29 / 12 / 2024

Aspendos Antik Tiyatrosu doğru restore edilemedi mi?

Aspendos Antik Tiyatrosu doğru restore edilemedi mi?

Dünyanın en önemli kültürel varlıklarından Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki basamaklar ve oturakların orijinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edilmesi eleştirilere yol açtı



Antalya’nın Serik ilçesinde iki tepe üzerinde milattan sonra 2’nci yüzyılda Marcus Aurelius döneminde inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu, geçen hafta sona eren Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali öncesinde restorasyon için 7- 8 ay kapalı tutuldu.


Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restorasyonu gerçekleştirilen Aspendos’un oturakları ve merpenlerinde kullanılan beyaz mermerlerin tiyatronun koyu gri renkteki aslına uygun olmayışı, eleştiri ve tepkilere neden oldu.


Liderlere gezdirilecek


Bu yıl Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı ve Serik’e bağlı Belek Turizm Bölgesi’nde düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi’nin programında da Aspendos Antik Tiyatrosu bulunuyor.


Obama, Merkel, Putin gibi dünya liderlerinin 2 günlük Antalya’daki zirve programının düzenleneceği Belek’e yaklaşık 6 kilometre uzalıktaki Aspendos Antik Tiyatrosu’na gezi düzenlenmesi ve burada bir konser etkinliği de planlanıyor.


UZMAN GÖRÜŞÜ


Hiç olmasaydı daha iyiydi


Aspendos’taki restorasyonu gördüğünde çok üzüldüğünü belirten Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Aspendos’taki tadilatta oturak yerleri ve merpenlerin beyaz, mutfak mermeri tarzında kaplandığını savunarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Aspendos’un taşının rengi koyu ve açık gri. Tabii ki bunu bilim adamları ve işinin ehli kişiler daha iyi bilecektir ama bir izleyici, turizmci ve kokartlı bir rehber olarak şunu söyleyebilirim; girdiğiniz anda restore edilen yerin göze çarpmaması gerekir. Zaten restorasyonda amaç budur. Siz oraya gittiğinizde zaten direkt o bembeyaz mermerleri görüyorsunuz ki çok can sıkıcı. Tiyatronun resmini bize vermeyen bir görünüm çiziyor. O yüzden çok üzücü buldum. O basamaklar yokken tiyatronun görünümü çok daha iyiydi.”


‘Rapora göre restorasyon’


Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Burhan Varkıvanç: Restorasyon çalışmaları başlamadan önce bilimsel bir rapor hazırlanır. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da onaylanan raporda restorasyonun nasıl yapılacağı, hangi tür malzemenin nasıl kullanılacağı belirtilir. Bu tip çalışmalarda ise aynı malzeme kullanılmasına hatta aynı ocaktan kullanılmasına özen gösterilir. Raporda yazıyorsa eskitme dediğimiz kimsayallar da kullanılarak restorasyan yapılır. Aspendos yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip olduğu için aynı ocağı bulmak zor olabilir. Eskitme kullanımının ise raporda yazması gerekir. Bunu en iyi Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu bilir.” Projenin sahibi ola Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nu aradık ancak haber hazırlanana kadar kurul başkanlığından bir dönüş olmadı.



Vatan 


Geri Dön