dedi.

'ASGARİ ÜCRET ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR'

Bakan Bilgin, asgari ücretle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Bugün yeniden asgari ücretle ilgili görüşmelerimiz başladı. Üçlü bir masada görüşmeler devam ediyor. 'Kamuoyunun beklentisi nedir diye?' Türkiye çapında bir araştırma yaptırdık" diye konuştu.

Beklentilerin farklı olduğunu anlatan Bakan Bilgin şöyle dedi:

"Asgari ücretle çalışan işçiler, Türkiye'nin her tarafında farklı ücret düzeylerini bekliyor. Küçük, orta ve büyük işletmelerde çalışan işverenlere ve işçilere soruldu. Kapsamlı çalışma yapıldı. Kamuoyuyla paylaştığımız kısmı daha çok asgari ücret beklentiyi yansıtan kısmıydı. Önümüzdeki dönemde asgari ücretle ilgili konuşulan çeşitli rakamlar var. Benim burada komisyon çalışmalarını sürdürürken, rakam telaffuz etmem yakışık almaz. Sık sık asgari ücretin yüzde 60 düzeyinde oluştuğu söyleniyor. Bu doğru değil, asgari ücretlerin oranı yüzde 38 küsür. O da küçümsenecek bir rakam değildir. Onu ciddiye almamız lazım. Rakamı doğrultmak için söylüyorum. Bu bize şunu gösteriyor. Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil. Asgari ücrete ciddi düzenleme yaptığınızda bütün ücretler farklılaştırıyor."

İSTİHDAM SORUNU

Bakan Bilgin, çalışma hayatıyla ilgili en önemli sorunlardan bir tanesinin, 'istihdam sorunu' olduğunu kaydederek, "Herhangi bir yerde bir işsiz yakınımız, hepimizin yakınında var. Mezun olmuş bir çocuğun işe girememesi aile için ciddi sorun. İşsizlikle mücadeleyi kendi araçlarımızla sürdürmeye çalışıyoruz. Temel çözüm yolunun iktisadi büyüme olduğunu biliyoruz. Yüzde 5'in üzerinde bir büyüme Türkiye'de 700 bin istihdam yaratıyor. Yüzde 7'nin üzerinde ise 1 milyonun üzerinde istihdam yaratıyor. Temel problem büyümenin yüksek ve sürdürülebilir olmasıdır. Bunun dışında elimizde araçlar var. Biz pasif işgücü politikalarıyla istihdamın desteklenmesini sağlayan politikalar izliyoruz. Bunlar kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret vs. aktif işgücü politikalarımızın etkisi ise bunlar doğrudan doğruya işletmelere yeni istihdam şartıyla verilen desteklerdir" değerlendirmesinde bulundu.