Genel

Asgari ücretten sonra yapılan zamlar enflasyonla uçtu! 

TÜİK ve ENAG aracılığı ile yapılan açıklamada 2023 için yapıla asgari ücret zammı, yükselen enflasyonla paralel olarak daha ceplere girmeden eridi. Asgari ücret, genellikle yasalar ve düzenlemeler tarafından belirlenir ve çalışanların yaşam standartlarını korumak için bir tür güvence sağlar

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Asgari ücret, bir ülkede çalışanların belirli bir dönemde alabilecekleri en düşük ücrettir. Asgari ücret, genellikle yasalar ve düzenlemeler tarafından belirlenir ve çalışanların yaşam standartlarını korumak için bir tür güvence sağlar. Asgari ücret, ülkeden ülkeye ve sektörden sektöre farklılık gösterebilir. Çalışanların asgari ücretin altında bir ücret alması yasaklanmıştır ve asgari ücretin altında ücret ödeyen işverenler cezai yaptırımlara tabi tutulabilirler.

ENFLASYON NEDİR?

Enflasyon, bir ekonomide fiyatların genel düzeyindeki sürekli ve geniş kapsamlı bir artıştır. Enflasyon, bir para biriminin değer kaybettiği anlamına gelir ve bu da mal ve hizmetlerin maliyetlerinin yükselmesine neden olur. Bu da tüketicilerin daha fazla para harcamaları gerektiği anlamına gelir, çünkü aynı mal ve hizmetleri satın almak için daha fazla para gereklidir. Enflasyonun nedenleri arasında para arzının artması, talep fazlası, arz kıtlığı, maliyet artışları, döviz kuru dalgalanmaları gibi faktörler yer alabilir. Enflasyonun yüksek oranları ekonomik istikrarsızlığa ve güvensizliğe neden olabilir ve bu da yatırımcılar ve tüketiciler arasında endişe yaratabilir.

TÜİK ve ENAG aracılığı ile yapılan açıklamada 2023 için yapıla asgari ücret zammı, yükselen enflasyonla paralel olarak daha ceplere girmeden eridi.

Memurlar.net'te yer alan habere göre, aylıklar bu enflasyon seviyesi karşısında eridi gitti. Rakamlar değerlendirildiğinde en az dereceli memurun ocak ayında  aylığı yüzde 30 seviyesinde yükselerek 12 bin 532 TL'ye ulaşmıştı. Memur maaşları TÜİK'e göre 11 bin 393 TL'ye, ENAG hesabına göre ise 10 bin 698 TL'ye düştü.

Öğretmenlerin bu hesaba göre aylıklarının alım gücündeki kayıp 2 bin 45, polis memurlarının alım gücü kayıpları da 2 bin 618 TL'yi buldu.

 

Emekli ve asgari ücretlilerin de kayıpları son derece yüksek. En az memur emeklisinin ocak ayında 7 bin 582 TL olan aylığı mart başından itibaren alım gücünde 6 bin 473 TL'lik bir düşüş yaşadı. 
En az işçi, esnaf ve çiftçi emeklisinin 5 bin 500 TL olan aylığının alım gücü de 4 bin 695 TL'ye kadar düştü.

2023 senesinin başında 8 bin 506 TL'ye yükseltilen asgari ücretin alım gücü ise TÜİK'e göre 773 TL düşerek 7 bin 261 TL'ye düştü. Asgari ücretlinin alım gücü ENAG'a göre ise bin 245 lira azalarak 7 bin 261 liraya kadar indi.

Flaş.. Flaş.. ING Bank kalem kalem açıkladı! İşte emekli promosyonunda muhteşem teklifler! Son noktayı koydu

Fiyatını duyunca inanamayacaksınız! Tuvalet kağıdında müthiş indirim! Fırsatı kaçırmayın

İşte altının göreceği dip fiyat! Aman bu tarihe dikkat! Piyasa uzman Tunç Şatıroğlu uyardı!