Sektörel

Aslan, maça 'kuş yuvasında' çıkacak

Galatasaray'ın örnek aldığı Pekin Olimpiyat Stadı mimarisiyle kuş yuvasına benzetiliyor.

Galatasaray'ın Seyrantepe'de inşaatı devam eden yeni stadyumunun çatısını Çinliler yapacak. Çin devletiyle bağlantılı olan MCC adlı inşaat firması, Pekin Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan ve büyük ilgi çeken 'Bird Nest' (Kuş Yuvası) isimli stadın çatısını da inşa etmişti.  
 
Başkent Pekin'in yeni sembolü haline gelen yapıda birbirinin üzerine örülmüş çelik bloklarla yapılan çatı kaplaması dikkat çekmişti. Galatasaray'ın yeni stadının çatısı da Çin'deki kuş yuvasına benzeyecek. Soğuk ve yağışlı havalarda devreye alınması öngörülen açılır kapanır tavanın maliyeti 25 milyon doları bulacak. Seyrantepe Stadı'nın yapımını Eren Talu Mimarlık ve İnşaat Şirketi üstleniyor. Devam eden inşaat belli bir aşamaya geldikten sonra açılır kapanır tavanın yapımıyla ilgili çeşitli firmalardan teklif alındı. İnceleme sonucunda stadın çatısını deneyimli Çinli firma MCC'nin yapması kararlaştırıldı. Bunun üzerine Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) teknik ekibi Çin'e giderek firmanın faaliyetlerini yerinde inceledi. Şirketin ağırlıklı olarak çelik üzerine çalıştığı ve Çin'in en büyük firmalarından birisi olduğu öğrenildi. MCC, çelik özelliğine sahip tavanın imalatını 50 günde bitirip 2009'un Mart ayında montaj için Türkiye'ye getirecek. Seyrantepe Stadı'nın 29 Ekim 2009'da açılması planlanıyor. 500 milyon dolara mal olan Pekin'deki olimpiyat stadında 42 bin ton çelik kullanılmıştı.

Seyirci kapasitesi 52 bin

Galatasaray'ın kullandığı Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı, yıkılarak yerine rezidans, ticaret ve kongre merkezi yapılmak üzere TOKİ'ye devredilmişti. TOKİ de bunun yerine Seyrantepe'de Galatasaray için daha büyük ve modern bir stat yaptırıyor. Galatasaray'ın yeni stadı 52 bin seyirci kapasiteli olacak. Tesiste 4 bin 500 araçlık büyük bir otopark da bulunacak. 120 dönümlük arazi üzerinde çok amaçlı spor kompleksi de yer alacak.
 
İsa SEZEN / Zaman