Arsa ve Arazi

Askeri alanlar için 3 bakanlık çalışma yapıyor!

Bakan Özhaseki: "3 bakanlık olarak bir çalışma yapıyoruz. Bunlardan birisi Milli Savunma Bakanlığı. Askeri alanların gerekliliği, bundan sonra nasıl devam edeceği, nasıl bir kışla ya da oradaki idare tarzı olacağı hususunda temel fikir onlara ait." dedi.

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından boşaltılan askeri alanlara ilişkin 3 bakanlığın çalışma yaptığını açıklayarak, "Askeri alanların şu an ne olarak kullanıldığı, bundan sonra vatandaşın oradaki beklentisinin ne olduğu, nereye taşınacağı hususunda bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar bitmek üzere. Bittiği zaman 3 bakanlık bir araya gelecek. Her bir tesisi nereye taşıyacağımıza, o tesisin ne olacağına karar vereceğiz." dedi.


Özhaseki, "We Haliç Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi"nin temel atma töreninin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


Darbe girişiminin ardından boşaltılan askeri alanların son durumunun sorulması üzerine Özhaseki, "bir felaket tarihi" olarak tanımladığı 15 Temmuz'un bir taraftan da hayırlara vesile olduğunu söyledi.


"Şehir içinde kalan askeri alanların, şehir dışına taşınması" fikrinin de bu süreç sonrasında geldiğini anlatan Özhaseki, "Türkiye'deki birçok askeri alanın yapılış amacına bakıldığı zaman, şehir merkezlerine özel olarak konuşlanmamış, onun için yapılmamış. Şehrin çeperlerine yapılmış. Ancak zamanla büyüyen şehirler bu askeri alanları içine almış ve yutmuş. Biz bunları yenilemezsek, dışarıya taşımazsak, çok doğru bir iş yapmış olmayız. Belki de 15 Temmuz buna vesile olan gecelerden birisi oldu. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı, özellikle şehir içerisinde kalan askeri alanların tamamıyla vatandaşın kullanımına açık, herkesin kullanacağı yeşil alanlar şeklinde değerlendirilmesi. Bu konuda zaten bir şüphe yok." diye konuştu. 


- "3 bakanlık çalışma yapıyor"

Bakan Özhaseki, bu konuda çalışma yaptıklarını açıklayarak, şu bilgileri verdi:


"Bir taraftan da Sayın Başbakanımızın da talimatıyla ki, Cumhurbaşkanımızın da haberi var, 3 bakanlık olarak bir çalışma yapıyoruz. Bunlardan birisi Milli Savunma Bakanlığı. Askeri alanların gerekliliği, bundan sonra nasıl devam edeceği, nasıl bir kışla ya da oradaki idare tarzı olacağı hususunda temel fikir onlara ait. Maliye Bakanlığı, Milli Emlak tarafını ilgilendiriyor. Bizim bakanlığımız da askeri alanların şu an ne olarak kullanıldığı, bundan sonra vatandaşın oradaki beklentisinin ne olduğu, nereye taşınacağı hususunda bir çalışma yapıyor. Bu çalışmalar bitmek üzere. Bittiği zaman 3 bakanlık bir araya gelecek. Her bir tesisi nereye taşıyacağımıza, o tesisin ne olacağına karar vereceğiz. Ana tema yeşil alan ve vatandaşın kullanımına açık olması. İstisnalar olabilir mi? Evet, olabilir. O gereklilik neyse önümüzdeki günlerde zaten onu da söyleriz. Bakanlık olarak bütün belediye başkanlarımızı arıyoruz. Bünyesinde özellikle askeri alan olan belediye başkanlarımızı arıyoruz. Oradaki askeri alanının vatandaş ne olarak kullanılmasını istiyor? Kendileri belediye olarak ne istiyorlar? Bunu da tespit ediyoruz. Komisyonlarla bu raporları ortaya koyacağız."


- İstanbul Finans Merkezi'ne yönelik çalışmalar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bir gazetecinin, İstanbul Finans Merkezi'nin son durumunu sorması üzerine, oradaki çalışmaların çok hızlı devam ettiğini, partnerlerinin inşaatlarına başladığını söyledi.


Ruhsat alma aşamasında bir iki firma olduğunu dile getiren Özhaseki, "Onlar da aldıkları zaman devam edecekler. Bir yalnız alt yapısıyla ilgili çok büyük bir proje yapıyoruz orada. İhale aşamasındayız. Firmaları belirledik. Ancak KİK'e itirazlar var. Bunların sonuçlanmasını bekliyoruz. Sonuçlandığı zaman da ihale yapılacak. İnşallah alt yapısı bizim tarafımızdan tamamlanacak. Öyle inanıyorum ki İstanbul bir taraftan da ticaretin, finansın merkezi olacak." ifadelerini kullandı.  




AA