Kent Haberleri

Atatürk Havalimanı'na ne olacak?

Yeni havalimanının açılmasıyla birlikte Atatürk Havalimanı kapatılacak mı yoksa yerine AVM veya rezidans mı yapılacak sorularını da birlikte getirdi.

Ulaştırma Bakanlığı, hafta sonu 3’üncü havalimanının açılmasıyla birlikte Atatürk Havalimanı’nın (AHL) kapatılacağını, sadece genel havacılık, müstakil kargo ve eğitim, bakım-onarım faaliyetleri için hizmette tutulacağını açıkladı.

Bununla birlikte akıllara “Atatürk Havalimanı’na ne olacak” sorusu geldi. Nitekim, AHL’nin sadece kargo uçuşlarına açık olması “rantabl değil” şeklinde yorumlanırken, 2012 yılında Ulaştırma Bakanlığı’nın acil eylem planında bir kısmının ticari olarak satılacağı yer alıyor.

CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu da Atatürk Havalimanı’nın kapatılmasının ardından yerine kuvvetle muhtemel AVM, rezidans ve konut yapılacağını, bununla ilgili ellerinde ciddi bilgiler olduğunu söyledi. Erdoğdu, böyle bir projenin hayata geçmesi durumunda İstanbul’un kent sorununun daha da büyüyeceğini, İstanbul’a ihanet olacağını söyledi.


ÜÇ HAVALİMANI GÜVENLİ DEĞİL


Yeni havalimanının yapılmasıyla birlikte, Atatürk Havalimanı’nın uçuş emniyeti açısından kapatılması gerektiği belirtiliyor. Türkiye’de trafik kontrol sahalarının birbirine grift durumda olduğunu söyleyen Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkanı M. Ayhan Günal, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Atatürk Havalimanı’ndan uzakmış gibi göründüğünü ancak uzak olmadığını belirterek, “Üçüncü havalimanı da hava trafiğine katıldığında çok büyük bir kargaşa çıkacaktır. Dolayısıyla bu da emniyetsizlik yaratır” diye konuştu.


Atatürk Havalimanı’nın kapatılıp, sadece kargo ve eğitim uçuşlarına açılmasının rantabl olmadığını anlatan Günal, “Kargo uçuşları farklı olur. Gece saatlerinde operasyon yaparlar. Gece 12-5 arasında iniş kalkış yaparlar. Yolcu operasyonları ise sabah 5’ten başlar gece 11-12’ye kadar oluyor. Dolayısıyla kargo uçuşlarının yapılması diğer havalimanını engelleyecek gibi durmuyor. Bununla birlikte yeni havalimanı ile ilgili çok eksik bilgi var. Detay ve teknik bilgiler eksik” dedi.


KAPATILMAYACAK DENMİŞTİ


İstanbul’da üç tane havalimanının hava trafiği açısından sorun yaratacağı, emniyet için uygun olmadığının bilinmesine karşın, 3’üncü havalimanı tartışmaları sırasında Atatürk Havalimanı’nın kapatılmayacağı açıklanmıştı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 2012’de Atatürk Havalimanı’nın kapatılmayacağını, eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ise 2014 yılında Atatürk Havalimanı’nın 3. havalimanı ile birlikte çalışmaya devam edeceğini söylemişti.


ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN EYLEM PLANI VAR


Diğer taraftan, Ulaştırma Bakanlığı’nın 2012’de yürüttüğü çalışmalarda Atatürk Havalimanı’nın tasfiye edilmesi yer alıyor. Bakanlığı’nın eylem planında, Atatürk Havalimanı’nda maddi değeri yüksek ama hafif ürünlerin kargo taşımacılığının yapılması, alanın özel uçakların kullanabileceği boyutta küçültülerek ticari ve turistik amaçlı imara açılarak finansal kaynak yaratılması bulunuyor.


Plana göre, havaalanıyla birlikte etrafındaki İstanbul Dünya Ticaret Merkezi binaları ve fuar alanı dönüşüme tabi tutulacak, Ayamama Deresi çevresinde başlatılan yüksek prestijli turizm ve ticaret merkezi kapsamında Atatürk Havalaalanı da küresel ticaret ve fuar merkezi olarak kullanılacak. Havaalanının küçültülmesiyle birlikte kalan araziler de ticari olarak değerlendirilecek.


DAVUTOĞLU: YEŞİL ALAN OLABİLİR


Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, 3’üncü havalimanı açıldıktan sonra Atatürk Havalimanı’nın ne şekilde kullanılacağı sorusuna “Belli bir kısmı protokol uçaklarının inişi için, kalan kısmının Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi yeşil alan olarak kullanılabilir” şeklinde cevap vermişti.


Atatürk Havalimanı arazisinin piyasa değeri ise 8-10 bin dolar olduğu belirtiliyor. Havalimanı’nın yıkılmasıyla yaklaşık 12 bin metrekarelik bir alanın imara açılması durumunda 100 milyar doların üzerinde bir rantın oluşacağın kaydediliyor.



Sözcü