28 / 04 / 2024

Ataşehir'de kentsel dönüşüm risk değerlendirme bürosuyla hızlanacak!

Ataşehir'de kentsel dönüşüm risk değerlendirme bürosuyla hızlanacak!

İstanbul Ataşehir'de yapılan depreme dayanıklılığı konusunda inceleme, güçlendirme ve yenileme taleplerindeki yoğunluk üzerine kurulmuş olan Ataşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü bünyesinde Risk Değerlendirme Bürosu ile ilçedeki dönüşümler hızlandırıldı.



İlçe statüsüne 2008'de kavuşmuş olan Ataşehir, mega kent İstanbul'un hızlı gelişen ve yüksek katlı binaların hakim olduğu bölge şeklinde  biliniyor.

Ataşehir Belediyesi'nin vermiş olduğu bilgilere göre, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve toplamda 11 şehri de derinden etkileyen depremlerden sonra ilçe sakinleri binalarının riskli olup olmadığına ilişkin sorularını da oldukça artırdı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Ataşehir Belediyesi'ne yıkım ruhsatı almak amacıyla gerçekleştirilen müracaat sayısı yüzde 150 oranında artış gösterdi. Konu ile ilgili olarak verilen bilgiye göre Ataşehir Belediyesi tarafından verilen riskli yapı onayları da 2,5 kat artış gösterdi.

Ataşehir'de birçok riskli ve rezerv yapı alanı var

Paylaşılan bilgilere göre, Ataşehir'de İçerenköy, Örnek, Esatpaşa, İnönü, Barbaros, Yenişehir ile Yenisahra mahalleleri gibi birçok bölgede riskli ve rezerv yapı alanları yer alıyor. Söz konusu bu mahallelerde vatandaşların kaygılarını dinlemek ve yol göstermek için çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ataşehir Belediyesi ekipleri tarafından 6 Şubat 2023 tarihi sonrasında bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi.

İlçede yer alan yapıların riskli olup olmadığına dair bilgi almak, güçlendirme ve yenileme işlemlerini yaptırmak isteyen vatandaşların kentsel dönüşüm taleplerindeki yoğunluk sebebiyle Ataşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü bünyesinde Risk Değerlendirme Bürosu kuruldu.

Ataşehir de kentsel dönüşüm risk değerlendirme bürosuyla hızlanacak!

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre, bu sayede de çalışmalarına hız kesmeden devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) ön inceleme işlemleri, Ataşehir Belediyesi tarafından da yapılarak ortaya çıkan işlem yoğunluğunun azaltılması ve sürecin hızlandırılması da hedeflendi.

Ayrıca yine verilen detaylara göre, Ağustos'ta ücretsiz şekilde uygulanmaya başlanacak olan ön inceleme çalışmaları neticesinde riskli binalar tespit edilip karot alınması önerilecek. Vatandaşların İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapmış oldukları başvurulardan sonra 10 kata kadar yüksek yapılar, ilçe belediyesi ekipleri tarafından da yerinde incelenecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde imar planı çalışmaları devam eden Mimar Sinan, İçerenköy, Yeni Çamlıca, Mustafa Kemal, Aşık Veysel ve Mevlana mahallelerinin planlarının tamamlanması halinde bölgedeki riskli yapıların dönüşümü daha da hızlandırılmış olacak.

Bakanlığın kentsel dönüşüm toplantıları yakından takip ediliyor

Yine konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ataşehir Belediyesi ekipleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kentsel dönüşüm çalışmalarını desteklemek amacıyla yaptığı kanun ve yönetmelik değişiklikleriyle ilgili toplantıları da oldukça yakından takip ediyor.

Verilen detaylara göre, başkent  Ankara  ve mega kent İstanbul'da yapılan toplantılara katılım sağlayan Belediye Başkan Yardımcısı Cenan Arslan, bu toplantılarda alınan kararlar neticesinde mevzuatlarda yapılacak değişiklikler ile İstanbul ve Ataşehir'deki kentsel dönüşüm çalışmalarının artacağını kaydetti.

"İstanbul artık yeniden yapılanmalı"

Konu ile ilgili olarak verilen son dakika detaylarına göre çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ise şehirde meydana gelebilecek deprem riskine karşı tüm devlet kurumlarının halkla el ele verip kentsel dönüşüm çalışmalarına öncelik gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Yaptığı son dakika açıklamasındaArtaşehirileçsinin İlçenin yeniden yapılanması için göreve başladıkları ilk günden itibaren çalıştıklarını kaydeden Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, "İstanbul artık yeniden yapılanmalı. Kentsel dönüşümü ne kadar hızlı ve iyi yapabilirsek, konutlarımızda o kadar rahat ve huzur içinde uyuruz." dedi.

Ankara Çiğdemtepe Mahallesi sakinleri 15 yıllık konut sorunlarının çözülmesini istiyor!

Zeytinburnu'nda 3 bine yakın konut dönüştü!

İstanbul'daki kentsel dönüşüm için ilk adım atıldı!


Geri Dön