23 / 12 / 2024

Aşkabat Uluslararası Havalimanı hizmete açıldı!

Aşkabat Uluslararası Havalimanı hizmete açıldı!

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta yapımını üstlendiği Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedow’un ev sahipliğinde düzenlenen görkemli bir törenle hizmete açıldı.



Türkiye’nin en büyük yurtdışı müteahhitlik şirketlerinden biri olan Polimeks’in, Orta Asya’nın yükselen değeri Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta yapımını üstlendiği Aşkabat Uluslararası Havalimanı, 17 Eylül’de Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedow’un ev sahipliğinde düzenlenen görkemli bir törenle hizmete açıldı. Türkmenistan'ın hızla artan yerli ve yabancı yolcu trafiğini karşılamak üzere açılan ve 2.250 milyar dolara mal olan Aşkabat Uluslararası Havaalanı’nın inşasını üstlenen Polimeks’in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, proje için “bölgenin yeni prestij ve cazibe noktası olacak” dedi.


Son yıllardaki yatırım hamleleri ile ekonomik açıdan hızlı bir gelişim gösteren Türkmenistan, Türk müteahhitlik sektörü için önemli pazarların başında geliyor. Kurulduğu 1995 yılından bu yana geçen 21 yıllık sürede Türkmenistan’da 134 projeye imza atan Polimeks, bu ülkede iş yapan Türk firmaları arasında iş hacmi açısından ilk sırada yer alıyor.


Ulaşımdan sağlığa, eğitimden sanayiye, kültür-sanattan spora, anıtsal yapılardan kamu binalarına kadar geniş bir yelpazede projeler üstlenen şirket, geliştirdiği anahtar teslim projelerin yanı sıra sağladığı yüksek istihdam ve ekonomik fayda ile de sektörünün en önemli oyuncusu konumunda. Uluslararası inşaat sektörünün en prestijli yayınlarından ENR – Engineering News Record’un her yıl hazırladığı “Dünyanın En Büyük Uluslararası 250 Müteahhitlik Firması” 2016 yılı listesinde 40. Sıraya yükselirken, Türk firmaları sıralaması arasında ise 1. Sırada yerini alan Polimeks, bu başarısını, Türkmenistan’ın bağımsızlığının 25’inci yıldönümünün kutlandığı 2016 yılında hizmete hazır hale getirdiği Aşkabat Uluslararası Havalimanı’nın açılışı ile taçlandırdı.


AŞKABAT ULUSLARARASI HAVALİMANI YILDA 14 MİLYON YOLCU AĞIRLAYACAK

Polimeks’in Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta inşa ettiği Aşkabat Uluslararası Havalimanı, şirketin bugüne dek hayata geçirdiği en büyük projelerinden biri. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedow’un ev sahipliğinde düzenlenen görkemli bir törenle 17.09.2016’da hizmete açılan Aşkabat Uluslararası Havalimanı, yılda 14 milyon yerli ve yabancı yolcuyu IATA Class A hizmet standartlarında ağırlayabilecek.


Yeni havaalanında Türkmenistan’ın milli sembollerinden olan şahin kuşundan ve Oğuz Han’dan esinlenerek tasarlanan ve toplam 12 milyon m2 alana sahip havalimanı kompleksi, yılda 200 bin ton yük kapasiteli kargo terminali, 3.000 araç kapasiteli açık ve kapalı yolcu otoparkları, 3 uçak kapasiteli uçak bakım hangarı, catering binası, yeni yakıt ikmal tesisleri, itfaiye binaları, bakım-onarım ve ambar tesisleri, sivil havacılık okulu, uçuş ve kabin eğitim simülatör binası, hastane, yurt binası, kapalı spor salonu ve diğer idari ve teknik yardımcı tesislerle toplam 408.046 m2 kapalı alan bulunuyor. Proje kapsamında, günümüzün en büyük yolcu kapasiteli Airbus A380 ve Boeing B747-8 uçaklarının iniş kalkış yapabileceği, 7.840 m uzunluğunda Code F kapasiteli ve CAT III yeni bir pist, paralel taksi yolu ve apronlar inşa edildi.


Aşkabat Uluslararası Havalimanı toplam 266 yapısı ile dünyanın en büyük havalimanı komplekslerinden biri oldu.

YENİ HAVAALANI 2.250 MİLYAR DOLARA MAL OLDU

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record) yayınladığı “Dünyanın En Büyük Uluslararası 250 Müteahhidi” listesinde 2016 listesine Türkiye’den 1. sırada giren Polimeks, kuruluşundan bu yana birbirinden nitelikli toplam 134 projeye imza attı. Şirket, önemli yatırım fırsatlarına sahip olan Türkmenistan’da geliştirdiği anahtar teslim projelerinin yanı sıra sağladığı yüksek istihdam ve ekonomik fayda ile de sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alıyor.


