Atatürk Olimpiyat Stadı çürümeye terk edildi!
113 milyon TL'ye mal olan Atatürk Olimpiyat Stadı, uzun süredir çürümeye terk edildi.
İstanbul’da 2000 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği adaylığı sırasında inşa ettirilen ve 113 milyon TL'ye mal olan Atatürk Olimpiyat Stadı, uzun süredir çürümeye terk edildi.
İnşa edilirken “Yılın her günü yaşayacak” denilen Atatürk Olimpiyat Stadı, sadece iki konsere (U2 ve Garanti Bankası Konseri), 1 Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yaptı.
Sözcü gazetesinden Tarık Eryiğit'in haberine göre, Stadyum 2020 Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapmayı bekliyor.
Bu sürede başka etkinlikler de gerçekleştirildi tabi ama büyük kalabalıkları çeken etkinlikler bunlar oldu. 20 -senede kalabalıkları çekebilecek dört etkinlik…
İstanbul gibi yaklaşık 16 milyon insanın yaşadığı bir şehirde, Atatürk Olimpiyat Stadı bir türlü canlanamıyor. Canlanması için de pek bir çaba harcanmıyor.
Yeni stadyumlar yapılıyor, eski stadyumlar da değiştiriliyor. Tesise ihtiyaç var deniyor ancak113 milyon TL'lik Atatürk Olimpiyat Stadı, çölün ortasında bir vaha gibi öylece olduğu yerde duruyor.
Alt yapı sıkıntılı, üst yapı sıkıntılı, stadyum da sıkıntılı… Üstelik gün geçtikçe Atatürk Olimpiyat Stadı’na harcanan para da artmaya devam ediyor.
Güney Kore’nin başkenti Seul’de ise 1986 Asya Oyunları ve 1988 Olimpiyat Oyunları için inşa ettirilen 1.421.488 metrekarelik olimpik park, adeta para basıyor.
Halka açılan olimpik park, devletin iştiraki olan Korea Sports Promotion Foundation (Kore Spor Teşvik Vakfı), kısaca KSPO tarafından işletiliyor. Şans oyunlarından ve olimpik parktaki etkinliklerden elde edilen gelir, olimpik parkın halka hizmet etmesi için harcanıyor. KSPO, halka yeni tesisler inşa etmek ayrıca eski tesisleri de “Yılın her günü yaşatmak” için çalışıyor.
Olimpik parkta konserler veriliyor ve bu konserlerden her yıl 4 milyon dolar kazanılıyor. Olimpik park senede 440 bin ziyaretçiyi konuk ediyor, eski salonlar ise halkın hizmetine açılıyor. Atatürk Olimpiyat Stadı’ndan seneler önce yapılmış bir tesis, modernleştirilerek halka sunuluyor.
Gitmesi ayrı, dönmesi ayrı bir dert olan Atatürk Olimpiyat Stadı’nın aksine Seul’deki olimpik parka, toplu taşıma ve metro sistemleri ile rahatlıkla ulaşmak mümkün. Spor ülkesi olmak isteyen ülkemizde bu amaç, birçok konuda olduğu gibi, lafta kalırken, Güney Kore yaptığı hamlelerle adeta bunun dersini de veriyor.
Böylece hem Kore halkı spor yapacak bir tesise kavuşmuş oluyor, hem de devlet yılda 4 milyon dolar gibi bir gelir de elde ediyor.
Biz ise çürümesini beklediğimiz Atatürk Olimpiyat Stadı ile 113 milyon TL'yi çöpe atıyoruz.
Güney Kore, bu yaptığıyla adeta hem ekonomi hem de tasarruf dersi veriyor.