29 / 07 / 2024

Aspendos Hospital, Antalya'da 5 yıldızlı huzurevi kuracak!

Aspendos Hospital, Antalya'da 5 yıldızlı huzurevi kuracak!

Avrupa'da dev bir sektör haline gelen yaşlı bakım hizmetleri, Türk girişimcilerin iştahını kabartıyor


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Her yıl katlanarak artan pazardan pay almak isteyen Türk şirketleri, girişimlerini sürdürüyor. Sağlık turizmine yönelik hizmet veren Aspendos Hospital, Almanya'nın yaşlı bakım alanında faaliyet gösteren Seniorenland GmbH şirketiyle Belek'te beş yıldızlı huzurevi kuracak. Toplam 350 yataklı huzurevi, 40 milyon Euro'ya mal olacak.

Dünya nüfusu, özellikle Avrupa gittikçe yaşlanıyor. Almanya'da 65 yaş üzerinde 20 milyon kişi yaşıyor. Bunun 2,3 milyonu bakıma muhtaç. Almanya'nın yanı sıra İskandinav ülkeleri de aynı sorunu yaşıyor. Toplam nüfusu 4,5 milyon olan Norveç'te 1 milyonu aşkın yaşlı var. İsveç ve Finlandiya ile birlikte İskandinav ülkelerindeki bakıma muhtaç yaşlı sayısı 2,5 milyonu buluyor. Bu ülkelerin bir başka problemi ise yaşlılara bakacak genç nüfusun çok az olması. Yaşlı bakımına harcanan paralar da büyük boyutlara ulaştı. Sadece Almanya'nın yaşlı bakım giderleri yıllık 5 milyar Euro'yu buluyor.

Avrupa'da yaşlı bakımına harcanan paranın gittikçe arttığına dikkat çeken Aspendos Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ferhat Kayan, "Türkiye'de yaşlı bakım hizmetleri, yeni bir konsept ve iş alanı. Ama hızla gelişiyor. Yakında turizmdeki gibi çoğu yatırımcı bu işi görecek ve yatırımlarını bu alana kaydıracak." diyor. Dr. Kayan, yaşlı bakım hizmetlerinin önü açık bir sektör olduğuna dikkat çekerek, geçen hafta Almanya'dan bir heyetin gelerek Belek'te incelemelerde bulunduğunu aktarıyor. Seniorenland GmbH şirketinin Almanya dışında ilk huzurevini Antalya'da yapacağını ifade eden Dr. Kayan'ın verdiği bilgilere göre, Almanya'da 11 bin civarında huzurevi var. Buralarda 900 bin yaşlı kalıyor. Evinde sağlık bakımına ihtiyaç duyanlarla birlikte toplam 2,3 milyon yaşlı bakıma muhtaç. Bunun için Almanya'da çok büyük kuruluşlar, kiliseler, Kızılhaç ve özel firmaların bu işe ciddi yatırımlar yaptığını belirten Kaya, "Türkiye olarak Avrupa'nın yaşlılarına bakarak ciddi gelir elde edebiliriz." ifadesini kullanıyor.

'TÜRKİYE, YAŞLI BAKIM MERKEZİ OLUR'
Alman yatırımcı Seniorenland GmbH CEO'su Michael Mair ise Türkiye'yi potansiyeli yüksek bir ülke olarak gördükleri için yatırım yapmaya karar verdiklerini söylüyor. Mair, yaşlı bakım hizmetlerinin hızlı büyüyen bir sektör olduğunu, maliyetlerin artmasına rağmen önümüzdeki yıllarda yıldızının daha da parlayacağını ifade ediyor. "Almanya yaşlanıyor. Bunu biliyor ve görüyoruz." diyen Mair, şu açıklamada bulunuyor: "İspanya, yaşlılar açısından popülaritesini kaybediyor. Bu nedenle Almanya'daki potansiyeli Türkiye'ye taşımak istiyoruz. Türkiye'nin iklimi güzel. Bakım maliyetleri de daha uygun. Tesis ve yetişmiş eleman bakımından potansiyeli yüksek bir ülke. Fırsatı iyi değerlendirirse Avrupa'nın yaşlı bakım merkezi haline gelebilir."
Şaban Gündüz / Zaman


Geri Dön