Eğitim

Atatürk Havalimanı'na sigara içilebilen bölüm yapılıyor

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali gidiş katında, arındırılmış salonda sigara içilebilir bir bölüm yapılıyor

Sigara içilebilir bölüm, Dış Hatlar Terminali gidiş katında, arındırılmış salonda bulunan bir restoranın içinden geçilerek gidilebilecek teras katta bulunuyor.

Kısa bir süre sonra hizmete girmesi beklenen sigara içilebilir bölümün duvarları camdan yapılırken, tavan kısmı ise güvenlik önlemi kapsamında ve standartlar ölçüsünde dumanın dışarıya gitmesi için tel örgülerden oluşturuldu.

Ayrıca havalandırma sistemi için yeni bir klima altyapısı oluşturuldu.

Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş, sigara içilebilir bölüm için kanuna aykırı bir durumun söz konusu olması halinde buna izin verilmeyeceğini söyledi. Sigara içilebilir bölümün üstü ve yanlarının açık olması gerektiğini ifade eden Ulutaş, daha sonra söz konusu yerde incelemelerde bulundu.

Ulutaş, incelemenin ardından yaptığı açıklamada ise sigara içilebilir bölümün üst ve yanlarının açık hale getirileceği yeni bir düzenleme yapılacağını, bundan sonra isteyen yolcuların sigara içebileceğini kaydetti.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Havalimanına sigara odası 

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali gidiş katında, arındırılmış salonda sigara içilebilir bir bölüm yapılıyor. Sigara içilebilir bölüm, Dış Hatlar Terminali gidiş katında, arındırılmış salonda bulunan bir restoranın içinden geçilerek gidilebilecek teras katta bulunuyor. Kısa bir süre sonra hizmete girmesi beklenen sigara içilebilir bölümün duvarları camdan yapılırken, tavan kısmı ise güvenlik önlemi kapsamında ve standartlar ölçüsünde dumanın dışarıya gitmesi için tel örgülerden oluşturuldu. Ayrıca havalandırma sistemi için yeni bir klima altyapısı oluşturuldu. Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş, sigara içilebilir bölüm için kanuna aykırı bir durumun söz konusu olması halinde buna izin verilmeyeceğini söyledi. Sigara içilebilir bölümün üstü ve yanlarının açık olması gerektiğini ifade eden Ulutaş, daha sonra söz konusu yerde incelemelerde bulundu. Ulutaş, incelemenin ardından yaptığı açıklamada ise sigara içilebilir bölümün üst ve yanlarının açık hale getirileceği yeni bir düzenleme yapılacağını, bundan sonra isteyen yolcuların sigara içebileceğini kaydetti.
Vatan

Atatürk Havalimanı'na sigara odası yaptılar

Sigara yasağından mağdur olan yolcular isyan edince İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde sigara için özel bir oda oluşturuldu. Kısa sürede hizmete girmesi planlanan ve 70bin liraya malolan sigara içme odasının duvarları camdan yapılırken tavan kısmı, güvenlik önlemi kapsamında dumanın dışarıya gitmesi için tel örgülerden oluşturuldu. Özellikle İstanbul üzerinden transit uçan yolcular havalimanının dışına çıkamıyordu.
Hürriyet

Havalimanına sigara odası yapılıyor

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne sigara odası yapılıyor. Transit yolcular dışarıya çıkamadıkları için sigara içme yasağını tuvaletlerde deliyordu. Bu sıkıntının giderilmesi için Dış Hatlar Terminali gidiş katında, pasaport kontrol noktasını geçtikten sonra, yolcular için sigara içilebilecek özel bir alan oluşturuldu. Önümüzdeki günlerde hizmete girmesi beklenen salondan havalimanı personeli de faydalanabilecek.
Cevdet Özdemir/Sabah

