Eğitim

Atatürk Kültür Merkezi'nin yapılması için bir engel kalmadı

Hürriyet gazetesinden Doğan Hızlan Atatürk Kültür Merkezi'nin onarımını köşesine taşıdı

AKM'nin (Atatürk Kültür Merkezi) onarılmasına, kullanıma açılmasına yasal engeller vardı, eski projede birtakım değişiklikler yapılması gerekiyordu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı projede istenilen değişiklikleri yaptı, böylece onarımına başlanabilir artık. İnşaata başlamak için Bakanlık dışında başka kuruluşların bunu onaylaması, yapılsın emrini vermesi gerekiyor.
Kısaca anlayacağınız, artık yeni proje İstanbul Kültür Başkenti 2010 Ajansı'nın önünde onay bekliyor.
Ajans, bu projenin hayata geçirilmesine karar verdiği anda bunun için lazım olan, benim bildiğime göre kasada duran parayı verecek.
Bence, bunca emekten, tartışmadan sonra Ajans, AKM'yi 2010 yılının sonuna kadar yoğun bir çalışma ile kullanıma açmalı. Böylece bu yıl sanatçılarımız artık bu binada temsiller verebilir, seyirciler gelir. Biz de bu yıl somut bir başarıyı alkışlarız.
Bütün projelerden önce AKM projesi bitirilmeli.
* * *
AJANS gündeminde bir başka tartışmaya değinelim.
Tartışmalarda iki görüş gündeme geliyor.
Birincisi, özel sanat kurumlarına, özel müzelere destek verilmesin.
Çünkü arkalarında büyük holdingler var.
Toplantılarda adı geçenler genellikle aşağıdaki sanat kurumları:
İKSV (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı), Sabancı Müzesi, Pera Müzesi, İstanbul Modern, Borusan, Aksanat.
Sanırım bu listede yer alan, birçok uluslararası festivali gerçekleştiren İKSV'yi ayrı bir statüde görmeli.
İkincisi ise, bu kurumların, müzelerin arkasında holdingler var elbette. Ama bunlar uluslararası başarılarını da, uluslararası ilişkilerdeki becerilerini de ispatlamışlar ve şehir ve ülke tanıtımında rol oynuyorlar.
Eğer bir proje gerçekleştirilecekse, bu kurumların başarıları, proje konusundaki becerileri göz önüne alınmalı. Ajans bunlara mali katkıda bulunmalı, yapacakları işleri çok daha yukarılara çıkarmaları için destekte bulunulmalı.
Ben ikinci görüşü savunuyorum.
Yukarıda adını saydığımız kurumların işleri ortada, mali destek ile İstanbul 2010 için çok daha iyi işler yapacaklarından kuşkum yok.
Deneyimli gruplara yatırım yapmalıyız. Yoksa bu konuda deneyimi olmayan, 2010 yılında ortaya çıkan kuruluşlara verilecek para ziyan olup gider.
Çünkü böyle yıllarda, birtakım kişiler Ajans'ın bütçesinden pay almak için dernekler kurar, projeler üretir. Bence en büyük tehlike budur. 2010 bütçesinin boşa harcanması, sonuç alınamaması, ileride bu tarihi büyük bir fiyasko olarak hatırlamamıza sebep olur.
* * *
AJANS'ın hemen yapması gereken ilk iş, AKM'nin projesini uygulamaya koyup binanın onarımını bitirmektir.
Deneyimsiz, bu yıl sayesinde ortaya çıkan kurumlar yerine, deneyimli, bilgili, donanımları ispatlanmış kurumlara yardım yapmalılar.
Zaten şimdiye kadar onlar harcadıkları parayla bunu hak etmiş oluyorlar.
Doğan Hızlan / Hürriyet