Ekonomi

Astarı yüzünden pahalıya geliyor! Restoranlarda ‘kuver’ kazığı!

Bazı restoranların yemek servisinden önce masaya koyduğu ekmek, su ve tereyağı gibi kalemler karşılığında aldığı ‘kuver’ bedeli tüketicileri çileden çıkarıyor. Üstelik bazen sadece iki çay için bile ‘kuver’ sürprizi ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden hesabı ödemeden önce faturaya dikkatli bakın!Üstelik son zamanlarda bazı restoranlarda, yiyecek-içecek bedelinin yanı sıra normal faturanın da üzerinde istediği kuver bedeli, vatandaşı iyice çileden çıkarıyor

Gıda sektöründeki fahiş fiyat artışlarından vatandaşlar dertli. Üstelik son zamanlarda bazı restoranlarda, yiyecek-içecek bedelinin yanı sıra normal faturanın da üzerinde istediği kuver bedeli, vatandaşı iyice çileden çıkarıyor.

KUVER NEDİR?

Kuver bedeli işletmeden işletmeye farklılık gösteriyor. Kuver, restoran servise hazır olduğunda yemeklerde kullanılacak malzemelerin düzen içerisinde masaya sıralanması anlamına geliyor. Yani, bardak, kaşık, çatal, peçete, masa örtüsü gibi şeylerin yanı sıra masaya konulan ekmek, su ve diğer çeşniler de restoranlarda ‘kuver bedeli’ adı altında müşteriden tahsil ediliyor.

Akşam Gazetesi’nden Arzu Kurum’un haberine göre, İstanbul'da bir restoran 20 liralık bir çay için müşteriden 25 liralık kuver bedeli istedi. Sektör temsilcileri ise ekmek, zeytinyağı gibi ek hizmetler için talep edilen kuverin, içecek için alınamayacağını belirtiyor.

SÜRPRİZ ÖDEME!

İstanbul'da bir restorana giden iki müşteri, içtikleri iki çayın ücretinden daha fazla fatura ile karşılaşınca şoke oldu. Normalde 40 liralık bir hesabı ödemeleri gerekirken kendilerine 90 liralık fatura çıkarılınca şaşkınlığa uğradılar. Sektör yetkilileri ise kuverin; ekmek, tereyağı, peynir, sıcak ekmek, salça ve su gibi kalemler karşılığında alındığını belirtirken, bu ücretin verilen hizmete göre değiştiğini kaydetti.

İKİ ÇAY İÇİN ALINMAZ!

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, sadece çay içmek üzere gidilen bir işletmede 2 çaya kuver ücreti alınmasının doğru olmadığını söyledi. Kuverin, özellikle lüks mekanlarda verilen deneyimin karşılığında, gideri olup, gelire dönmeyen diğer harcama kalemleri için yazıldığını ifade eden Demirer, “Örneğin; restoranın çok özel masa örtüleri vardır. Veya bazı işletmelerde önden su, ekmek, zeytinyağı, peynir gibi birtakım tadımlıklar sunulur. Bunun karşılığı alınabilir” dedi.

GEREKİRSE ŞİKAYET EDİN!

Tüm Restoran ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, bu durumun meslek ahlakına uygun olmadığını belirterek sadece çaya kuver alınamayacağını savundu. Bazı işletmelerin  kira maliyet artışlarını karşılamak ve daha fazla kar elde etmek için bunu yaptığını kaydeden Bingöl, müşterilerin çok dikkatli olmalarını önerdi.

Öte yandan; Akşam Gazetesi’nin haberinde, böyle bir durum ile karşı karşıya kalan müşterilerin, Başbakanlık Bilgi Edinme Merkezi (BİMER) ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulunması önerildi. Ayrıca turizm belgeli olan işletmelerin Turizm Bakanlığı’na, belediye belgeliyse ilgili belediyeye şikayet edilmesi halinde ilgili kurumların gerekli incelemeyi başlattığı belirtildi.