Atatürk Üniversitesi güneş enerjisinden elektrik üretecek!
Atatürk Üniversitesi ve KUDAKA işbirliğiyle “Yeni Umutlarla Artık Daha Bir Başka Doğacak" projesi kapsamında güneş enerji santraliyle elektrik üretilecek. Hedef 50 kilovat gücünde santral oluşturmak.
"Güneş Yeni Umutlarla Artık Daha Bir Başka Doğacak" Projesi Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Katıhal Fiziği Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç.Dr. Mutlu Kundakçı ve Aşkale Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümü Öğretim Görevlisi Erdal Turgut tarafından yürütülürken KUDAKA ve Atatürk Üniversitesi tarafından destekleniyor.
Söz konusu proje ile üretilecek elektrik enerjisi ile Atatürk Üniversitesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin elektrik ihtiyacı karşılanacağını belirten Proje Koordinatörü Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Katıhal Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Kundakçı, Atatürk Üniversitesi ve KUDAKA'nın desteklediği projenin örnek olacağını söyledi.
Doç. Dr. Mutlu Kundakçı, Atatürk Üniversitesi'nin eş finansman olduğunu hatırlatarak, projenin KUDAKA'nın da 2014 yılı Yerel Kapasitenin Artırılması Mali Destek Programı kapsamında desteklediğini ifade etti.
Atatürk Üniversitesi'nin eş finansman olduğu "Güneş Yeni Umutlarla Artık Daha Bir Başka Doğacak" Projesinde hedef 50 kilovat gücünde bir güneş enerji santrali kurulmasını hedeflediğine vurgu yapan Doç. Dr. Mutlu Kundakçı "Erzurum'da ilk defa Atatürk Üniversitesi'nin öncülüğünde yapılan bu projeyle örnek bir çalışma amacı gütmekteyiz. Bu proje sayesinde Atatürk Üniversitesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin elektrik ihtiyacını tamamen bu tesisle karşılamayı planlıyoruz" dedi.
Şu anki elektrik fiyatlarıyla bir hesaplama yapılırsa tesisin 5,5-6 yılda kendini amorti edeceğini vurgulayan Kundakçı, "Burada kurulan tesiste panellerin 30 yıl ömrü olduğunu düşündüğümüzde 24 yıl boyunca bedava elektrik üretecek bir tesis. Yaklaşık olarak yılda 30 bin liranın üzerinde elektrik maliyetini biz bu tesis sayesinde karşılamış olacağız ve üniversitemize girdi sağlamış olacağız. Bu projeden aldığımız çıktılar ilerisi için rehberlik edecek. Daha büyük bir tesisin kurulumunu gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Mutlu Kundakçı, 50 kilovat gücündeki tesisin maliyetinin 180 bin lira olduğunu dile getirerek, yıllık 80 bin kilovat/saat elektrik üreteceğine dikkat çekerek, proje hakkında şu bilgileri verdi.
"Proje kapsamında kurulumu yapılan güneşten elektrik üreten bu tesis, Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi'nin enerji ihtiyacını karşılayacaktır. Tesiste 200 adet güneş paneli, panellerden ürtilen doğru gerilimi alternatif gerilime çeviren 5 adet evirici bulunmaktadır. Tesisin maliyeti 180.000 TL olup, yılda yaklaşık olarak 80000 kwh elektrik üretecektir. Günümüz elektrik fiyatları ile hesapladığımızda yılda yaklaşık 30000 TL'lik elektrik üretecek. Güneş panellerinin 30 yıl ömrü olduğunu dikkate aldığımızda, 24 yıl boyunca bedava elektrik üretecektir. Örnek olmasını istediğimiz bu tesisin Erzurum başta olmak üzere tüm komşu illerde yaygınlaşmasını ve enerjide dışa bağımlı olan ülkemizin bu bağımlılığını azaltmayı hedefliyoruz. Temiz enerji olarak bilinen bu tesis sayesinde yıllık 50 ton karbondioksitin doğaya salınımı engellenmiş olacaktır"
Doç. Dr. Mutlu Kundakçı, Erzurum coğrafi konum olarak güneş ışınlarının dik geldiği bir konumda bulunduğunu hatırlatarak, enerji üretimindeki verimi artıracağını ve Erzurum'un yazın serin olması panel verimlerini olumlu yönde etkileyeceğini belirtti. Kundakçı, kış aylarında yağan karın panel yüzeylerinin sıcak olması nedeniyle paneller üzerinde kalmaması ve kardan yansıyan ışığın aydınlanmayı artırması nedeniyle Erzurum'u kış aylarında da avantajlı hale getireceğini sözlerine ekledi.
Sabah