Genel

Ata Online, üniversitelere finans laboratuvarları kuracak!

Ata Finans Grubu şirketlerinden Ata Online, üniversitelere ‘finans laboratuvarları’ kurmayı planlıyor. Ata Online Genel Müdürü Sarp Demiray, “Amacımız, bilinçli yatırımcı yaratmak, eğlenerek borsayı öğretmek, finansal okuryazarlığı artırmak, yatırımcı sef

 İlk laboratuvar eylülde Dokuz Eylül Üniversitesi’ne açılıyor. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi, İTÜ, hacettepe, TOBB, Ankara Siyasal, ODTÜ, Çankaya, THK, Boğaziçi, Kemerburgaz gibi üniversitelerle de görüşmeler yapılıyor. Ata Online Genel Müdürü Sarp Demiray, “Amacımız, bilinçli yatırımcı yaratmak, eğlenerek borsayı öğretmek, finansal okuryazarlığı artırmak, yatırımcı seferberliğine destek vermek” dedi.


1.1 milyon yatırımcı var

Ayrıca, öğrenciler Ata Yatırım’da staj yapma imkanı bulurken, başarılı öğrencilerin işe alınması da düşünülüyor. Proje kapsamında, üniversitede laboratuvarın kurulayacağı yerdeki bilgisayara borsa simülatörü olan AtaTradeBook yazılımı yüklenerek, anlık piyasa işlemleri yapılabilecek. Ayrıca üniversiteliler, Ata Online’ın proje partnerleri Finnet’in  analizleri ve Forex’in yayın ekranlarından yararlanabilecek.

“Şu ana kadar Ege, İstanbul Üniversitesi ve İTÜ ile AtaTradeBook üzerinden portföy yarışmaları düzenledik” diyen Demiray, bu yarışmaları geliştireceklerini kaydetti.

Borsada 1.1 milyon yatırımcı olduğunu, bu sayının artması gerektiğini belirten Demiray, bunun için de bilinçli yatırımcılara ihtiyaç olduğunu söyledi. Gerçek zamanlı işlem yapılabilen borsa simülatörü AtaTradeBook’la finansal okuryazarlığı yaygınlaştırmayı ve bilinçli yatırımcı oluşturmayı istediklerini anlatan Demiray şöyle dedi:

“AtaTradeBook’a internet üzerinden ulaşmak mümkün. Herkesin kullanımına açık. Buradan gerçek zamanlı işlemler yaparak borsayı öğrenmek mümkün. Ayrıca, bu platformda başarılı yatırımcılar da takip edilebiliyor. Örneğin, geçen ay sistemde ilk milyoner çıktı. 100 bin TL ile işlem yapmaya başlamıştı, yatırımını 1.5 yılda 1 milyona çıkardı. Bu sanal ortamda nasıl yatırım yapılırı öğrendikten sonra bilinçli yatırımcı olarak yatırımlarını yönlendirebilirler.”


Kadınlar risk sevmiyor

AtaTradeBook’u yaklaşık 17 bin kişi kullanıyor. Kullanıcılar ağırlıklı olarak 25-35 yaş aralığında. Demiray’ın verdiği bilgiye göre, AtaTradeBook’u kullananlar ağırlıklı kadın ancak, Ata Yatırım’ın müşterileri ağırlıklı olarak erkek. Bu da kadınların risk sevmediğini, güven aradığını bu nedenle de simülasyonu kullandığını gösteriyor.


‘BIST?100 endeksi 95 binleri görebilir’

Sarp Demiray piyasalara ilişkin olarak da şu değerlendirmede bulundu: “Moody’s Türkiye’ye ilişkin görüşünü değiştirmedi. Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden de bir süpriz çıkmaması durumunda, piyasa düzeltme hareketini tamamlamış olacak.  Son 2 haftalık hisse hareketlerine baktığımızda, Türkiye ve benzer ülkelerde hisse fiyatlarında gerileme, yerel para birimlerinde geri çekilme var. Mevcut beklentilerimiz dahilinde, 12 aylık BIST-100 endeks hedefimiz 95.000 olup yüzde 25 yukarı potansiyeli ifade ediyor.”


Milliyet / Ayfer Yıldız