Yasak delindi

Kapalı mekânlardaki sigara yasağıyla birlikte içindeki kafe ve restoranlarda tütün mamullerinin tüketiminin yasaklandığı Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne sigara odası yapıldı. Ancak yasaya göre yapılan oda da yasak kapsamındaki kapalı alan durumunda.  
Özellikle İstanbul üzerinden transit uçuş yapan yolcuların tepkilerine neden olan Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ndeki sigara yasağına çözüm bulundu. Terminalin gidiş katındaki gümrüklü salonda yapılan sigara içme odası 70 bin liraya mal oldu. Yakın zamanda hizmete girmesi planlanan odanın duvarları camdan, tavan kısmı ise dumanın dışarıya gitmesi için tel örgülerden oluşturuldu. Yeni klima sistemiyle sigara odasından çıkan havanın ana havalandırma sistemine karışmadan dışarıya verilmesi sağlandı. Ayrıca, sigara odalarının içinde bulunan özel duman çekicilerin de odada temiz hava için dolaşım sağlayacağı öğrenildi.
Öte yandan havalimanındaki iki noktaya daha sigara odası yapılacağı belirtildi.
19 Temmuz 2009'da yürürlüğe giren sigara yasağına göre, havalimanındaki sigara odası da yasak kapsamında. 3 Ocak 2007'de kabul edilen 5727 sayılı kanunda sigara yasağının uygulanacağı kapalı alanlar şu şekilde tanımlanıyor: "Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında, bütün yan yüzeyleri veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerlerdir."

`Düzenleme yapılacak'
Havalimanındaki sigara içilen bölüm, dört tarafı kapalı olduğu için üstü tamamen açık olsa bile 5727 sayılı kanun uyarınca kapalı alan kapsamına giriyor.
Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş, sigara içilebilir bölüm için yasaya aykırı bir durum söz konusu olursa buna izin verilmeyeceğini söyledi. Hazırlanan bölümün üstünün ve yanlarının açık olması gerektiğini belirten Ulutaş, söz konusu yerde inceleme yaptı. Ulutaş, sigara içilebilir bölümün üst ve yanlarının açık hale getirileceği yeni bir düzenleme yapılacağını, bundan sonra isteyen yolcuların sigara içebileceğini söyledi.

Nargile sigaradan fazla zehirliyor
İngiltere Sağlık Bakanlığı ve Tütün Kontrol Araştırmaları Merkezi'nin araştırmasına göre nargile sigaradan çok daha zararlı.
Tütün Kontrol Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. Hilary Wareing, BBC Asya'ya yaptığı açıklamada, 30 dakika süreyle içilen nargileden alınan karbonmonoksitin bir adet sigaradan alınan karbonmonoksitin en az 4-5 katı olduğunu ve nargilenin sigaraya oranla 400-450 kat daha tehlikeli olduğunu söyledi.
İngiltere'de başkent Londra ile Birmingham ve Manchester kentlerinde son zamanlarda nargile kafeler oldukça popüler. Buna karşın nargile hakkında toplumda genel olarak bir bilgi eksikliği mevcut. Birçok insan nargileyi sigaranın daha az zararlı bir alternatifi olarak görüyor. Dr. Wareing, bu tür araştırmaların insanların bilgilenip bilinçli seçim yapabilmesi açısından önemli olduğunu vurguluyor.
Milliyet

Sigara yasağı deliniyor mu: Atatürk Havalimanı'nda 'sigara odası' açılıyor

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin teras katında sigara içilmesi için özel bir mekân oluşturuluyor

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde sigara içmek için özel bir mekân oluşturuluyor. Dış Hatlar Terminali'nin teras katında çevresi camla, üzeri `güvenlik nedeniyle' telle kapalı alanın sigara yasağını delip delmediği tartışma konusu oldu.
Radikal'in ulaştığı Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise böyle bir hazırlıktan haberleri olmadıklarını, gerekli incelemenin ardından mekânla ilgili bir karar vereceklerini gerekirse yıkılacağını söyledi.

`İki oda daha hazırlanıyor'
Özellikle İstanbul üzerinden transit olarak uçan yolcular, havalimanına indiklerinde terminal binasının dışına çıkamıyor ve havalimanında sigara içmek için sık sık görevlilerle tartışıyordu.
Dış Hatlar Terminali gidiş katında gümrüklü sahanın teras katında bulunan mekan 70 bin liraya mal oldu.
Kısa bir sürede hizmete girmesi planlanan `sigara içme mekânı'nın duvarları camdan yapılırken tavan kısmıysa güvenlik önlemi kapsamında ve standartlar ölçüsünde dumanın dışarıya gitmesi için tel örgülerden oluşturuldu. 
Mekân için yeni bir klima altyapısı kuruldu. Bu bölgeden çıkan havanın havaalanının ana havalandırma sistemine karışmadan dışarıya verileceği öğrenildi.

İki yeni mekân daha yolda
Dış Hatlar Terminali gidiş bölümündeki mekãna iki yenisinin eklenmesi bekleniyor. Bu mekânlardan biri iç hatlarda diğeri de dış hatlar gümrüksüz sahada restoranların ön kısmına yapılacak.
Radikal