Ticari

ASKON: Türk yatırımcısı Gürcistan fırsatını kaçırmasın!

Anadolu İşadamları Derneği (ASKON) inşaat, gıda, tekstil gibi farklı sektör temsilcilerinden oluşan 52 işadamı ile Gürcistan'a çıkarma yaptı

Gürcistan'ın şu anki durumunu Türkiye'nin 80'li yıllarına benzeten ASKON Genel Başkan Yardımcısı Sami Bektaş, bölgenin çok hızlı bir değişim içinde olduğunu, işadamlarının Gürcistan'da yatırım gerçekleştirebileceklerini belirtti.


Son yıllarda hızlı bir gelişme sürecine giren Gürcistan, Türk işadamlarının da ilgi alanında. Özellikle inşaat ve altyapı alanında hız kazanan yatırımlarda Türk işadamları ön plana çıkıyor. Batum'da yükselen inşaatların birçoğu Türk firmaları tarafından yapılıyor. Gelişmekte olan bölge, farklı alanda yatırım yapmak isteyenler için de yeni bir pazar olarak öne çıkıyor. Anadolu İşadamları Derneği de (ASKON) inşaat, gıda, tekstil gibi farklı sektör temsilcilerinden oluşan 52 işadamıyla Gürcistan'ın Batum ve Kutaisi bölgesine iş gezsi düzenledi. Gürcistan ile dostluk platformunu geliştirip işbirliği kurmak için yola çıktıklarını ifade eden ASKON Genel Başkan Yardımcısı Sami Bektaş, yaptıkları görüşmeler sonucunda ülkede gayrimenkul yatırımı ve üretim yapabilecek alanlar gördüklerini belitti. 


Gürcistan'ın içinde bulunduğu durumu Türkiye'nin 80'li yıllardaki haline benzeten Bektaş, bölgenin çok hızlı bir değişim içinde olduğunu, 80 sonrasında Türkiye'de yatırım yapma fırsatını kaçıran işadamlarının Gürcistan'da bu yatırımı gerçekleştirebileceklerini belirtti. Bektaş şu şekilde konuştu:


Türkiye ile Gürcistan arasındaki yıllık 1,5 milyar dolar olan ticaret hacmi artarak devam ediyor. Bölgedeki gayrimenkul yatırımları hızla artıyor. Biz burada sera domates ve mısır yetiştirmek için projeleri takip edeceğiz. 


Kutaisi bölgesinde 15 yıl önce beş ortakla yaptıkları yatırımları anlatan Gelati 2007 Genel Müdürü Kemal Yıldız, günlük bin ton kum ve çakıl üretimi yaptıklarını ifade etti. Gürcistan'ın yatırım için iyi bir pazar olduğunu anlatan Yıldız, işadamlarına yatırım yapacakları sektörü iyi tahlil etmelerini öneriyor. Geçen yıl 2 milyon liranın üzerinde ciro yapan şirket, bu yıl 4 milyon liranın üzerinde ciro yapmayı hedefliyor.


Batum'da 400 Türk işletmesi olduğu bilgisini veren Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, şehirdeki yatırımların yüzde 75'inin Türk şirketlerine ait olduğunu söyledi. İnşaat şirketlerinin çıkardığı istatistikler, bölgede 3 ayda bir emlak fiyatlarının ciddi artış gösterdiğini ortaya koyuyor. 


Proje aşamasında 650 bin dolar olan bir yapı alım aşamasında bin dolara kadar çıkabiliyor. Batum'da iş yapmak için yeterince altyapı olduğunu ifade eden Gürcistan Maliye ve Ekonomi Bakanı Vaja Bolkvadze ise yapılan konutların yüzde 72'sini Gürcü halkının satın aldığını Ermenistan, Amerika, İspanya ve İran gibi ülkelerden de müşteriler olduğu bilgisini verdi. 


Bolkvadze, "Türkiye ile Gürcistan arasında çok köklü dostluk ilişkileri var. Bu ilişkilerin gittikçe daha da derinleşeceğini umut ediyoruz. Bizim için tarım sektörü önemli, bu sektörde Türk işadamlarının tecrübelerini bekliyoruz. Biz bölgeyi turizm bölgesi olarak kabul ediyoruz. Turizmin tarım olmadan gelişmesi mümkün değil, bu yüzden de tarıma öncelik veriyoruz." dedi.


Zaman