Eğitim

Atatürk Havalimanı'ndaki kule taşınacak

Atatürk Havalimanı'nda 32 yıldır hizmet veren hava trafik kontrol kulesi, "Hava Trafik Modernizasyonu Projesi" (SMART) çerçevesinde aprondaki yerinden gümrüklü sahanın dışına taşınıyor

Uçuşlarda yaz boyu süren gecikmelere geçtiğimiz günlerde bir de bagaj bandında teknik arıza eklendi 'Dünyaya açılan kapı'nın ardında olanları merak ettik. Gördük ki yakında burası 30 milyon yolcu ağırlayacak
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaz sezonunda uçuşlarda meydana gelen gecikmeler vaka-ı adiyeden sayılır oldu. Ancak geçtiğimiz günlerde bagaj bandında meydana gelen teknik arıza sonrasında ortaya çıkan görüntüler, tuz biber ekti. Bu durum ne kadar sürecek diye merak ettik ve havalimanının yolunu tuttuk. Gördük ki gelişim projesi kapsamında ek terminal binası inşaatı son sürat devam ediyor. İnşaat bitiminde havalimanının yıllık yolcu kapasitesi, 30 milyona çıkacak; 2 bin 300 metre uzunluğundaki kısa pist de uluslararası standartlara kavuşacak. Yaklaşık 32 yıldır hizmet veren hava trafik kontrol kulesi ise 2010 yılı sonunda hizmete girmesi planlanan "Hava Trafik Modernizasyonu Projesi" (SMART) çerçevesinde aprondaki yerinden gümrüklü sahanın dışına taşınacak.

ALTYAPI YETERSİZ
Günde ortalama 850 ile 900 arasında uçağın iniş kalkış yaptığı, her gün 100 binin üzerinde yolcunun kullandığı Atatürk Havalimanı'nda, her yaz sezonunda olduğu gibi bu yaz da uçak seferlerinde yaşanan gecikmeler tartışmalara neden oldu. Yükselen yolcu hareketi ve artan hava trafiğine bağlı olarak yaşanan gecikmelerin birden fazla nedeni olsa da, bu gecikmeler havalimanının altyapı yetersizliklerini ortaya koydu. Ocak 2000'de hizmete açılan Dış Hatlar Terminali ile modern bir terminal binasına kavuşan Atatürk Havalimanı, artan uçak ve yolcu sayısına karşın, fiziki yetersizliklerden dolayı pist ve park alanlarında kapasitenin aynı kalması gecikmeleri de kaçınılmaz hale getirdi. Hava trafiğinin 24 saatlik zaman dilimi içerisinde eşit şekilde dağıtılamaması, pik saat olarak adlandırılan saatlerde iniş ve kalkış yoğunlaşması, meteorolojik şartlar, mevcut pistlerin konumundan kaynaklanan sorunlar nedeniyle aynı anda iniş ve kalkış yapılması gecikmelerin ana nedenleri.

30 MİLYON YOLCU
Atatürk Havalimanı Gelişim Projesi kapsamında ek terminal inşaatı tüm hızıyla sürüyor. 24 Mayıs 2006 yılında Kargo Terminali'nde çıkan yangının ardından kullanılamaz hale gelen alanda devam eden inşaatın tamamlanması ile birlikte terminalin çehresi tamamen değişecek. Yıllık yolcu kapasitesi 30 milyona çıkacak ve Atatürk Havalimanı'na son şekli verilmiş olacak.

KULE TAŞINACAK
Atatürk Havalimanı'nda 32 yıldır hizmet veren hava trafik kontrol kulesi, 2010 yılı sonunda hizmete girmesi planlanan "Hava Trafik Modernizasyonu Projesi" (SMART) çerçevesinde aprondaki yerinden gümrüklü sahanın dışına taşınıyor. Kontrol kulesinin taşınmasının ardından park sorunu kısa vadede çözülecek. Apronda 96 uçak park edebilecek.
Cevdet ÖZDEMİR/Sabah