17 / 05 / 2024

Ataköy'ün deprem master planı korkuttu!

Ataköy'ün deprem master planı korkuttu!

Turizm alanı ilan edilen Ataköy sahilinde yapımı devam eden yüksek binalarla ilgili mahkemeye sunulan bilirkişi raporu korkuttu. Raporda, Ataköy'ün bir bölümünün dere yataklarına yapıldığı ve bu yüzden depremde büyük risk taşıdığı belirtildi.




Ataköy'ün, olası bir depremde büyük hasar göreceğini gösteren bilirkişi raporu korkuttu. Turizm alanı ilan edilen bölgede yapımı devam eden 70 metre yüksekliğindeki bina ve sahil dolgu alanıyla ilgili açılan dava gerekçesiyle hazırlanan bilirkişi raporu, Ataköy'ü bekleyen büyük tehlikeyi de gözler önüne serdi. Raporda, Ataköy'ün dere kumu ve alivyonlar üzerine kurulması nedeniyle yüksek binaların büyük risk oluşturduğu belirtiliyor. 


Ataköy sahiline yapılan 70 metre yüksekliğindeki otel inşaatlarıyla ilgili açılan davada mahkeme, plan değişikliğinin yeni bir yoğunluk artışı getirip getirmediğini bilirkişiye sordu. 2012 planlarında 72 metre olan yüksekliğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 70 metreye düşürülmesine rağmen mahkeme bilirkişiden değişikliğin plan hiyerarşisine uygun olup olmadığını da cevaplandırmasını istedi. Mahkeme, plan değişikliğiyle bir yılı aşkın süre uzarken inşaatlar da hızla yükselerek bitme aşamasına geldi. 


Mahkemece istenen ek bilirkişi raporu Aralık ayı başında çıktı. Yrd. Doç. Dr. Ercan Koç, Doç. Dr. Oya Akın, Doç. Dr. Yiğit Akın tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda çok çarpıcı ifadelere yer verildi. Raporda öncelikli olarak kıyıya yapılan 70 metre yüksekliğindeki binalara değinilerek "Yasada tanımlanan imar planlarının bütüncül hazırlanması hükmüne uygun olmadığı, kıyıya erişim, kıyının kamusal kullanıma açık olmasının vazgeçilmez bir önem teşkil ettiği, dava konusu planın kamunun kıyıya erişimini engellediği, 3621 sayılı kıyı kanununa aykırı olduğu" tespitleri yapıldı. 


Raporda, kıyı bandına yapılacak 70 metre yüksekliğindeki binaların kıyı arkasında duvar etkisi oluşturduğu ve kıyı ile ilişkinin koptuğu da yer aldı. Bilirkişi raporunun sonuç bölümünde ise, Ataköy'ün olası bir depremde büyük risk taşıdığı oıtaya konuldu. Raporda, "Bununla birlikte 1. Derece deprem kuşağı üzerinde yer alan İstanbuıl kentinin dere yatakları ile parçalanmış plaj kumulu ve alüviyal toprak yapısının egemen olduğu Deprem Master Planı'nda yer alan analiz çalışmalarında sıvüaşma hassaslığı yüksek bölgeler olarak tespit edilen ve deprem kaynağına son derece yakın konumdaki Ataköy bölgesinde, yoğun ve yüksek yapılaşma son derece önemli bir risk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu doğrultuda bilirkişi heyetimiz, davaya konu planların planlama ilke ve teknikleri ile kamu yararına uygun olmadığı sonucuna ulaşmıştır." denildi. 



Dönüşüm var mı? 


Ataköy'ü riski yüksek bölgeler arasında gösteren bilirkişi raporunda belirtilmese de, büyük çoğunluğu yarım asırlık olan binalar için kentsel dönüşüm henüz gündeme gelmedi. İstanbul'un bir dönem gözde semtlerinden olan Ataköy'deki binaların büyük bölümünü Emlak Konut inşa etmişti. Döneminin en yüksek inşaat teknolojisi kullanılsa bile, bilirkişi raporunun oıtaya koyduğu zemin yapısındaki risk, çok sayıda binayı kapsıyor. 

Özellikle 4. ve 5. Kısım'da bulunan yarım asırlık binaların, Bakırköy'ün kentsel dönüşüm kapsamındaki 7 mahallesinden sonra gündeme geleceği belirtiliyor. Mahkemenin bilirkişi raporu, Ataköy'de yaşayanları kara kara düşündürüyor. 



İstanbul Gazetesi


Geri Dön