Askerlik ve doğum borçlanması yeni asgari ücret zammından sonra arttı mı?
Askerlik ve doğum borçlanması, asgari ücrete yapılan ara zamdan sonra araştırılmaya başlandı. Askerlik ve doğum borçlanması yeni asgari ücret zammından sonra arttı mı? İşte detaylar!Yeni asgari ücret tutarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu
Askerlik ve doğum borçlanması vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Yeni asgari ücret tutarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. Asgari ücret 5 bin 500 TL’ye ulaştı.
Peki Askerlik ve doğum borçlanması yeni asgari ücret zammından sonra arttı mı? Askerlik ve doğum borçlanması yeni asgari ücret zammından sonra ne kadar oldu? İşte merak edilen detaylar…
ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI YENİ ASGARİ ÜCRET ZAMMINDAN SONRA NE KADAR OLDU?
Emekli olmak isteyip, ancak prim gün sayısı yeterli olmayan vatandaşlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı kadar artış gösterdi. Yeni asgari ücretle doğum ve askerlik borçlanması günlük 69,2’ye ulaştı. Yeni asgari ücret ile en düşük günlük prim 68.9 lira, en yüksek prim ise 520 lira oldu.
ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?
Doğum borçlanması emekli olabilmek için diğer koşulları sağlayıp prim gün sayısı eksik olan ve doğumdan sonra çalışılmamış süreleri borçlanarak, kadınların erken emekli olmasını sağlıyor. Askerlik borçlanması ise emekli olabilmek için diğer koşulları sağlayıp prim gün sayısı eksik olan erkeklerin erken emekli olmasını sağlamaktadır. Ayrıca, askerlik yaptığı tarih, sigorta başlangıç tarihinden önce ise işe giriş tarihi borçlanılan süre kadar geri çekilmekte ve daha erken emekli olma imkanı sağlamaktadır.
Doğum borçlanması, doğum sebebiyle çalışma hayatından belirli bir süre uzak kalan, en az bir gün sigortalı çalışmış kadınların geriye dönük prim ödeme yapmasına olanak veren bir durumdur. Geriye dönük prim ödeme imkanı veren doğum borçlanması emeklilik konusundaki dezavantajı ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELERDİR?
- Doğan çocuğun sağ olarak dünyaya gelmesi.
- Doğum olmadan önce sigortalı olarak çalışmak.
- Doğumdan sonraki 2 yıl devamlı bir sigorta olmaması durumu. Sigorta statüsü fark etmeden kadınlar doğum borçlanması yapabilir. Ancak en fazla 3 çocuk kadar doğum borçlanması yapılabilir.
Asgari ücret yönetmeliği değişti! Yeni asgari ücret yönetmeliğinde neler yer alacak?
2022 işsizlik maaşı ne kadar oldu? 2022 Temmuz zammından sonra işsizlik maaşı kaç TL oldu?
65 yaş aylığı yeni asgari ücretle ne kadar oldu? 65 yaş maaşı kaç TL oldu?