Kent Haberleri

Asgari ücretten fazla maaş alanlar dikkat! Maaşlara 2023'te ne kadar zam yapılacak? Uzman isimden flaş açıklama!

7 milyona yakın çalışan asgari ücrete gelecek yeni yıl zammını dört gözle bekliyor. Bunun yanı sıra asgari ücretten fazla maaş alanlara ne kadar zam yapılacağı da merak ediliyor. Peki asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanlara ne kadar zam yapılacak? İşte ayrıntılar... Asgari ücretin belirlenmesine ilişkin ilk toplantı 7 Aralık'ta yapıldı

Milyonlarca çalışan dört gözle yeni yılda asgari ücrete yapıalcak zammı bekliyor. Asgari ücretin belirlenmesine ilişkin ilk toplantı 7 Aralık'ta yapıldı. İkinci toplantı da yarın gerçekleştirilecek. 

7 milyona yakın çalışan asgari ücrete gelecek yeni yıl zammını dört gözle bekliyor. Asgari ücret şu an 5 bin 500 Türk Lirası, yeni yıldaki rakam ise pazarlığında sonunda kesinleşecek. 

Asgari ücretin yanı sıra Ocak 2023 ile birlikte memur ve emekli maaşlarına da zam gelecek. Herkes merakla yeni maaş hesaplamalarını araştırıyor. 

Bunun yanı sıra asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanlar da maaşlarına ne kadar zam geleceğini merak ediyor. 

Peki asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanlara ne kadar zam yapılacak? İşte ayrıntılar...

Milliyet'te yer alan habere göre; Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. "Asgari ücrete ilişkin tahminlerimizi zaten kamuoyuna paylaşıyoruz" şeklinde konuşan Muhammet Bayram, bununla ilgili mevcutta 5 bin 500 lira olan asgari ücretin üzerine yüzde 40 artış olursa 7 bin 750 lira, yüzde 45 olursa 7 bin 945 lira, yüzde 50 lira olursa 8 bin 250 lira olabileceğini dile getirdi. 

Bayram, psikolojik sınır olan 8 bin TL'ye de dikkat çekti. 

Çalışma Bakanlığı'nın anket çalışmasında kamuoyunun beklentisi 7 bin 845 Türk Lirası olarak belirlendi. Muhammet Bayram, "Zaten sayın Türk İş Başkanı Ergün Atalay da 7 bin 785 liralık açlık sınırını işaret etti" diye konuştu. 

"Bazı işverenler asgari ücret yapılan zam kadar artış yaptı bazıları ise daha az yaptı" ifadelerini kullanan Bayram, bunun tamamen işçi ile işveren arasındaki anlaşmaya bağlı bir olay olduğunu söyledi. 

Asgari ücretin üzerinde zam alan kişilerin işverenleri ile görüşmesi gerektiğinin altını çizen Muhammet Bayram, "Ancak büyük bir sorun daha var. Ücretlilerin gelir vergisi sorunu. Bazı ücretliler sene boyu net aynı maaşı alırken bazılarının maaşı da gelir vergisi ödemesinden dolayı 6. 7. aydan sonra azalıyor" açıklamasında bulundu. 

Burada tarifenin yeniden güncellenerek kademelerin artırılması gerektiğini ya da ücretli üzerinden tek bir vergi oranını alınması gerektiğini aktaran Bayram, ücretlilerin sorununun bu olduğuna dikkat çekti. 

"Ücretlilerin tamamının gelir vergisi beyannamesi vermesi sağlanarak gelir vergisi kanununu 89. maddesi sayılan diğer indirimleri gelirinden düşmesi gerekiyor" ifadelerini kullanan Bayram, bunların çalışanların kendisi, eşi ve küçük çocukları için yapmış olduğu eğitim ve sağlık harcamaları olduğunu dile getirdi. Bayram, bu eğitim ve sağlık harcamalarının düşmesiyle birlikte ödenmiş olan verginin azalacağını ve ücretlilerin cebine saha fazla para gireceğini vurguladı. 

ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE ÇALIŞANLARA NE KADAR ZAM GELECEK? 

Konuyla ilgili açıklamasına "Asgari ücret artışına ilişkin işçi ve işverenİn kabul ettiği bazı düzeyler var 8 bin ve 8 bin 250 lira civarı kabul edişmiş rakamlardır" ifadelerini kullanarak başlayan Muhammet Bayram, bu tutar üzerinden vergi alınmayacağına, bu nedenle işverenlerin asgari ücret üzerinde ücret alanlara da aynı oranda zam yapması gerektiğine dikkat çekti. 

Bayram, bir ücretli çalışanın 11 bin lira maaş alıyor olması ve bunun 5 bin 500 TL'sinin vergiden istisna olması halinde; asgari ücret 8 bin TL olduğunda bu maaşında aynı oranda artması gerektiğini aktardı. 

Bayram, konuya ilişkin açıklamasını "Yani yüzde 45'lik bir artış yapılması gerekiyor ancak bu işçi ve işveren arasındaki anlaşmaya bağlıdır" ifadelerini kullanarak sonlandırdı. 

EYT'liler dikkat! Yeni yıla girmeden hemen bunu yapın! Borçlanma tutarı artacak! 

Emeklilere yeni yılda ikramiye müjdesi! Bu tarihi duyan emekli zevkten dört köşe oldu! Hemen bakın!

1250 TL Aile Destek Paketi parası ne zaman yatacak? Aile sosyal yardım yeni ay ödemeleri yattı mı?