Sektörel

Aston Martin'in tanıtımı için Süzer Plaza´da yer satın alındı

Aston Martin Türkiye, 29 Ekim´de başlayacak Autoshow 2010´da üç modelini sergileyecek...

Lüks otomobil satışında sınır tanımayan Türkiye´de bir süper lüks marka daha `ilgiyle´ karşılandı. Bir distribütörle Türkiye´de ilk kez satışına başlanan İngiliz Aston Martin, şimdiden yıllık kotasının yarısını doldurdu. Kotasını doldurmak üzere olan Ferrari ve satışlarını iki kat artıran Porsche´den sonra Aston Martin de Borusan Otomotiv´le Türkiye´deki en iyi dönemini yaşayacak.

Bu yıl Türkiye´de 12 otomobil satmayı planlayan Aston Martin´in en büyük hedefi ise 5.2 milyon liralık fiyatıyla pahalılıkta Bugatti Veyron´u bile tahtından eden Aston Martin One-77 modelini satmak. Sadece 77 adet üretilecek One-77 modeli için Türkiye´de üç potansiyel müşteri belirleyen Borusan´ın ilk işi "Aston Martin´i beğenmiyorum" diyen işadamı Ali Ağaoğlu´nu etkilemek.

Abramoviç de aldı
Borusan Otomotiv, David Beckham ve Roman Abramoviç gibi isimlerin de satın aldığı One-77 modeli için Ali Ağaoğlu´na çok özel müşterilere verilen, modelin ayrıntılı bilgilerini içeren bir portfolyo hazırlatıyor. Aston Martin üzerine konuştuğumuz Borusan Otomotiv Aston Martin Marka Müdürü Özüm Sönmezalp, Ağaoğlu´nu, isterse markanın İngiltere´deki fabrikasına götürüp test sürüşü de yaptıracaklarını söylüyor.

Borusan´ın Ağaoğlu´nu hedef olarak belirlemesinin nedeni ise açık. Ağaoğlu´nun `AGA´ plakalı 14 otomobilinin olduğu garajının değeri tam 10 milyon TL.

Bugatti´ye kızmıştı
Ali Ağaoğlu, Doğuş Otomotiv´in Türkiye´ye 5.1 milyon TL fiyatla sipariş üzerine getirdiği 1001 beygirlik Bugatti Veyron´u kızdığı için almadığını söylemişti. Ağaoğlu, "Aracı test edecektim. Gittim bakmaya ki ben bakmaya gidince alırım, araç yok ortada. Başka biri almış teste ve randevu saatine getirmemiş. Ben de sinirlendim ve vazgeçtim" demişti.

Ağaoğlu, Aston Martin One-77 modeline ise bakacağını beğenirse alabileceğini söylemişti. Özüm Sönmezalp, Türkiye´de bu otomobili alabilecek iki kişi daha olduğunu söylüyor. Bunlardan biri de ülkedeki tek Bugatti Veyron´un sahibi olan Palmali Group´un sahibi Azeri işadamı Mübariz Mansimov´un kardeşi Marif Mansimov. Sönmezalp, bir potansiyel müşteri daha olduğunu ancak isminin açıklanmasını istemediğini belirtiyor.

Showroom Süzer Plaza´da
Aston Martin Türkiye, 29 Ekim´de başlayacak Autoshow 2010´da üç modelini sergileyecek. Bu yıl 12 araç satmayı planlayan Aston Martin´in 2011 hedefi ise 22 adetlik satış. Sönmezalp, "Her gün Aston Martin ile ilgili bir telefon alıyorum" diyor. Borusan, Aston Martin için farklı bir showroom açacak. Türkiye´de sadece İstanbul´da olacak showroom için Süzer Plaza´da Bice Restoran´ın bulunduğu yer satın alındı.

