Sektörel

Assan, yeni tesisle yıllık 60 bin ton üretim yapacak!

Dilovası'nda yaklaşık 40 milyon dolarlık yatırım ile boyalı alüminyum tesisi kurduklarını söyleyen Genel Müdür Remzi Örnek, "Tesis, yılda 60 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak.

Dilovası'nda yaklaşık 40 milyon dolarlık yatırımla boyalı alüminyum tesisi kurduklarını söyleyen Genel Müdür Remzi Örnek, "Tesis, yılda 60 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak. Bu tesiste yapılacak üretimin yaklaşık yüzde 60'ı ihracata gidecek. 60 bin tonluk kapasitenin tamamına ise beş sene içinde ulaşmayı öngörüyoruz" dedi.

Pazara ara mamul olarak rulo, levha ve folyo alüminyum ürünleri sunan Assan Alüminyum, faaJjyçte geçireceği boyalı alüminyum tesisiyle üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.

Kocaeli Dilovası'nda yaklaşık 40 milyon dolarlık yatırımla boyalı alüminyum tesisi kurduklarım kaydeden Assan Alüminyum Genel Müdürü Remzi Örnek, tesislerini yakın zamanda faaliyete geçireceklerini bildirdi. Tesisin temelini geçen yıl mart ayında attıklarını söyleyen Örnek, deneme üretimlerine ise haziran ayında başlandığını aktardı. Tesisin yılda 60 bin ton üretim kapasitesine sahip olacağını aktaran Örnek, "Bu tesis, aynı zamanda Avrupa'nın en modem ve en büyük rulo boyama tesislerinden biri olacak. Yeni tesisimizde 2014 yılından itibaren 15 bin tonluk satış sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu tesiste yapılacak üretimin yaklaşık yüzde 60'ı ihracata gidecek. 60 bin tonluk kapasitenin tamamına ise 5 sene içinde ulaşmayı öngörüyoruz" dedi.
Assan Alüminyum'un yassı haddelenmiş alüminyum üretimi alanında faaliyet göstermek üzere 1988 yılında Kibar Holding bünyesinde kurulduğunun bilgisini veren Örnek, İstanbul Tuzla ve Kocaeli Dilovası'nda toplam 535 bin metrekarelik üretim tesislerinin bulunduğunu bildirdi.
Örnek, bini aşkın personelleriyle, distribütör, inşaat, ulaştırma, dayanıklı tüketim ve ambalaj gibi çeşitli sektörlere hizmet verdiklerini aktararak tesislerinin yıllık kurulu kapasitesinin 250 bin ton olduğunu söyledi.

İlk sekiz ayda % 8 ciro artışı yakaladı

Cami kubbesinden trafik tabelasına, derin dondurucudan televizyon kasasına, şişe kapağından mutfak folyosuna kadar farklı kullanım alanları olan 50'nin üzerinde ürün çeşidine sahip  olduklarının bilgisini veren Örnek, bunun yanında Aluxign, Alusheet, Camirulo ve İsorulo markalı ürünleriyle pazarda yer aldıklarına değindi.
Firmalarının geçen yılı 205 bin ton üretim ve 700 milyon dolar ciro ile kapattığım kaydeden Örnek, böylece üretim hacmini yüzde 10 artırdıklarım ve 2012 için belirledikleri satış hedefine yüzde 100 oranında ulaştıklarım duyurdu. Firma olarak bu yılın ilk sekiz ayında cirolarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artırarak yaklaşık 450 milyon dolara çıkardıklarını belirten Örnek, üretimin ise tonaj bazında yaklaşık yüzde 7 arttığını söyledi. Örnek, Türkiye ve Avrupa'daki toplam pazar paylarının ise yüzde 14'e ulaştığım kaydetti.
İç pazar satışlarında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23'lük artış sağladıklarına dikkat çeken Remzi Örnek, yılsonu için koydukları yaklaşık 215 bin tonluk satış hedefine adım adım yaklaştıklarım ifade etti. 2013 sonunda bir önceki yıla oranla satışlarını tonaj bazında yüzde 5 artırmayı planladıklarını da aktaran Remzi Örnek, bunu verimlilik artışıyla karşılayacaklarını kaydederek, "2013'ün ilk yarısında ihracatımızı da yüzde 5 civarında artırdık. İhracat trendinin yılsonu rakamlarımıza da buna yakın yansıyacağını tahmin ediyoruz" açıklamasında bulundu.
Firmalarının yassı alüminyum sektöründe küresel bir oyuncu olduğunu ifade eden Örnek, kendi üretim teknolojilerine sahip olduklarını ve üretim süreçlerini ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli geliştirdiklerini belirtti. "Bugün sürekli ince döküm teknolojisinde bir dünya lideri olarak tanınıyoruz. Dünyanın en yüksek ve en geniş ince döküm kapasitesi, Avrupa'nın en geniş soğuk haddelerinden biri ve yine Avrupa'nın en geniş gerdirme hatlarından biri Assan Alüminyum ile Türkiye'de" diyen Örnek, bunun yanı sıra, endüstriyel ölçekte üretim öncesi müşteri, talebine uygun prototip ürün üretme esnekliği sayesinde dünya devlerinin tedarikçi listelerinde ilk sıralarda yer aldıklarını dile getirdi.

"Sektörde enerji ve hammadde sorunu yaşanıyor"
Türkiye'de enerji maliyetlerinin yüksek olduğuna değinen Örnek, aynı zamanda hammadde konusuna da değinerek, "Türkiye, yaklaşık 2.5 milyar dolarlık alüminyum hammaddesi ithalatı yapıyor. Ülke olarak kendi hammaddemizi üretebilecek potansiyelimiz var; ama sektörümüz enerji yoğun bir sektör, ülkemizde de eneıji çok pahalı olduğundan, yeterli hammaddeyi üretemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Aluexpo Fuarı önemli bir etkinlik" Fuarın sektörün yerel ve küresel oyuncularının buluştuğu önemli bir etkinlik olduğunu ifade eden Remzi Örnek, "Fuara katılarak hem varolan ticari ilişkilerimizi pekiştirmek, hem de bize yeni ufuklar açabilecek potansiyel iş birliklerinin ilk adımlarını atmak istiyoruz" dedi.

Dünya Özel Ek