Yeni Şirketler

Ataşehir'e Merkez Bankası primi

Merkez Bankası ile üç kamu bankasının taşınma projesi, İstanbul'un Anadolu yakasında yer alan Ataşehir'de heyacan yarattı. Emlak GYO'ya ait 130 bin metrekarelik arazi üzerine inşa edilecek finans merkezinin bölgedeki ofis ve konut fiyatları ile kiraları o

Gayrimenkul uzmanları, TOKİ'nin proje çalışmalarına başladığı bölgedeki ticari ofis fiyatlarının yüzde 50'ye kadar artabileceğini, konutların da ilk aşama yüzde 10'luk prim yapacağı görüşünde. Ayrıca bölgeye komşu Klozyatağı, Libadiye, Bulgurlu ve Şerifali semtlerindeki gayrimenkullerde değerlenecek. 

Merkez Bankası ve kamu bankalarının genel müdürlüklerinin taşınmasıyla, bir finans merkezine dönüşecek olan Ataşehir'de konut fiyatlarının yüzde 10, ticari gayrimenkul fiyatlarının ise yüzde 50 oranında artış göstermesi bekleniyor. Ayrıca son yıllarda yaklaşık 9 bin konutluk projelerin üretildiği Ataşehirde, yüzde 70'inde satılık ve kiralık tabelası bulunan boş konutların büyük oranda dolacağı öngörülüyor. Hükümetin yeni eylem planını açıkladığı basın toplantısında Başbakan Tayip Erdoğan, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bank ve Vakıf bank'ın İstanbul'a taşınacağını açıklamıştı. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bank ve Vakıf Bank'ın genel müdürlükleri Ataşehir'de Emlak GYO'ya ait 130 bin metrekarelik arazi üzerine inşa edilecek binalarda yer alacak.  

Ticari binalarda yüzde 50 değer artışı olacak 

Ataşehir bölgesinde ticari gayrimenkullerin kira fiyatlarının konumuna göre metrekare olarak 25 YTL ile 40 YTL arasında, satış fiyatlarının ise 2 bin 250 YTL ile 3 bin YTL arasında değiştiğini söyleyen Remax Ataşehir Ofisi Brokerı Mustafa Can, Merkez Bankası'nın ve finans kuruluşlarının Ataşehir'e taşınmasının gündeme gelmesiyle bölgedeki ticari gayrimenkullere olan ilginin artacağını söyledi. Can, ticari gayrimenkul arzının İstanbul genelinde olduğu gibi Ataşehir'de de yetersiz olduğuna işaret ederek, ticari gayrimenkulde kira ve satış fiyatlarının en az yüzde 50 oranında yükseleceğini kaydetti. 

Konut arzında fazlalık var 

Can, konut piyasasında ise fazla fiyat hareketliliği beklemediklerini anlatarak, "Ataşehir'de konut arzında bir fazlalık var. Ataşehir'de yatırım amaçlı 9 bin konut üretildi. Bunun neredeyse yüzde 70'i satılık veya kiralık. Merkez Bankası ve finans kurumlarının bu bölgeye gelmesiyle stoktaki konutlar erimeye başlar, ancak fiyatlarda bir yukarı çıkış söz konusu olmaz. Ancak bu stoklar tamamen ortadan kalktığında yukarı doğru bir fiyat hareketi olabilir. 

"Konut fiyatları yüzde 10 artabilir" 

CENTURY 21 Türkiye Almanya ve Balkanlar Direktörü Ahmet Rauf Saatçi de Ataşehir bölgesinin zaten yükseksek fiyatlara sahip bir bölge olduğunu dile getirerek, Merkez Bankası'nın buraya taşınmasının gündeme gelmesiyle konut fiyatlarında artışın devam edeceğini söyledi. Ataşehir'de tamamlanmış projelerdeki konutların satış fiyatlarının 300 bin - 450 bin YTL, inşaat halindeki projelerdeki konutların fiyatların 250 bin - 450 bin YTL ve tekil konutların fiyatlarının 200 bin - 300 bin YTL aralığında olduğunu dile getiren Saatçi, fiyatların yüzde 10 seviyesinde artabileceğini kaydetti. 

Ataşehir'e yakın semtlerde de fiyatlar artacak 

Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Nabi Cücük ise, Merkez Bankası, Ziraat Bankası ve Halk Bankası genel müdürlüklerinin Ataşehir'e gelmesi ile, bu bankaların genel müdürlüklerinde çalışanların konut ihtiyaçlarından dolayı, bölgede konut piyasasının hareketleneceği söyledi. Özellikle kiraların artacağını ifade eden Cücük, "Ataşehir'deki projelerin yanı sıra bölgeye yakın olan semtlerde de (Kozyatağı, Libadiye, Bulgurlu, Şerifali) konut piyasası hareketlenecek ve  fiyatlar artacaktır" dedi.

BÜLENT AYTAÇ YOLDAŞ/DÜNYA