Radyosuz Aston Martin!
Özüm Sönmezalp, Türkiye´de bazı galeriler tarafından paralel ithalatla getirilen Aston Martin sayısının 20-30 adet olduğunu tahmin ediyor. Ancak Türkiye´de satılan araçlar `transport mode´da (nakil modu) geldiği için radyosu çalışmıyor, bagajı açılmıyor ve kapıları sadece anahtarla açılıyor. Akü bitmesin diye araçlar bu moda alınıyor. Geçen hafta Aston Martin´den bir teknik ekip geldiğini anlatan Sönmezalp, "Yanlarında gerekli cihazı getirmişler. Sorunlu müşteri varsa çağırın dediler ve üç kişi geldi. Üçünün de aracı nakil modundaydı. 350 bin avroluk otomobili radyosuz kullanmışlar. Artık servis hizmetini de Borusan İstinye´de vereceğiz" diyor.

7 BMW alan atletli müşteri
Pahalı otomobilleri hiç tahmin edilemeyen müşterilerin almasına birçok satış temsilcisi şahit olmuştur. Ama Özüm Sönmezalp´in "Mesleğimdeki en ilginç satış" dediği hikâye gerçekten şaşırtıcı.

Birkaç yıl önce üzerinde atlet, altında bir eşofman ve kirli spor ayakkabılarıyla Borusan İstinye´den içeri bir müşteri girmiş. Kimsenin müşteriyle ilgilenmek istemediğini anlatan Sönmezalp´in aklına hemen eski bir arkadaşının sözü gelmiş: "Kıyafete kesinlikle aldanma." O müşteri ilk geldiği gün bir BMW X5 cip ile bir 5 Serisi otomobil almış. Sönmezalp, o müşteriye şimdiye kadar yedi otomobil ve altı motosiklet satmış.

İki kişi Bond otomobili istedi
Birçok süper spor otomobil meraklısı için özel olan Aston Martin´in kontağını çevirince göstergede power (güç), beauty (güzellik) ve soul (ruh) yazar. Bu üç kelime markanın geçmişini özetliyor. Aston Martin sipariş etmek isteyenler fabrikaya gidip aracın koltuk derilerinden kullanılan ipin rengine, paspasına kadar kendisi seçebiliyor. Fabrikada her şey elle yapılıyor ve son kontrol noktasına kadar armalar takılmıyor. Kontrolden sonra araç Aston Martin kanatlarını hak ediyorsa ön ve arkasına iki arma takılıyor.

James Bond filmleriyle özdeşleşen Aston Martin´in son Bond filmi Quantum of Solace´da, Daniel Craig DBS modelini kullanıyordu. Filmle birlikte büyük ilgi gören modelden Borusan da iki adet getirecek. 450 bin avroluk fiyatıyla One-77 modelinden sonra en pahalı Aston Martin olan DBS Autoshow 2010´da sergilenecek.

Unvanını kaybediyor
Bugatti´nin Veyron modeli 431 km ile dünyanın en hızlı otomobili. 8 litrelik 16 silindirli Veyron´un motor gücü 1001 beygir. Düyanın en hızlı, en güçlü ve en pahalı otomobili olarak biliniyor. Ancak görünen o ki unvanlarından biri düşecek. 100 km hıza 2.7 saniyede çıkan Veyron One-77´den daha hızlı.

Bir Dubaili yedi tane almış
Sadece 77 adet üretilecek modelin 60´ı şimdiden satılmış. Hatta Dubaili bir milyoner yedi tane birden almış. One-77´nin 1.1 milyon sterlinlik fiyatı Türkiye´de vergi ve döviz farkıyla 5.2 milyon TL´ye geliyor. Bugatti Veyron´un Türkiye fiyatı ise 5.1 milyon lira. One-77 tamamen el yapımı alüminyum gövdeye sahip. Ağırlığı sadece 1.5 ton. 7 litrelik V12 motorla üretilen modelin gücü ise 710 beygir. One-77, 0´dan 100´e 3.5 saniyede çıkıp 354 km hız yapabiliyor.
Radikal/İlker Pehlivan