Genel

AŞKALE Çimento iş kazası davasında örnek karar!

AŞKALE Çimento’da, 4 yıl önce iki işçinin ölümü, birinin yaralandığı iş kazasına ilişkin verilen ceza, Yargıtay tarafından bu fabrikada geçmişte de iş kazası yaşandığı gerekçesiyle bozuldu. Ve mahkeme verilen cezayı arttırdı.

AŞKALE Çimento’da, 4 yıl önce iki işçinin ölümü, birinin yaralandığı iş kazasına ilişkin verilen ceza, Yargıtay tarafından bu fabrikada geçmişte de iş kazası yaşandığı gerekçesiyle bozuldu. Ve mahkeme verilen cezayı arttırdı. Fabrikanın genel müdürüne ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçundan 2 yıl 8 ay, işletme müdürüne 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası verildi. Cezalar ertelemedi ve paraya çevrilmedi. Daha önce genel müdür 2 yıl hapis cezası almış, işletme müdürünün cezası ise paraya çevrilmişti.


TUĞLALAR DÜŞTÜ

Erzurum’da bulunan Aşkale Çimento’daki üretim, 16 Şubat 2012’de, fabrika fırınlarından birinde yapılacak tuğla tamiratı için durduruldu. Her biri 7 kiloluk ve 20 santimetre kalınlığındaki tuğlalardan oluşan fırının içinde hasar gören taşların yenilenmesi gerekiyordu. Bu işlem ‘hilti’ adı verilen delici makineyle yapılıyordu. İşin yaklaşık bir hafta sürmesi bekleniyordu.


O gün işçiler beşli ve altışarlı gruplar halinde fırına girip bu işi yaptı. Üretim Mühendisi Serkan Türkoğlu ile Kadir Şen ve Fetullah Güzel adlı iki işçi fırına girdi. Güzel zemini deliyor, Şen ise eski tuğlaları alıp yenilerini koyuyordu. Türkoğlu işe nezaret ediyordu. Hiltinin yol açtığı titreşimlerden ötürü tavandaki tuğlalar çöktü. Dört buçuk tonu bulan, sıcaklığı geçmemiş 630 civarında tuğla, üç kişinin üzerine yığıldı. 22 yaşındaki Şen oracıkta, 31 yaşındaki Türkoğlu ise hastanede öldü. Güzel ise yaralandı. Türkoğlu’nun eşi Özden Papila Türkoğlu’nun şikâyetiyle Genel Müdür Nihat Kılıç, İşletme Müdürü Bünyamin Eroğlu ve Üretim Şefi Ali Kont hakkında ‘taksirle adam öldürmek’ suçundan Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.



YARGITAY BOZDU

Mahkeme 2 Nisan 2013’teki ilk kararında, Kılıç hakkında, ‘taksirle adam öldürme’ suçundan iki yıl hapis cezası verdi. Cezanın paraya çevrilmesi veya ertelenmesi talebini reddetti. İki sanığa verilen birer yıl sekiz aylık ceza ise paraya çevirdi. Avukat Cengiz Kesici’nin yaptığı itiraz üzerine Yargıtay 12. Ceza Dairesi, fabrikada 2010 yılında meydana gelen iş kazasında iki işçinin öldüğünü ve bir işçinin yaralandığını, o tarihte ayrı uyarılar yapıldığı halde uyulmadığını belirterek, “bilinçli taksir” yönünden ceza verilmesi istemiyle kararı bozdu.


Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Eylül’de verdiği ikinci kararında, Kılıç’ın cezasını 2 yıl 8 aya, Eroğlu’nunkini ise 2 yıl 2 ay 20 güne yükseltti. Ali Kont’un cezası ise 1 yıl 8 ayda kaldı. Ceza paraya çevrildi. Karar onandığı takdirde Kılıç ve Eroğlu cezaevine konulacak.


Hürriyet