Bölge Raporları

Assos Bölgesi önümüzdeki 10 yılda daha da değerlenecek!

Assos, volkanik bir tepe üzerine kurulmuş antik bir kenttir. Ve bu kent, büyük inşaat şirketlerinin bölgede arsa alması konut ve otel projeleri yapmayı planlamaları nedeniyle değer kazanmıştır...

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Bursa Şubesi kıdemli değerleme uzmanı Zeynep Atalay Assos Bölgesi'ni analiz etti...



Assos, Çanakkale ili, Ayvacık ilçesi’nde, Edremit Körfezinin kuzey kısmında yer almakta olup, volkanik bir tepe üzerine kurulmuş antik bir kenttir. Assos’un sahil kısmında liman bulunmaktadır. Assos ilk kurulduğu M.Ö. 2000‘li yıllardan günümüze kadar birçok değişiklik geçirerek yaşamını kesintisiz sürdüren sayılı yerleşim yerlerinden biridir. Assos, Midilliler, Persler, İskender, Roma ve Bizans'ın egemenliğinden sonra 1330'da Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir.


 



 

Assos bir liman kenti olarak kurulmuştur, bu liman 1950’li yıllara kadar aktif şekilde ihracat limanı olarak kullanılmıştır. 1950 sonrası limandaki ihracatın durması bölgede gerilemeye yol açmış ve bu durum 1980’li yıllara kadar sürmüştür. 1980 sonrası bölgede turizm gelişmeye başlamış olup, kent tekrar önem kazanmıştır. 

Bölge mimarisi ile turistlerin ilgisini çekmektedir. Bölgenin en dikkat çekici karakteristik özelliği, andezit taşından yapılan binalardır. Köyün volkanik bir tepede olması sebebiyle andezit taşına kolayca ulaşılmaktadır. Ayrıca bölgedeki antik yapılarda ve surlarda da bu taş kullanılmıştır. Bölgenin 1980’li yıllarda sit alanı ilan edilmesinden sonra bölgeye yeni yapı yapılmasına izin verilmemiş ve mevcut yapılarında bu taş ile restorasyonuna izin verilmiştir. Sit alanı ilanında sonra sur dışı olarak bilinen bölgede yeni bir mahalle kurulmuştur. 


 

 

Limanın aktif olarak kullanıldığı dönemlerden kalan depolar günümüzde butik otel ve motel olarak kullanılmaktadır.  Limanın olduğu iskele olarak bilinen bölge çok geniş bir kullanıma alanına sahip olmamakla beraber otel ve restoranların yoğunlaştığı bir bölge olarak kullanılmaktadır. Assos bölgesinde 5 adet mavi bayraklı plaj bulunmaktadır. Bölge deniz ve tarihin birleşimini  doğal ve antik özelliklerini koruyarak turistlere sunmaktadır. Bölge genellikle günübirlik turizm ve ya 2-3 günlük konaklamalı turizm için tercih edilen bir bölgedir. Daha çok butik otel, pansiyon ve küçük ölçekli oteller bölgede yoğunlaşmaktadır. 



 


Assos bölgesi son yapılan planlama çalışmaları ile Turizm gelişim bölgesi olarak ilan edilmiştir. Assos bölgesi olarak bilinen bölge içerisinde Behramkale, İskele,  Kadırga ve yakın çevresi dikkate alındığında yaklaşık 2500 kişi konaklama kapasiteli bir bölgedir. Bölgedeki turizmin gelişimi yeni otellerle sur dışında genişlemektedir. Bu kısımdaki gelişmenin yeni imar kararları ile süreceği düşünülmektedir. Bölge ile ilgili yapılan araştırmalarda turizm imarlı arsa arzının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizin Akdeniz ve Ege bölgesinde yoğunlaşan turizm merkezlerine alternatif olarak, İstanbul ve Bursa gibi çevre iller için ulaşımı daha kolay günübirlik ve ya 2-3 günlük konaklamalar için tercih edilebilecek yerlerden biridir. Bölgenin tanıtımının daha iyi yapılması durumunda turizm potansiyelinin daha da artacağı düşünülmektedir. Turizmin artması bölgedeki diğer sektörlere de etki edecektir. 



Son yıllarda büyük inşaat şirketlerinin bölgede arsa alması konut ve otel projeleri yapmayı planlamaları dikkate alıdığında önümüzdeki 10 yılda bölgenin gayrimenkul sektörü açısından daha da değerleneceğini düşünülmektedir. 


*Bu rapor TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.