27 / 04 / 2024

ASO Başkanı Ardıç’tan dikkat çeken iş gücü açığı uyarısı! ‘Bu problem bir an önce ele alınmalı’

ASO Başkanı Ardıç’tan dikkat çeken iş gücü açığı uyarısı! ‘Bu problem bir an önce ele alınmalı’

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, sanayinin neredeyse bütün sektörlerinde iş gücü açığının gün geçtikçe artığını söyledi. Ardıkç, "Bu problemin bir an önce ele alınmasını istiyoruz. Aksi takdirde üretimi istediğimiz seviyelerde artırmamız ve geliştirmemiz mümkün olmayacak” diye konuştu.



ASO'nun eylül ayı Oda Meclisi ile ikinci ve üçüncü OSB Müteşebbis Heyet Müşterek Toplantısı Muğla'da gerçekleştirildi. ASO Başkanı Seyit Ardıç, burada katılımcılara yaptığı konuşmada, 6 Eylül tarihinde açıklanan Orta Vadeli Program'ın (OVP) ortak akıl ve istişarenin bir ürünü olarak hazırlandığını ifade etti. Programın gerçekçi olduğuna ilişkin yaygın bir kanaatin oluştuğunu söyleyen Ardıç, "Bu sayede, ekonomide öngörülebilirliğin biraz daha arttığı, güvenin tekrar tesis edilmeye başladığı bir sürece girdik. Bu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın OVP'ye verdiği güçlü destek de motivasyonumuzu artırdı” dedi. Artan enflasyon, maliyet kaynaklı yaşanan gelişmeler ve fiyat oluşturmadaki zorlukların üretimi etkilediğine vurgu yapan Ardıç, şunları söyledi: "Olumlu büyüme performansı ortaya koymamız son derede önemli. Enflasyon ve cari açık problemlerini kalıcı olarak çözebilmek amacıyla tüketimden daha yüksek bir üretim seviyesini sağlamamız lazım. OVP'de enflasyonla mücadelenin önemli bir adımının tüketim talebini düşürmek olduğunu görüyoruz. Ama orta ve uzun vadede arz-talep dengesini sağlamanın gerçekçi yolu üretimi artırmaktan geçiyor."

ASO Başkanı Ardıç’tan dikkat çeken iş gücü açığı uyarısı! ‘Bu problem bir an önce ele alınmalı’

Dünya gazetesinin haberine göre, Ardıç, büyümeye tekrar hız vermek, istikrarlı bir gelişim trendine girmek amacıyla nitelikli sanayi üretimi ve bunlarla bütünleşik nitelikli hizmet yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini paylaştı. OVP'de, rekabet gücünü artırarak, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelli büyümeye destek verecek bir politika doğrultusunda görmenin sanayicileri sevindirdiğini vurgulayan Ardıç, şunları söyledi: "Hazine ve Maliye Bakanı'mız Mehmet Şimşek'in fiyat istikrarı, mali disiplin ve yapısal reformlar hususunda yaptığı vurgularını çok olumlu yorumluyoruz. Reel sektörün beklentileri arasında yatırım ortamının düzeltilmesi, enflasyon-kur makasının daraltılması, enflasyon-faiz dengesinin sağlanması ve finansmana erişimin kolay hale getirilmesi bulunuyor. İhracatçılar için bankalarla protokol imzalanması, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) için limitin artırılması gibi gelişmelere karşın finansmana erişim hala en önemli problem. Kredi hacminin genişletilmesi, Eximbank ve KGF kanallarının sektörel bazda aktif biçimde kullanılması reel sektörün beklentileri arasında."

ASO Başkanı Ardıç’tan dikkat çeken iş gücü açığı uyarısı! ‘Bu problem bir an önce ele alınmalı’

SANAYİDE "İŞÇİSİZLİK" SORUNU

Ardıç, yeşil ve dijital dönüşüm ile girişimcilik ekosisteminin kuvvetlendirilmesi hedeflerini sanayiciler olarak önemli bulduklarını vurgulayarak, "Lojistik altyapının kuvvetlendirilmesi, sanayi alanlarının genişletilmesi, ticari anlaşmalarda derinleşme konuları yine oldukça önemli. AB ile olan Gümrük Birliği Anlaşması'nın revize edilmesi aciliyet taşıyor” ifadelerini kullandı.

İş gücünün nitelik ve nicelik konusunda yetersizliğinin üretimi negatif etkilediğini belirten Ardıç, şunları kaydetti: "Türkiye’de işsizlik yaşanırken sanayicinin yaşadığı işçisizlik problemi gündemin ilk sıralarına yükselmiştir. Sanayinin hemen her sektöründe iş gücü açığı gün geçtikçe artıyor. Bu problemin bir an önce ele alınmasını talep ediyoruz. Aksi halde üretimi istediğimiz seviyelerde artırmamız ve geliştirmemiz mümkün olmayacak. Özellikle ihracatımız bu açıktan negatif etkilenecektir.”

Emekliye yüzde 39,61 zam! En düşük emekli maaşı 10 bin 470 TL olacak! İşte kuruş kuruş hesaplanan yeni zamlı maaşlar...

Borsada yeni dönem! Resmen başladı! Borsa yatırımcıları dikkat!

TL mevduat faizinde çok konuşulacak artış! Faizler yüzde 50’ye yaklaştı!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön