Atakum Belediyesi imar davalarından dertli!
Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, belediyenin imar sorunlarından dolayı 268 davanın devam ettiğini, kesinleşmiş olan davalardan belediyenin yaklaşık 25 milyon TL’lik cezaya mahkum olduğunu söyledi.
Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi işbirliği ile 20-21 Mayıs 2016 tarihleri arasında “Atakum’da Kentleşme, Kentlileşme, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu Atakum Çalıştayı düzenlendi.
Atakum Belediyesi Yalı Cafe’de düzenlenen çalıştaya Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Atakum Kent Konseyi Başkanı Doç.Dr. Bekir Şişman ve çok sayıda öğretim üyeleri katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Atakum Kent Konseyi Başkanı Doç.Dr. Bekir Şişman, “Kentleşme daha çok kentsel mekanı ve bu mekana ait dönüşümü, enstrümanları ve stratejileri işaret ederken, kentlileşme ise kentsel aidiyeti ve kimliği, kentin ortak belleğini ve sorumluluğu ifade eder. Kısaca kentlileşme, bireyin kentle bütünleşmesini ifade eden bir sosyalleşme sürecidir. Bizler burada 2 gün süreyle hem kentleşmeyi, hem de kentlileşmeyi konuşup tartışacağız. Buradaki amacımız Atakum’a akademik bir çerçeveden bakmaktır” dedi.
ATAKUM İLÇESİ, Karadeniz REKORU KIRDI
Atakum ilçesinin son 1 yılda sadece 12 bin nüfus artışı aldığını ve tarihinin Karadeniz rekorunu kırdığını belirten Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, “Türkiye’de 3’üncü nüfus artışı ile bilinen bir ilçe oldu. Özellikle Atakum ilçesinde eksik olan ve geçmişten gelen sorunları bertaraf edecek, şuanda da bu gelişimi tetikleyecek bazı bilgi ve birikimlere, akademisyenlerin görüşlerine ihtiyacımız var. Atakum ilçesinin 85 yılda yapılan imar planları, şuanda mevcut yasal imar planları yapılırken alınan yüzde 40 Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) uygulaması o yıllarda çok düşük alındı. Yüzde 25 ile yapılan DOP uygulamasından dolayı şu anda Atakum ilçesinde belediye olarak imar sorunları ile karşı karşıyayız. Özellikle Atakum Belediyesi üzerinden bu imar sorunlarından dolayı 268 dava devam etmektedir. Atakum’un haritasına baktığımızda yeşil alanı bol bir ilçe olarak görüyorsunuz. Ancak bu yeşil alanların, okul alanların, pazar yerlerin, çocuk bahçelerinin çoğu vatandaşın mülkiyetinde olan yerler olduğunu görmekteyiz. Bu şekilde şu anda Atakum Belediyesi’ne açılmış olan 268 davada 25 milyon TL civarında ve devam eden davalar da buna eklendiğinde yaklaşık 50 milyon TL’lik cezayı bulacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
ATAKUM BELEDİYESİ’NDE İMAR SORUNLARI
Atakum Belediyesi’nin önceki imar sorunlarından dolayı 3-5 yıl sonra 50-60 milyon TL’lik ceza ile karşı karşıya kalacağını ifade eden Başkan Taşçı, “Atakum Belediyesi’nin ilk yapılan düğün salonu olan Atakum Eğlence Merkezi’nin önündeki araziden dolayı şu anda belediyemiz 2 milyon TL’lik bir dava ile mahkum edilmiş durumdadır. Çünkü oradaki otopark vatandaşın mülkiyetinde kaldığı için önceki dönem belediye başkanı oraya düğün salonu yaptı ve bu şekilde vatandaşlar tarafından mahkemeye verildik. Vatandaşlar haklı bulundu ve 2 milyon TL’lik ceza ile karşı karşıyayız. Yine önceki dönem belediye başkanı mevcut park alanlarına yaptığı çocuk parklarıyla 300 bin TL, bazı davalarda 500 bin TL gibi toplamda kesinleşmiş olan yaklaşık 25 milyon TL’lik cezaya mahkumuz. Yine bu devam eden davalarda şuanda tahminimiz 3-5 yıl sonra en az 50-60 milyon TL’lik kamuya izinsiz el atma davalarından Atakum Belediyesi mahkum olacak. En azından bu davalara bir nebze olsun çözüm üretmek maksadıyla Atakum Belediyesi olarak büyük bir imar revizyonuna hazırlanıyoruz. Yaklaşık 1,5 yıldır bu imar revizyon çalışmalarımızı yoğun bir şekilde gerçekleştiriyoruz. İnşallah Temmuz-Ağustos ayındaki Atakum meclisinden ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçirip, en azından bir kısmından bu şekilde kurtulmayı hedefliyoruz. Hem coğrafyanın büyümesi, hem nüfusun artması hem de geçmişten gelen bazı sorunların önümüzde olması, bunlara en kısa zamanda sorun üretme noktasında ciddi anlamda hızlı ilerlemek ve gelişim kaydetmek zorundayız. Biz sürekli Atakum ilçesinin şehircilik anlamında bazı organlarının eksik olduğundan bahsetmiştik. 170 bin nüfusu aşan koca bir ilçede bazı eksikliklerimiz var. Yine gerçekleştirdiğimiz ve şuanda bazı planlarını hazırladığımız, kısa zamanda hayata geçirecek olduğumuz projelerimizden Atakum ilçesinde şehircilik anlamında organlarımızı teker teker yerine getirmeye çalışıyoruz. Özellikle akademisyen arkadaşlarımızdan bizim ricamız ilçemizin yönetme ve yönlendirmede çok değerli fikirlerinize ihtiyacımız var. Bu çalıştay bu yönde bize ufuk açacak bir toplantı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Akademisyenlerin çalıştayda yapacakları katkının belediyenin çalışmalarına ışık tutacağını belirten Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, “1071’den günümüze kadar geçen süre içersinde Anadolu toprakları üzerinde kentleşme olgusunu, yerleşim düzenlerinin insanlara hizmet edebilir ölçülere ulaştırmak için yapmış olduğu bu çalışmalar maalesef bugünde ihtiyaç duyulacak şekilde ise yeterli olmamış demektir. Bizler göçebe topluluktan yerleşik topluma geçişin sancılarını uzun süre yaşamış bulunmaktayız. Günümüzde de tarım toplumundan, sanayi toplumuna geçişin sancılarını, 1950’den sonraki sanayi toplumuna geçiş sürecindeki sıkıntılarını günümüze taşımaktayız. Bunun giderilmesi için hiç kuşku yoktur ki, çok değerli bilim adamlarının yapacağı katkı yönlendirecek, belediyemizin çalışmalarına ışık tutacaktır. Bu çalıştaydan da beklenen amaçta budur” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından akademisyenler sunumlarını gerçekleştirirken, 2 gün sürecek çalıştayda 7 farklı konuda, 8 oturum yapılacak olup, çok sayıda bildiri sunulacak.
Milliyet