23 / 11 / 2024
fuzul

Atatürk'ün doğduğu evin restorasyonu tamamlanmak üzere!

Atatürk'ün doğduğu evin restorasyonu tamamlanmak üzere!

Selanik’te, restorasyon çalışmaları nedeniyle geçtiğimiz haziran ayından beri kapalı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evin önemli bölümü yenilendi Müze evin, Şeker Bayramı’na kadar ziyarete açılması hedefleniyor...





Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında Selanik’te doğduğu, babası Ali Rıza Efendi’nin öldüğü 1888 yılına kadar oturduğu ve 13 ay önce köklü bir restorasyon için ziyarete kapatılan müze ev, kapılarını yeniden açmaya hazır. Geçen yıl haziran ayında başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Önemli bir bölümü ahşap bina eskisinden çok daha sağlam hale getirildi. Havalandırma ve ışımlandırma tesisatı yerleştirildi. Odalardaki Atatürk’e ait eşyaların önemli bir bölümü yenilendi. Türkiye’den gönderilecek son parti bazı eşyalar da önümüzdeki günlerde Selanik’te olacak.  


‘O’ NAR AĞACI DURUYOR


Evde, ziyaretçiler için görsel sunum olması bile düşünüldü. Bahçe yeniden düzenlendi. Bahçede en çok dikkat çekense, Ali Rıza Efendi’nin diktiği ve Atütürk’ün çocuk iken gölgesinde oynadığı nar ağacı. Bahçe geçen 10 Kasım’dan beri  ziyarete açık. Evin içi hâlâ kapalı olmasına rağmen sırf binanın dış cephesini ve bahçeyi görmek için bile, hafta sonları ortalama 400 Türk turist burayı ziyaret ediyor.  Atatürk Evi Müzesi’ne yılda 50 binden fazla ziyaretçi geliyor. 


BAYRAMDA AÇILIR


Kültür Bakanlğı’ndan uzman bir heyet 13 ayda defalarca Selanik’e gelerek tüm çalışmaları yerinde izledi. Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin de en küçük ayrıntılara kadar herşey ile ilgilendi. Selanik Belediyesi ise evin bahçe kapısının olduğu İsaias sokağında çevre düzenleme çalışmaları yaptı. Açılışın yapılması artık gün meselesi. Şeker Bayramı’nda Selanik’e binlerce Türk turistin gelmesi bekleniyor. Hedef, evin bayrama kadar ziyaretçilere açılması.


İşte öyküsü


1860’li yıllarda inşa edilen evde doğan Atatürk, babası Ali Riza Efendi’nin ölümü üzerine 1888’de Selanik yakınlarındaki Langada’daki çiftliğine taşındı. Atatürk, 1907-1910 yılları arasında Selanik’de 3. Ordu’da ‘Kolağası’yken arkadaşları ile Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne çare aramak için bu evde biraraya geliyordu.  Lozan Antlaşması (1923) ile mübadele kapsamında ev Yunan devletine geçti.  Selanik Belediyesi 1937 yılında evi satıan alarak Türkiye’ye hediye etti. Atatürk’ün talimatı ile bitişikteki ev ve arsalar satın alındı ve yerlerine Türk  Başkonsolosluk binası inşa ettirildi.


Hürriyet Gazetesi


Geri Dön