Polimeks’in Türkmenistan’da uzun vadeli yatırım ve projeler gerçekleştirdiğini vurgulayan Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, yeni havaalanının pek çok ihtiyaca cevap veren ek tesisleriyle ülkenin, hatta bölgenin yeni prestij noktası olacağını belirtti. Yeni Aşkabat Uluslararası Havaalanı’nın 2.250 milyar dolara mal olduğunu söyleyen Erol Tabanca, şöyle devam etti: “Şirket portföyümüzün yüzde 95’lik bölümünü Türkmenistan’da üstlendiğimiz projeler oluşturuyor. Son olarak yapımını tamamladığımız Aşkabat Uluslararası Havaalanı kompleksi bizim için bir gurur projesidir. Bundan üç yıl önce Türk müteahhit şirketlerinin yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük ihale olarak bu projenin ihalesini kazandık. Bize olan inanç ve güvenlerinden dolayı Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedow’a ve iki ülke arasındaki olumlu ticari ilişkilerinin devamını sağlayan Türk – Türkmen yetkilere teşekkürlerimizi sunuyoruz."


Bu projenin Türkmenistan’da inşa ettikleri ikinci havaalanı olduğunu vurgulayan Erol Tabanca şöyle devam etti: “Türkmenistan tarihinde önemli bir yeri olan Oğuz Han’dan ve yine Türkmen kültüründe önemli bir motif olan şahin kuşundan esinlenerek oluşturulan projenin konsept tasarımı da firmamıza ait. Türkmenistan’a böyle bir hizmet vermekten dolayı çok mutluyuz. Bu proje, sadece Türkmenistan’ın değil dünyanın en önemli havaalanları arasındaki yerini alacaktır. Önümüzdeki dönemde de Türkmenistan için yeni projeler hayata geçirmeye devam edeceğiz.”


Aşkabat Uluslararası Havalimanı, World Record Academy tarafından “En Büyük Kuş Formundaki Yapı” kategorisinde rekor tescili ile onurlandırıldı.


GÖRKEMLİ AÇILIŞ TÖRENİ

Aşkabat Uluslararası Havalimanı’nın açılışı, ülkede bir şenlik havasında kutlandı. İlk tören, sabah saatlerinde Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedow ‘un onurlandırdığı kurdele kesimi ile havalimanında yapıldı.


Açılış, 20bin kişilik Aşkabat Stadyumu’nda akşamüzeri başlayan görkemli bir tören ile taçlandırıldı.


Türkmenler, yeni havalimanının yanı sıra, Eylül 2017’de Aşkabat’ta gerçekleşecek 5. Asya Kapalı Salon ve Dövüş Sanatları Oyunları’nın başlamasına tam 1 sene kalmasını da kutladı. Bu sebeple, stadyum showlarının konseptinde spor teması da vardı.


Uluslararası üst düzey davetlilerin ve halkın izlediği, 5 saat süren etkinlikte, dünyadan ve Türkmenistan’dan birçok farklı show yer aldı.


Stadyumun zeminin 7bin500 metrekarelik kısmının dev bir ekrana dönüştürüldüğü konseptte, bu alan için özel olarak üretilen 3 boyutlu mapping projeksiyon filmleri açılış ve kapanışta gösterildi. Showlar arasında uçakla gökyüzüne Türkmenistan’ın milli sembolü olan Türkmen Yıldızı çizmekten dikey sahada sergilenen futbol performansına, havada asılı davulculardan özel dans şovlarına, laser gösterilerinden spor ve sanat içerikli 3 boyutlu mapping dans gösterilerine 15 farklı uluslararası show yer aldı. Kutlamalar göz kamaştıran havai fişek gösterisiyle sona erdi.


Sahne performansları için 70 x 25 metre boyutlarında bir Ana Sahne ve onun üst kısmında yer alan 25 x 25 metre boyutlarında ikincil bir sahne inşa edildi. Aşkabat Stadyumu’nda Ağustos sonunda başlayan kurulumlar ve performanslar için birçok ülkeden 1.000’e yakın kişi çalıştı.


Rakamlarla Aşkabat Uluslararası Havaalanı

Havaalanında bulunan 463 bin 520 metrekare çim alana 114 futbol sahası yapılabilir.

40 bin metrekare cephe camı ile 10 tane futbol sahası büyüklüğünde alan kaplanabilir.

Havaalanında kullanılan 280 bin 120 metrekare cephe ve 440 bin metrekare duvar ve yer kaplamaları ile Vatikan gibi küçük bir ülkenin yarıdan fazlası kaplanabilir.

Kullanılan 31 bin 828 metrekare parke ile dünyanın en büyük basketbol salonlarından biri olan Staples Center’ın zemini 76 kere kaplanabilir.

Havaalanı inşaatında kullanılan 24 bin ton çelik, Türkiye’nin ortalama aylık çelik ihracatının yüzde 1,64’üne denk gelmektedir. Bu çelik miktarı ile 10 bin ton ağırlığındaki Eiffel kulesinden 2,4 tane üretilebilmektedir.

980 metre yürüyen bant ve 700 metre yürüyen merpen toplamı olan 1.680 metre, 1.560 metre olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden daha uzundur.

Havaalanı inşaatında, 7 bin 580 tır ile 30 milyon 320 bin kilometre yol kat edilmiştir ve bu mesafe dünyanın çevresinde 756 tura eşdeğerdir.

