Asırlık bina, 2.5 milyon dolarlık rezidansa dönüştü
Akaretler Sıraevleri, restorasyonla eski görkemine kavuşurken ünlü W Hotel semte prestij kattı.
Sıraevler'in karşısında, Beşiktaş Plaza'nın yanında yer alan asırlık metruk bir bina da, lüks komşusu Sıraevler gibi rezidansa dönüştü. 3 katlı bu bina, "Gayrimenkulde kriz var" söylemlerinin aksine krizlerin fırsata dönüştürülebileceğinin örneğini oluşturdu. TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, "Restorasyon ve yenileme çalışmaları bölgenin değerine değer kattı" diyor.
Beşiktaş Akaretler'in çehresi bir değişti, pir değişti... Yıllarca bu yokuşa yolu düşenler; Maçka'ya çıkan yolun sağında ve solunda kalan tarihi binaların acıklı hallerine şahit oluyordu. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün
(BJK) eski başkanı ve tekstilci Serdar Bilgili, son yıllarda gayrimenkul yatırımlarına ağırlık verirken, tarihi Akaretler Sıraevleri'nin kaderini değiştiren isim olmuştu. Sıraevler ve yeni açılan W Hotel'in çevresindeki asırlık bazı gayrimenkuller de, eski görkemlerine kavuşacak şekilde yenileniyor. BJK Plaza'nın arka çıkış kapısının bitişiğinde bulunan, eski sahiplerinin yıllar önce terk ettiği harap binayı 5 yıl önce alan ve uzun süre alıcı bekleyen yatırımcı, kriz söylemlerine bakmadan asırlık binayı aslına uygun yeniledi.
5 dakikada Beşiktaş
TURYAP Yönetim Kurulu üyesi Başak Soner, "Kaynaklardan, inşaat yılının 1800'lere denk geldiği öğrenilen ikinci derecede tarihi eser niteliğindeki bina yenilendi. BJK Plaza çalışanları iş yerlerine giriş-çıkışlarda ve özellikle öğle tatillerinde, Beşiktaş'ın merkezine kolayca bağlanması yönünden bu metruk binanın yanındaki arka çıkışı tercih ediyordu. Arka kapının açıldığı çıkmaz sokak, bu anlamda yüzlerce kişilik bir yaya trafiğine sahipti. Arka kapıdan çıkar çıkmaz, Şair Nedim Caddesi'ne inen yokuşun dikliğine rağmen, binanın etrafını dolaşmak istemeyenler tarafından tercih edilen Afacan Sokak, 'kestirme' tabir ediliyordu" bilgilerini veriyor...
Semtin kaderi değişti
Geçtiğimiz haftalarda Akaretler'de W Otel'in de hizmete girmesiyle, bölgenin dikkat çeken bir merkez haline geldiğini söyleyen Başak Soner, "Bu metruk bina gibi binalar, W Otel ve Sıraevler'e komşu olmanın ayrıcalıklarını 24 saat güvenlikten tutun da, bağlandıkları caddenin makyajlanan çehresine kadar uzanan bir yelpazede yaşıyor. Afacan Sokak'ın kaderi ancak bu kadar değişebilirdi. Bu çıkmaz sokaktaki metruk bina, 2.5 milyon dolar değerinde butik rezidansa dönüştü" diye konuşuyor. Tarihi dokusu korunarak restore edilen 3 katlı bina aslında 1800'lerde yapılmış bir ön ve 1950'lerde yapılmış bir arka binadan oluşuyordu. Arkadaki bahçeye inşa edilen ilave bina sonradan merdivenle ön binaya bağlanmıştı. Yukarıdan bakınca iki bina arasında, ortada görülen hava boşluğu, eski evlerin o güzel avlularından olup, bugün de korunuyor. En üstte nefis manzaraya sahip bir teras mevcut. Yüksek Mimar Alper Alter yönetimindeki 50 kişilik ekip, 3 ay süren geceli gündüzlü çalışmanın sonunda, metruk binayı 14 apart daireli rezidansa dönüştürdü.
Özgün hali de korundu
Restorasyon sırasında binanın özgün hali korundu. Hiçbir duvara dokunulmadı. Eski doğrama ve ferforjeler muhafaza edildi. Pencereler ve kapılar ahşap masiften yapılarak aslına uygun görünüm sağlandı. Dışı bütünüyle aslına uygun restore edilen binanın içi ise modern yaşamın tüm gereklerine yanıt verecek şekilde dekore edildi.
Rengini komşular belirledi
Akaretler'deki metruk bina, sihirli dokunuşla yenilenirken, dış cephenin boyanması sürecinde, hem tarihi dokuya uyum sağlaması hem de komşularının içine sinmesi için 'halk oylaması' yöntemi tercih edildi. Binaya 4 ayrı renkle giydirilmiş üç boyutlu bina görüntülerinin bulunduğu bir branda asıldı. BJK Plaza çalışanlarının ağırlıklı oylarıyla 520 kişinin seçimi 'koyu bordo' oldu. Full mobilyalı, mutfaklı, çift kişilik katlanır yataklı ve çalışma üniteli apart daireler doğalgazlı ve havalandırmalı olarak hazırlandı. Her katı 200 metrekare olan 3 katlı binada; zeminde 4, birinci katta 5 ve ikinci katta 5 adet 1+1'lik, 30'ar metrekare stüdyo daire yer alıyor.
Saray ağaları için yapıldı
Atatürk de kısa süre kaldı
Akaretler Sıraevleri, 66 tekil ünite ve altı apartman biriminden oluşuyor. Başlangıçta saray memurları ve ağaları tarafından kullanılmış olmakla birlikte 19'uncu yüzyıl sonunda bu evler bir prestij alanına dönüşmüş ve pek çok ünlü isim burada yaşamıştı. Bunlar arasında Osmanlı döneminin ünlü Saray Ressamı Fausto Zonaro ve Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım da bulunuyor. Ulu Önder Atatürk de, bir süre burada kalmış ve Kurtuluş Savaşı'nın planlarını hazırlamıştı. Akaretler Sıraevleri, restorasyondan sonra görkemli bir törenle yeniden hayat bulmuştu.
İstanbul'da 40 bine
yakın tarihi eser var
Sıraevler'in çehresini değiştiren restorasyon için birçok tarihi semt sihirli dokunuş bekliyor. TURYAP Yönetim Kurulu üyesi Başak Soner, "İstanbul'un yaklaşık 1.5 milyonluk yapı stoku olduğunu kabul edersek İstanbul'da yüzde 4 civarında eski eser mevcut. Koruma amaçlı imar planlarından çıkan sayı yaklaşık 40 bin" diyor. Başak Soner, Sıraevler'de 'butik bir rezidans'a dönüşen eski metruk bina için İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan KUDEB'den (Koruma Uygulama Denetleme Müdürlüğü) onarım izni alındığını ve azalan bürokrasi etkisiyle KUDEB'in 2 hafta içinde onarım izni verdiğini belirtiyor.
Ali ÖZTÜRK / Hürriyet Seri İlan Gazetesi