23 / 11 / 2024

Atatürk Havalimanı'nda Kargo Köyü projesi 2012'ye kaldı!

Atatürk Havalimanı'nda Kargo Köyü projesi 2012'ye kaldı!

Atatürk Havalimanı kargo bölümünde 2006 yılında çıkan yangının ardından Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) kurma kararı aldığı 'Kargo Köyü', 'askeri arazi' sorunu nedeniyle önümüzdeki yıla kaldı




'Kargo Köyü' in¬şaatı için 2012 yılının ilk çeyreğinde Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihaleye çıkılması hedefleniyor.

2006 yılında Atatürk Havalimanı C Terminali kargo bölümünde çıkan yangının ardından, kargo bölümü kullanılamaz hale gelmiş ve havalimanının tüm kargo işlemleri THY'nin kargo merkezinde yapılmaya başlamıştı. Yangının ardından yeni kargo tesislerinin yolcu terminallerinden uzak bir yere yapılmasına karar veren DHMİ, havalimanının yanında yer alan ve Hazine'ye ait arsanın kendilerine tahsis edilmesi için başvurdu. Ancak, kargo köyü projesinde 'askeri arazi' sorunu nedeniyle mesafe alınamadı ve proje önümüzdeki yıla kaldı. DHMİ, 'Kargo Köyü' inşaatı için 2012 yılının ilk çeyreğinde Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihaleye çıkmayı amaçlıyor. Dünyanın önde gelen kargo üslerinin yapılanmasını da inceleyen DHMİ, "Kargo Köyü'nün toplam yatırım tutarını yaklaşık 120 milyon euro olarak belirledi.

Kargonun yüzde 90'ı Atatürk Havalimanı'ndan taşınıyor

DHMİ yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye'deki kargonun yüzde 90'ı İstanbul Atatürk Havalimanı'nda işleniyor. Kargonun yüzde 90'ının ise yolcu uçakları ile taşındığına dikkati çeken yetkililer, askeri arazi sorununun çözülmesi halinde kargo köyünün İstanbul Havalimanı'na yapılmasına karar verildiğini vurguladı. Türkiye'de iç ve dış hatlarda tarifeli sefer yapmak üzere yetkilendirilen 16 havayolu işletmesinin 3'ü hava kargo taşımacılığı alanında hizmet veriyor. Yolcu ve yük taşımacılığı yapmak üzere yetkilendirilmiş THY ile birlikte Türkiye'de toplam 4 havayolu firması (MNG, ACT, ULS ve THY) hava kargo taşımacılığı yapıyor. Bu 4 firmaya ait 31 kargo uçağının yük kapasitesi ise 1 milyon 112 bin ton.

Diğer taraftan Türkiye'de kargo acentelerinin sayısında da önemli artışlar yaşanıyor. 2002 yılında ülkemizde faaliyet gösteren kargo acentelerinin sayısı 119 iken, bugün 301 tane yetkili hava kargo acentesi sektörde faaliyet gösteriyor. Hava Kargo Acentelerini Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Özel Kuralları belirleyen SHT-15Ö.11 sayılı Havacılık Talimatı kapsamında SHGM tarafından 'Hava Kargo Acentesi Yetki Belgesi" veriliyor. Talimatın yayımlandığı günden bugüne kadar merkez ve şube birlikte olmak üzere toplam 378 adet Hava Kargo Acentesi Yetki Belgesi düzenlendi.

Türkiye'de Atatürk, Adnan Menderes, Esenboğa, Sabiha Gökçen, Antalya ve  Adana  havalimanları en fazla kargo taşımacılığı yapılan havalimanları arasında yer alıyor. Hava kargo taşımacılığında fiziksel yeterliliğin ve altyapı çalışmalarının yanı sıra büyük önem arz eden diğer bir konu olan uçuş ağının kargo taşımacılığının gelişimini destekleyecek nitelikte olmasına yönelik çalışmalarda bulunan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), bu kapsamda, ikilli hava ulaştırma anlaşmalarımızda kargo taşımacılığına yönelik düzenlemeler yaparak, kargo alanında frekans kısıtlamalarını kaldırıyor.

Meltem Gündüz / DÜNYA


Geri Dön