Sektörel

Ataköy Sahili'nde metrekare fiyatları 15 bin liraya ulaştı!

Arsa sorunun yaşandığı İstanbul'da artık var olan arsa stokları ve fabrika arazileri hemen tüketiliyor. Ataköy-Zeytinburnu hattında da bu tespite uyan bir dönüşüm yaşanıyor.

Arsa sorunun yaşandığı İstanbul'da artık var olan arsa stokları ve fabrika arazileri hemen tüketiliyor. Ataköy-Zeytinburnu hattında da bu tespite uyan bir dönüşüm yaşanıyor. Boğaz'a alternatif olarak gösterilen bölgede metrekare fiyatları 15 bin liralara kadar ulaşmış durumda. Kuzu Grup'tan Delta İnşaat'a kadar birçok markalı inşaatçı, Ataköy-Zeytinburnu hattında proje geliştiriyor. 

 

İstanbul gayrimenkuldeki cazibesini artırarak devam ettiriyor. Öyle ki kentin hemen her yerinde birbiri ardına konuttan ofise, otelden AVM've yeni projeler geliştiriliyor. İstanbul'un son yıllarda öne çıkan bölgelerinden biri de Ataköy-Zeytinburnu Sahil Yolu hattı. İstanbul Boğazı'nın ardından İstanbul'un en güzel deniz manzarasına sahip bölgelerinden biri olan bu hatta yıllardır atıl duran arazilere şimdi rezidanstan konuta ve otele kadar farklı lüks projeler inşa ediliyor. 


Geçmişte tekstil ve deri sektöründe faaliyet gösteren fabrika arazilerinin, sanayi sitelerinin ve nakliye ambarlarının merkezi olan Zeytinburnu, şimdilerde artık gayrimenkulün merkezi olmaya aday. Öyle ki kent dışına taşınan fabrikaların arazileri üzerinde yükselen konut, ofis ve alışveriş merkezi projeleri, bölgeye yeni bir kimlik kazandırıyor. Bir zamanlar tekstil sektörünün merkezi olan, kimi yerlerinde gecekondular bulunan bu hatta hayata geçirilen projelerin metrekare satış fiyatı 5 bin ile 30 bin lira arasında değişiyor. 


LÜKS PROJE YARIŞI 

1988 yılında açılan ve İstanbul'un ilk AVM'lerinden biri olan Ataköy Galleria'nın yıkılması ve sahilin doldurulması ile elde edilecek alanda yeniden AVM yapılması gündeme gelmişti. Galleria'yı da içine alan bölgenin sahibi olan Dati Holding'in yürütme kumlu başkanı Gökhan Kıran, yıkılacak olan Galleria'nın yerine otel, rezidans ve ofis binaları yapılmasını planladıklarını açıklamıştı. Doldurulan alanda yapılacak olan ve Ekim 2017'de açılması planlanan yeni AVM'nin de Bakırköy Meydanı gibi sokak AVM'si olarak planlandığı açıklanmıştı. 500 dönüm arazi üzerine konumlandırılan proje, yalnız bölgenin değil tüm İstanbul'un en önemli turizm merkezlerinden birinin ortaya çıkmasını sağlayacak. Bölgede otel projelerine ek olarak Kuzu Grup'un Sinpaş'ın arazisinde inşa ettiği Sea Pearl projesi gibi birbirinden iddialı projeler de geliştirilme aşamasında.

 

Emlak Konut'tan arazi satın alan Özak GYO-Yenigün-Ziylan ve Delta İnşaat burada hala proje geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyor, Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, bahsi geçen arazide yapılması planlanan projeleri için hala proje geliştirme aşamasında olduklarını, detay vermek için çok erken olduğunu söylüyor. 





SAHİL İMARA AÇILMIŞTI 

TSKB Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Ataköy-Zeytinburnu hattının İstanbul'da bulunmayan bir arsa stokuna sahip olması ve sahil bandının imara açılmasıyla yeni proje gelişim bölgesi haline geldiğini söylüyor. Bölgede cazip lüks projeler geliştirildiğine dikkat çeken Maya, "Burada geliştirilen projelerde manzara, merkezilik ve havalimanına kolay ulaşılabilirlik satılıyor. Ayrıca İstanbul'un en kıymetli sahil aksının da burası olduğunu söyleyebiliriz. Bu hattaki metrekare fiyatları nitelikli projelerde ortalama 15-20 bin TL seviyesinde. Bölgede fiyatlar nedeniyle konut satışı ve prim potansiyeli diğer gelişen bölgelere göre daha az" diyor. 


Makbule Yönel Maya, bölgenin Körfez sermayesinin de ilgisini çektiğine işaret ediyor. Maya, eski sanayi bölgesi olan Zeytinburnu'nun mevcut eski sanayi arsalarının bölgede proje geliştirmeyi kolaylaştırdığını, son kalan arsaların da önümüzdeki dönemde projelerde değerlendirilmesinin beklendiğini söylüyor.


 

 



DÖNÜŞÜM OLACAK 

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, bir dönem tekstil fabrikalarıyla sanayi sitelerinin merkezi olan bölgede kentsel dönüşümün planlandığına dikkat çekiyor. Yazıcı, özellikle Zeytinburnu'nda eski ve yıpranmış yapıların mevcut olduğunu, orta ve orta-alt gelir grubuna hitap eden konutların yerini yeni projelerde orta ve orta-üst gelir seviyesine yönelik projelere bıraktığını söylüyor.

 

Cansel Turgut Yazıcı, kentsel dönüşümün başlatıldığı pilot ilçelerden biri olan Zeytinburnu'nda bu dönüşümün hızla devam ettiğini vurguluyor. Yazıcı, "Zeytinburnu Belediyesi'nin almış olduğu karara göre, Sahil Yolu hattına yakınlığı ile bilinen Sümer Mahallesi'nde yaklaşık bin 250 konut ve işyeri daha yıkılıp yerinde dönüştürülecek. Sahil Yolu'nda bulunan projeler daha çok 3+1 ve 5 + 1'lerden oluşuyor. Bu bölgeden yatırımcıların daha çok ikamet amacıyla konut satın aldıklarını söylemek mümkün" diyor. Zeytinburnu, Kazlıçeşme, ve Veliefendi bölgelerindeki rezidans tarzındaki deniz manzaralı projeler ise fiyatlarından dolayı üst gelir grubundan talep görüyor. 


YENİ CAZİBE BÖLGESİ Mİ? 

Ataköy-Bakırköy sahil kesiminde de Ataköy Konaklan, Vezüv Konakları, Referans Bakırköy gibi A ve A+ gelir seviyesi için inşa edilen projeler var. Ağaoğlu'nun Bakırköy 46 projesinde henüz bir hareketlilik görülmezken, markalı üreticilerin bölgede yer arayışlarının sürdüğü de vurgulanıyor. 



 



Bölgenin tam içinde yer almamakla birlikte yakın bir konumda proje geliştirenlerden biri de Egeyapı. Egeyapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, bölgenin konumu ve deniz manzarası ile İstanbul'un yeni cazibe alanlarından biri olduğunu söylüyor. Bölgeye yakın bir konumda yer alan Yedi Kule projesini geliştirdiklerini belirten Kabadayı, "Zeytinburnu-Ataköy Sahil Yolu hattı keyifli bir bölge. Sanayi arsalarının varlığı ile de arsa geliştirme bakımından projelere uygun yer sağlıyor. Bu da burada yeni projelerin gelişimine imkan veriyor" diyor. 



Ekonomist