Ekonomi

Asgari ücretten sonra bir dev zam daha! Ödemeyen yandı, kafasını taşlara vuracak

Asgari ücretin zamlanmasının ardından bir hizmete daha zam geldi. Bu hizmeti daha önce almayan vatandaşlar ise şimdi çok büyük bir pişmanlık yaşıyor. Bu zamlarla birlikte bedelli askerlik ücretlerine de zam geldi

Türkiye'de vatandaşların enflasyon altında ezdirilmemesi adına hem memur emekli maaşlarına hem de asgari ücrete zam geldi. Bu zamlarla birlikte bedelli askerlik ücretlerine de zam geldi. Bu hizmeti daha önce ödemeyenler ise büyük bir üzüntü yaşadı. 
 

TEMMUZ AYINDA FİYATI ARTTI 

Ülkemizde milyonlarca yetişkin erkek zorunlu askerlik görevini tamamlamak için başvuruda bulunuyor. Maddi gücü yeterli olan vatandaşlar ise 2018 yılında yeniden yürürlüğe konulan bedelli askerlik için başvuruyor. Peki bedelli askerlik ücreti bu yılın Temmuz ayında kaç liraya yükseldi?

6 aylık dönemlerde tekrar belirlenen bedelli askerlik ücreti, 2022 Temmuz ayında zamlanarak güncellendi. Enflasyon ve memur maaş katsayısına göre yapılan zamla ücret büyük oranda arttı.
 

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ YÜKSELDİ

Bedelli askerlik ücreti Temmuz-Aralık 2022 dönemi için yani 2023 yılı Ocak ayına kadar 80 bin 64 lira olarak hesaplanıyor. Diğer yandan bakaya durumunda olanlar, bu bedeli cezalı olarak ödemek zorunda kalacaklar. Bakaya cezası ise her ay için 1167 lira ilave ceza şeklinde hesaplanıyor.
 

2022 yılında bedelli askerlik süresi 1 ay olarak belirlendi. İçinde bulunulan ay, yol ve sevk durumuna göre bu süre daha da az olabiliyor. Örneğin, 4 gün yol izni bulunan kişi için bu süre 26 gün oluyor.

Bedelli askerlik için herhangi bir yaş sınırı da bulunmuyor. Bu da şu anlama geliyor: Bedelli askerlik uygulamasından askerlik yaşı gelmiş olan ve askerlik yapmasına herhangi bir engel bulunmayan tüm askerlik yükümlüsü olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yararlanabiliyor.