Kent Haberleri

Asgari ücretten sonra ailelere bomba bir gelişme daha. O paralar zamlı alınacak

Asgari ücretten sonra ailelere bir büyük müjde daha geldi. Aileler sosyal yardımları da asgari ücrete göre zamlı almaya başlayacak. Vatandaşlara iyileştirme yapılan alanlardan biri de sosyal destek ödemeleri olacak

Asgari ücretten sonra birçok kalemde de vatandaşlara iyileştirme yapılacak. Vatandaşlara iyileştirme yapılan alanlardan biri de sosyal destek ödemeleri olacak. Bu ödemelerden faydalanan vatandaşlar ödemeleri zamlı şekilde alabilecekler. 

Haziran ayında işçi ve iş veren temsilcileri ile hükümet temsilcileri, Asgari ücret Tespit Komisyonu için bir araya gelmişlerdi. Yapılan bu toplantılar neticesinde bir karara varıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile TÜRK – İŞ’ten Ergün Atalay ve TİSK’ten Özgür Burak Akkol, kamuoyuna asgari ücretin yeni miktarını açıkladılar. Yapılan açıklamaya göre asgari ücret brüt hali ile 13 bin 400 TL civarında, net miktar ise 11 bin 400 TL civarında açıklanmış oldu. Bu durumda, asgari ücrete %34’lük bir zam yapılmış oldu. Zamlı ödemeler, Temmuz ayı itibari ile yapılacak. Aynı zamanda bu zamlar, diğer ödemeleri de etkileyecek. Yapılan zamma göre yeni destek ve sosyal yardım ödemeleri hesaplamaları merak ediliyor.

Asgari ücretin artışı ile sosyal yardım ödemelerinin de artması bekleniyor. Yapılan zam oranı göz önüne alınarak yapılan hesaplamalara göre engelli aylıklarının ve yaşlı maaşlarının 3 bin 500 TL’ye çıkacağı öngörülüyor. Bununla birlikte evde bakım desteğinin ise 5 bin TL’yi geçmesi bekleniyor.

Öte yandan işsizlik maaşı da brüt asgari ücrete göre belirlendiği için işsizlik maaşının da en düşük 5 bin 300 TL civarında olacağı ve en yüksek işsizlik maaşının ise yaklaşık 10 bin 700 TL olmas

Stajyerler de asgari ücrete göre ödeme alan gruplar arasında yer alıyor. Buna göre asgari ücretin %30’u kadar ödeme almakta olan stajyerler, 3 bin 400 TL civarında maaş alabilecekler. Genel Sağlık Sigortası için ise ödenen primler 300 TL’den 402 TL’ye çıkmış olacak.

Doğum izninde olan anneler için yapılan ödemeler de artacak. Buna göre farklı çocuk sayılarına göre farklı ücret alan annelerin ödemeleri de yükseltilecek.

Asgari ücretlerin bu şekilde artması ile pek çok ödeme ve sosyal yardımlarda değişiklik yaşanacak. İlerleyen günler içerisinde bu yardımların ve ödemelerin net tutarları da kesinleşecek.

ı beklenmekte.