Havaalanındaki bilgisayar sisteminde 6 trilyon fotoğraf saklanabilir.


‘Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan, 2015 Yılı İhracat İlk 1000 Envanteri araştırmasında Polimeks Türkiye’nin en çok ihracat yapan 29’unci şirketi.


Türkmenistan’da üstlendikleri projeler ve yaptıkları ihracat rakamları ile Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladıklarını söyleyen Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:


“Polimeks, 2015 yılında yaptığı toplam 362.870.451,65 ABD Doları tutarındaki ihracat ile, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 29. şirketi. Polimeks’in son 5 yılda Türkmenistan’a gerçekleştirdiği ihracat hacmi 1.324.527.010,67 ABD dolarına ulaştı.”


Polimeks’in öne çıkan projeleri

Polimeks kurulduğu günden bu yana toplumun farklı ihtiyaçlarına yönelik pek çok görkemli yapı projesini hayata geçirdi ve bazı projeleriyle, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.


Dünyanın En Büyük Kapalı Dönme Dolabı (57 m) ile Kültür ve Dinlenme Merkezi; Dünyanın En Büyük Mimari Yıldız Formu (3240 m2) ile Televizyon Kulesi; Dünyanın En Büyük Bronze Bas Rölyefi (117,84 m2) ile Hatıra Parkı; Dünyanın En Uzun Desteksiz Bayrak Direği (133m) ile Bayrak Direği Guinness rekorlar kitabına giren proje örnekleri.


Polimeks 2013 yılında yaklaşık 90 milyon dolar değerindeki yatırım ile Awaza Bölgesi’nin ilk marina & otel kompleksi olan Yelken Yat Kulübü projesini hayata geçirdi.


Polimeks’in Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta inşasını gerçekleştirdiği Olimpiyat Kompleksi ise şirketin en büyük projeleri arasında yerini alıyor. 2017’de “5. Asya Salon ve Uzakdoğu Dövüş Sanatları Oyunları” (AIMAG 2017) oyunlarına ev sahipliği yapacak olan kompleks, global spor organizasyonlarına uygun çok yönlü yapı ve tesislerinden oluşuyor.


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Türkmenistan’ın hızla artan yerli ve yabancı yolcu trafiğini karşılamak üzere açılan ve 2 milyar 250 milyon dolara mal olan Aşkabat Uluslararası Havaalanı’nın inşasını üstlenen Polimeks’in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, proje için “Şirket portföyümüzün yüzde 95’lik bölümünü Türkmenistan’da üstlendiğimiz projeler oluşturuyor. Son olarak yapımını tamamladığımız Aşkabat Uluslararası Havaalanı kompleksi bizim için bir gurur projesidir. Bundan üç yıl önce Türk müteahhit şirketlerinin yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük ihale olarak bu projenin ihalesini kazandık. Bölgenin yeni prestij ve cazibe noktası olacak” dedi. Yeni havaalanında Türkmenistan’ın milli sembollerinden olan şahin kuşundan ve Oğuz Han’dan esinlenerek tasarlanan ve toplam 12 milyon metrekare alana sahip havalimanı kompleksi, yılda 200 bin ton yük kapasiteli kargo terminali, 3 bin araç kapasiteli açık ve kapalı yolcu otoparkları, 3 uçak kapasiteli uçak bakım hangarı, catering binası, yeni yakıt ikmal tesisleri, itfaiye binaları, bakım-onarım ve ambar tesisleri, sivil havacılık okulu, uçuş ve kabin eğitim simülatör binası, hastane, yurt binası, kapalı spor salonu ve diğer idari ve teknik yardımcı tesislerle toplam 408.046 metrekare kapalı alan bulunuyor. Havalimanı yılda 14 milyon yolcu ağırlayacak.



Star



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türk müteahhitlik şirketi Polimeks'in, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapımını üstlendiği Aşkabat Uluslararası Havalimanı, 17 Eylül'de Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedow'un ev sahipliğinde düzenlenen törenle hizmete açıldı. 


2.2 MİLYAR DOLARA MALOLDU 


Türkmenistan'ın hızla artan yerli ve yabancı yolcu trafiğini karşılamak üzere açılan ve 2.2 müyar dolara mal olan Aşkabat Uluslararası Havaalam'mn inşasını üstlenen Polimeks'in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, proje için "Bölgenin yeni prestij ve cazibe noktası olacak" dedi. Açılan Havalimanı, yılda 14 milyon yerli ve yabancı yolcuyu IATA Class A hizmet standartlarında ağırlayabilecek.

 

YILDA 14 MİLYON YOLCU AĞIRLAYACAK 


Yeni havaalanında Türkmenistan'ın milli sembollerinden olan şahin kuşundan ve Oğuz Han'dan esinlenerek tasarlanan ve toplam 12 milyon m2 alana sahip havalimanı kompleksi, yılda 200 bin ton yük kapasiteli kargo terminali, bulunuyor. Aşkabat Uluslararası Havalimanı toplam 266 yapısı ile dünyanın en büyük havalimanı komplekslerinden biri oldu. 



Yeni Şafak


Geri Dön