Genel

Asmalımescit'te masalar kalktı insanlar teraslara kaçtı!

Asmalımescit, işletmelerin sokağa masa koyması yasaklanınca bir anda cazibesini yitirdi. Esnaf yerde aradığı çözümü gökte buldu ve masaları terasa taşıdı. Terası olmayanların durumuysa vahim. Gittik, gördük, işte izlenimler...

İstanbul'un gece hayatının kalbinin attığı semt Asmalımescit, iki ay öncesine kadar objektiflere yakalanan ünlü simalarıyla konuşuluyordu. Şimdiyse Beyoğlu Belediye'sinin masaları kaldırması kararı ve esnafın protestolarıyla gündemde. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, cuma günü kısa bir açıklama yaptı ve 'Olay 'daha fazla ben kazanayım' kavgasıdır. Sokak aralarında masa olayı bitti artık izin vermeyeceğiz' diyerek tartışmaya son noktayı koydu. Demircan, 'Beyoğlu'nun potansiyeli neredeyse 2 bin işletme daha açmaya müsait. Biz bunu sadece sokaklara yayarsak işletme sayısını sınırlamış oluruz. Bizim isteğimiz bu potansiyeli binaların üst katlarına da taşımak. Böylece daha fazla müşteri daha geniş alanlara toplanmış olur. Sadece sokaklar kullanılırsa sistem kilitlenir ve hayat felce uğrar. Zemin katta olmak bir esnaf için ayrıcalıktır elbette ama bütün müşteriyi bloke etmek hakkını da onlara vermez. Yukarı katlarda iki bin tane işletme var ve ne yazık ki ağlıyorlar' diyerek Asmalımescit için farklı bir gündem yarattı.

Şu anda Asmalımescit sokakları bomboş. Geceleri iğne atsanız yere düşmeyecek sokaklar neredeyse kedilere kalmış. Bu haliyle gezdiğinizde 'bu sokaklar bu kadar geniş miymiş' diye düşünmeden edemiyorsunuz. Demokraside çare tükenmez sözü işte tam da burada yerini buluyor. Çünkü esnaf pratik çözümler bulmakta gecikmiyor. Kaldırılan masaların yerini minderler almış. Hemen hemen her mekanın camekanları sonuna kadar açılmış, önüne atılmış minderler, küllükler, kimindeyse ayağını camdan sarkıtmış insanlar oturuyor.

ASMALI MÜDAVİMLERİ NİŞANTAŞI VE BEBEK'E
Peki, o meşhur kalabalık nereye gitmiş Sokak sakinleriyle konuştuğumuzda öğreniyoruz ki Nişantaşı ve Bebek'e dağılanlar olmuş ama Taksim'den vazgeçmem diyenler de birkaç sokak ötedeki teraslara taşınmış. Şimdilik teras sahiplerinin yüzü gülüyor. İşte bunlardan biri de Ltera, eşsiz Boğaz manzarasının yanı sıra dünya mutfağından lezzetler sunuyor. Saat 11.00'de açılıp 19.00'dan itibaren akşam yemeği servisine geçiyor. Saat 23.00'ten 04.00'e kadarsa hafta içi DJ, hafta sonu canlı müzik eşliğinde daha hareketli saatler yaşanıyor. Diğer teraslarda da hizmet anlayışı Ltera'ya benziyor. Biz de Ltera ile birlikte iki terasın daha işletmeciliğini yapan Rasim Orbay'a son zamanlarda yaşanan değişiklikleri sorduk. Rasim  Bey söze Asmalımescit'te yaşananlar için üzgün olduğunu söyleyerek girdi: 'Olaylar bu duruma gelmese iyi olurdu. Bir orta yol  bulunabilirdi. Kısaca kurunun yanında yaş da yandı.'

Asmalımescit'teki sokak havasını sevenlere çok da hitap etmiyor teraslar... Ancak masalar kalktığından beri bu mekanlara talep yoğunlaşmış. Özellikle hafta sonları insanları kapıdan çevirmek zorunda kalacak kadar. Masalar kalkıp da buralara akın olmadan önce daha çok turistlerin tercih ettiği bu mekanlar şimdi Türklerin de katılımıyla dolup taşıyor. Erken saatlerde orada olmamıza rağmen her yer gayet kalabalıktı. Birkaç teras daha dolaşalım diyoruz ve biraz ilerideki Ponte'ye gidiyoruz. Ponte'nin terasından baktığınızda, çatılarda ve alt katlardaki bahçelerin masaları da hemen gözünüze çarpıyor. Daha önce boş duran yüzyıldan fazla tarihe sahip binaların teras katları şimdi eğlenceli İstanbul hayatının kuşbakışı manzaralı mekanları olmuş... Şu andaki teraslı mekanlar konsept olarak yemekli ve var olan kalitelerinden ödün vermeyecekleri için, sadece içecek olan teraslı mekanların da aralarına ekleneceğinin sinyalini veriyor şimdiden. Tabii aklı sokaklarda kalanlar için Asmalımescit'te masalar yok ama mekanları hala orada duruyor.

Şimdiden sokağın mekan sahipleri, manavı, bakkalı sözleşmişçesine; 'İşler bitti, böyle gitmez dükkan kiramızı bile çıkaramıyoruz. Ne kadar süre devam eder bilinmez' diyor. Sokağın başında duran seyyar mısırcı bile bundan nasibini almış.
Sokakta eğlenmenin de sohbet etmenin yerine de hiçbir şeye değişmiyorsanız, Nevizade'de masalar yerli yerinde duruyor. Şimdilik kalkma ihtimali de bulunmuyor.
Akşam/Pınar Hiçdurmaz