Kentsel Dönüşüm

Ataköy'deki güçlendirme yapılamayacak kadar riskli olan binaların dönüşümünde rant korkusu!

Ataköylülerin kentsel dönüşüm sorunları bitmedi. Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi Ataköy 1. kısımda konut sahipleri yapılarının yenilenmesini isterken rant endişesi dönüşümün yavaşlamasına neden oldu. İşte ayrıntılar... 

Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi Ataköy 1. Kısım'da oturan konut sahipleri, 50 sene önce inşa edilen ve çürük raporu alınan binalarının yenilenmesini talep ediyor. Bazı çevre sakinleri ise ‘rant var’ diyerek dönüşüm değil, güçlendirme yapılmasını istiyor. 

Mühendisler, gösterilen direnç için   'Deprem kapıda, çürük yapılarda hayatını kaybedenlerin hesabını kim verecek?’ diye soruyor. Peki Ataköy 1. Kısım'da neler olmuştu? İşte konu ile ilgili detaylar ve son dakika gelişmeleri...

GÜÇLENDİRME YAPILMAYACAK KADAR RİSKLİ 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 şehirde büyük yıkıma neden olurken; Türkiye'nin riskli yerlerinde tedirginliğin artmasına neden oldu. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra 1. Kısım F bloktaki konut sahipleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurup binanın deprem riskinin araştırılması amacıyla karot alınmasını talep etmişti. Alınan karot sonucunda binanın ‘Güçlendirme yapılamayacak kadar riskli’ olduğunun raporlandığı belirtildi. 

Bunun ardından, F Bloktaki 28 daire sahibinin tamamının imzasıyla yerinde dönüşüm için bir mühendislik firmasıyla anlaşma yapıldı. Söz konusu blok, yerinde inşa edilmek amacıyla yıkıldı. 

Fakat bu sırada dernekler ile bazı semt sakinleri rant iddiasıyla yıkıma itirazda bulundu. İnşaat mühendisleri ise Ataköy’de zeminin deprem açısından büyük risk taşıdığının altını çizdi. 

NELER OLMUŞTU?

İstanbul Ataköy Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar 1. ve 11. kısımlarda yapılması planlanan inşaat projelerine karşı imza kampanyası başlattı. onu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre 1. kısımda da yeşil alan ve kreş şeklinde belirlenen 564 ada 14 parselde rezidans yapılmak istenmesine karşı çıkan mahalle halkı, bu projelerin kentsel dönüşüm ismi altında evlerinin yıkılma ihtimalini artıracağına vurgu yapmıştı. 

Ataköy Mahallesi 11. kısımda yer alan ve yaklaşık 10 yıldır atıl konumda bulunan Emlak Bankasına ait 12 bin 633 metrekare alanda kurulu sosyal tesisler 2001 yılında Ziraat Bankasına devredildi. Geçmişte sosyal tesislerdeki havuz, tenis kortu, voleybol, basketbol, futbol sahaları ve sosyal alanlardan yararlandıklarını kaydeden mahalleliler söz konusu bu alanın tekrar kullanıma açılmasını istiyor. Ziraat Bankasının Varlık Fonunda olduğunu ve buradan bazı arsaların yabancı sermayeye satılacağını duyduklarını dile getiren bir vatandaş, “Bu alan yıllardır harabe şekilde duruyor. Ziraat Bankası buraya yine sosyal tesis yapacağını söylüyor, madem öyle niye yapmıyorlar senelerdir?​” diye soruyor.

Deprem uzmanından yapılaşma açıklaması: O ili uyardı ve 'Kıyılara geldikçe sorun artar' dedi!

İstanbul'da kiralar 3 ilçede 35 bin TL'yi aştı: En pahalı kira bu ilçede! 

Ekim ayı, 'Aile Destek Ödemesi' ne zaman yatacak?