18 / 05 / 2024

Ataport Limanı kruvaziyer turizmine hizmet verecek

Ataport Limanı kruvaziyer turizmine hizmet verecek

Bu yıl 350 geminin beklendiği İstanbul'da yapımı süren Ataport Limanı kruvaziyer turizmine hizmet vereck



Kruvaziyer turizmde en büyük liman konumundaki Kuşadası'na bu yıl 578 geminin yanaşması ve yaklaşık 500 bin turistin gelmesi bekleniyor.

Kuşadası'nda gemi sayısının yanı sıra Türk yolcuların ilgisinin de artması nedeniyle yeni iskele yatırımlarının gündeme alındığı belirtiliyor. Yapımı planlanan 3. iskeleyle limanın günde 6 büyük yolcu gemisiyle 20 bin turist ağırlayabilir duruma geleceği belirtiliyor.

Türk yolcular Kuşadası'ndan Atina, Girit, Rodos, Mykonos, Santorini'yi dolaşan turlara katılabiliyor.

İstanbul'da Salıpazarı-Karaköy Kruvaziyer Limanı'na yanaşan gemi sayısı da geçen yıl 320'ye ulaştı. Bu yıl 350 geminin beklendiği İstanbul'da yapımı süren Ataport Limanı'nın da kruvaziyer turizmine hizmet vereceği belirtiliyor. İstanbul'da bir ana liman oluşturulması halinde Karadeniz kıyılarındaki  potansiyelin de kullanılabileceği belirtiliyor. Türk yolcular İstanbul çıkışlı olarak Yunan Adaları'nın yanı sıra Hırvatistan, İtalya, Yunanistan ve Mısır'ı içine alan turlara katılabiliyor.

Son yıllarda etkinliğini hızla artıran  İzmir  Limanı da sektördeki payını artırıyor. 2004 yılında İzmir Ticaret Odası'nın kruvaziyer gemilerin ayak bastı ücretlerini ödeme kararı sonrası her yıl katlanarak artan gemi sayısı mevcut rezervasyonlarla 2010'da 144'e ulaşacak. Kruvaziyer turizmde iç pazarda payını yüzde 23'e kadar çıkaran İzmir'de, Üçkuyular Semtinde bir kruvaziyer limanı kurulması için çalışmalar devam ediyor. İzmir çıkışlı olarak Yunanistan, Hırvatistan ve İtalya'ya seferler düzenleniyor.

Kruvaziyer gemilerin giderek daha sık uğradığı limanlar arasına giren Marmaris'e geçen yıl 67 gemi geldi. 2010'da İngiliz turizm acentesi Thomson'un Celebration isimli gemi için Marmaris'i çıkış limanı olarak kullanacağı ifade ediliyor.

Sektörün Türkiye'de gelişiminin önünde en büyük engel olarak gösterilen ayak bastı ücretlerinin yüksekliği konusunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir'de yaptığı konuşmada kruvaziyer gemilerle gelen yolcular için bu ücretin 2 dolardan 1 dolara indirileceğini açıklamasının da sektörü hareketlendireceği belirtildi.
Radikal


Geri Dön