Ekonomi

Asgari ücrette yeni tahmin! 40 mı 50 mi 80 mi? Zam oranı ne olacak?

Hükümet aralık ayında bir kez daha masaya oturarak yılbaşından itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek. Asgari ücretle ilgili tahminler havada uçuşuyor peki kimin tahmini tutacak. Asgari ücret artışından sonra emekli maaşları ne kadar olacak.Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusundaki çıkışları nedeniyle milyonlarca kişinin yakından takip ettiği Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Ekonomist Özgür Erdursun asgari ücretle ilgili tahminini paylaştı

Son tahmin Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Ekonomist Özgür Erdursun'dan geldi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusundaki çıkışları nedeniyle milyonlarca kişinin yakından takip ettiği Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Ekonomist Özgür Erdursun asgari ücretle ilgili tahminini paylaştı. Erdursun, asgari ücerete yüzde 50 zam gelmesini tahmin ettiğini bunun da mamur mamaşlarına ve emeklilik aylıklarına yansıyacağını söyledi. Erdursun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Asgari Ücrete, memur maaşlarına, SSK, BağKur ve Emekli Sandığı emeklilerine 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 50 zam yapılır. Asgari Ücret 8.250, en düşük emekli aylığı 5.250 TL olur diye tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, asgari ücretle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek kayıpları telafi edecek şekilde bir gözden geçirmenin yapılacağını söylemişti. Erdoğan, asgari ücret, memur ve emekli maaşları başta olmak üzere yılbaşında tüm ücretlilerin durumlarını, kayıplarını telafi edecek şekilde gözden geçirileceğini belirterek "Hep dediğimiz gibi, hiçbir vatandaşımızın enflasyonun altında ezilmesine izin vermeyeceğiz" ifadesini kullanmıştı.

Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de asgari ücret düzenlemesinin tarihsel nitelikte bir adım olduğunu belirterek, asgari ücret düzeyinde bütün ücretlilerin gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının gündemde olduğunu belirtmişti. Bunun devrim denilebilecek bir adım olacağını ifade eden Bilgin, Aralık ayında asgari ücret için yeniden masaya oturulacağını dile getirmişti.

Yüzde 40 diyen de var yüzde 80 diyen de

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram ise asgari ücret zammı beklentisini, 1 Ocak 2023’ten geçerli olmak koşuluyla en az yüzde 40 seviyesinde olması şeklinde açıklamıştı. Yüzde 40'lık artışla hali hazırda 5 bin 500 lira olan asgari ücret seviyesinin 7 bin 500 ile 7 bin 750 lira civarına yükselmesinin mümkün olacağını dile getiren Bayram, bu seviyenin de asgari ücretlinin geçimini sağlamasında yeterli olmayacağını ve açlık ve yoksulluk sınırının çok altında kalacağının bilindiğini ifade etmişti.

Geçtiğimiz günlerde asgari ücretle ilgili çalışmalara köşe yazında yer veren Dünya Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz ise seçim ekonomisine gerilmesi nedeniyle asgari ücrete enflasyon oranında yani yüzde 80 zam yapılmasının sürpriz olmayacağını yazmış, Oğuz'un bu sözleri büyük yankı uyandırmıştı.

Bakan Nebati'den flaş asgari ücret açıklaması! Enflasyonun üzerinde olacak!

Asgari ücrete çift zam dopingi!

Asgari ücrette son dakika! Bakan Bilgin canlı yayında açıkladı! 1 Ocak 2023’te asgari ücret ne kadar olacak?