Atatürk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi dev tasarımlara imza atıyor!
Atatürk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, yeni projeleriyle heyecanlandırıyor. Mimarlık Bölümü Başkanı Fatma Zehra Çakıcı, 8 dönemde 8 mimari proje çıkardıklarını dile getirdi.
Atatürk üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü Başkanı Fatma Zehra Çakıcı fakülte olarak yaptıkları çalışmaları aktardı. Çakıcı, Aziziye ve Mecidiye Tabyalarını da içine alan Nenehatun Tarihi Milli Parkı projesi kapsamında yapılan Nenehatun Kültür Sokağı´nın tasarımının fakültelerine ait olduğunu hatırlatarak, kampüs içerisinde yapılan değişikliklerde de görev aldıklarını kaydetti.
Fakültenin tanıtımını yapan Çakıcı öğrencilerin birçok alanda proje tasarladıklarını ve bunların çeşitliliğini Günebakış´a paylaştı. Çakıcı, ‘Öğrencilerimiz ilk önce temel tasarım sonrasında tekil aile projeleri çalışıyor. Daha sonra da dinlenme tesisleri, müzeler, alışveriş merkezleri, kamu yapıları, sağlık alanları, hava limanları gibi kompleks yapı projeleri üretiyor.´ dedi.
8 DÖNEMDE 8 MİMARİ PROJE
8 dönemde 8 mimari proje çıkardıklarını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Fatma Zehra Çakıcı, ‘Fakülte olarak mimari projeler de çalışıyoruz. Bunun için öncelikle baz aldığımız şehir Erzurum, fakat başka şehirlerde de çalışmalar yaptık. Mimari tarihi dersler kapsamında tarihi mekânlar üzerine çalışmalar da yapılıyor. Erzurum´daki tarihi yapıların öğretilmesi için öğrencilere saha çalışması yaptırarak tarihi yapıların eskizlerini çizdiriyoruz. Yani bu yapıların teknik çizimleri yapılıyor fakülte öğrencileri tarafından.´ Dedi.
SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA DERSİ
Fakülte olarak restorasyon stüdyosu dersinde sokak sağlıklaştırması dersi de yaptıklarını belirten Çakıcı, bu bağlamda Nene Hatun Tarihi Milli parkı girişinde Erzurum Kültür Sokağı Projesini yaptıklarını belirten çakıcı ‘Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı ve 151 dev eser kapsamında tanıttığı bir projeydi ve biz bunu bedelsiz olarak yaptık.´ dedi.
ÜNİVERSİTEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERDE RESTORSAYONLARDA BİZ ÇALIŞIYORUZ
Üniversite içerisinde yaptıkları çalışmaları da aktaran Çakıcı, “Hali hazırda bir projemiz var; Kafeterya, kantin yapılacak, bir peyzaj düzenlemesi yapılacak mühendislikten rektörlüğe kadar. Oranın üzerinde üç farklı noktada kafeterya çalışması yapılacak ve biz oraya üç farklı tasarı örneği sunduk. Bankalar bölgesinde bir kafeterya çalışmamız oldu. Halıcılık binasının girişi ile ilgili düzenleme çalışması yaptık. Şimdi ise araştırma hastanesinin farklı noktalarında şu an için beş farklı noktada tadilat projesi hazırlıyoruz. Yoğun bakım ünitesi, yemekhane, giriş-danışma bankosu istasyonunun, Ata Otel zemin katında merpenlere asansör eklenmesi ile ilgili ciddi tadilat projeleri, palyatif bakım ünitesiyle ilgili düzenlemeler var ve biz bunları tadilat projeleri kapsamında yapıyoruz. ‘ dedi.
KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI (KAİP) KÜLTÜR SOKAĞINDA İŞ BAŞINDA
‘Erzurum tarihi itibariyle çok farklı medeniyetlere milletlere ev sahipliği yapmış bir şehir. Beylikler dönemi, İlhanlılar dönemi, Selçuklular dönemi, Osmanlılar dönemi ve cumhuriyet dönemi gibi çok farklı dönemlerin de çok nitelikli eserleri verilmiş. Mesela Üç Kümbetler ve Ulu Cami İlhanlılar döneminden kalma, Çifte Minareli Medrese Selçuklular döneminden kalma, Osmanlı döneminden kalma eserler var.” Diyen Çakıcı, Bu eserlerin korunması için Koruma Kurulu´nun en önemli paya sahip olduğunun altını çizdi.
Çakıcı Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Koruma Amaçlı İmar Planı´nın uygulanmasıyla kültür yolu projesinin çok önemli bir çalışma olacağını ifade etti.
Erzurum Güne Bakış