Genel

Aslan çimento'nun değeri 6.6 milyar dolara ulaştı!

Halka açıklık oranı yüzde 2,7 olan Aslan çimento'nun hisseleri son iki yılda 32 kat yükseldi. şžirketin değeri 6.6 milyar dolara ulaştı. 'Beklentilerin alınıp, gerçeklerin satıldığı' borsada, bazı şirketlerin hisse senetlerinde yaşanan hareket adeta dudak

'Beklentilerin alınıp, gerçeklerin satıldığı' borsada, bazı şirketlerin hisse senetlerinde yaşanan hareket adeta dudak uçuklatıyor. Halka açıklık oranı son derece düşük olan bazı şirketlerin hisse senetlerindeki akıl almaz yükseliş, o şirketlerin değerini de inanılmaz boyutlara taşıyor. Son iki yıldır bu hareketlerin en belirgini İMKB 2. Ulusal Pazar'da işlem gören Aslan çimento'da ya-şanıyor. OYAK Grubunun 30 Nisan 2009'da yüzde 97,3 hissesini yaklaşık 190 milyon dolara Lafarge'dan satın aldığı Aslan çimento'nun şu anki piyasa değeri 6 milyar 651 milyon dolara ulaştı.

Halka açıklık çok düşük

şžirket hisselerinde 31 Ocak 2009'dan bu yana yaşanan yükseliş yüzde 3.119'a ulaştı. Başka bir ifade ile şirket hisseleri yaklaşık 32 kat yükseldi. Hisselerdeki bu yükselişle birlikte Aslan çimento, borsanın piyasa değeri en yüksek 15. şirketi oldu. Aslan çimento'nun gerisinde kalan şirketler arasında Türkiye'nin sanayi devi Erdemir, perakendenin lideri BİM, beyaz eşya devi Arçelik, otomotivin lokomotifi Ford Otosan ve Tofaş, Türk Hava Yolları, Petrol Ofisi ve Petkim yer alıyor.

Aslan çimento'nun halka açıklık oranının çok düşük olması, hissedeki anlamsız çıkışın fitilini ateşledi. Aslan çimento, sermayesini 10 Mart tarihinde yüzde 1036 oranında arttırarak 73 milyon liraya çıkardı. Söz konusu artırım öncesinde ve hisselerdeki sert çıkışın yaşandığı dönemde şirketin sermayesi 6 milyon 425 bin lira seviyesinde bulunuyordu. Halka açıklık oranı yüzde 2,7 olan şirketin dolaşımdaki hisse sayısı sadece 173 bin adetti. Aslan
 
çimento hisseleri sermaye arttırı-mı Öncesinde 665 lira seviyesinde bulunuyordu. Sermaye artırımı sonrasında hissede yaşanan yükseliş yüzde 138'e ulaştı.

Değeri Akçansa'nn 7 katı
Aslan çimento yıllık 3.4 milyon tonluk çimento üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Yıl ¬lık kapasitesi 9 milyon tonu aşan, Türkiye'nin çimento ihtiyacının yüzde 10'unu üreten, ihracatının ise yüzde 12'sini gerçekleştiren Akçansa'nın piyasa değeri 943 milyon dolar, OYAK Grubu bünyesinde yer alan ve yıllık kapasitesi 5.5 milyon ton olan Adana çimento'nun piyasa değeri 639 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.
Radikal/OKTAY ÖZDABAKOGLU