02 / 05 / 2024

Atatürk'ün konakladığı tarihi taş konak müze olacak!

Atatürk'ün konakladığı tarihi taş konak müze olacak!

Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Susurluk'un Demirkapı Mahallesi'ni ziyaret ederek, Atatürk ve Çerkez Ethem'in konakladığı tarihi taş konakta incelemelerde bulundu. Yaman, bu konağın içinde yer alan eşyalarla ilgi bilgi verdi.



Tarihi taş konağın restorasyonu öncesi yapılan ön inceleme çalışmalarında. Vali Mustafa Yaman ile birlikte. Susurluk Kaymakamı Yusuf Özdemir, Susurluk Belediye Başkanı Hüseyin Hızlıoğlu. Bandırmayı temsilen Belediye Başkan Vekili Erhan Elmastaş, Belediye Meclisi ve aynı zamanda İmar Komisyonu Üyesi Şerafettin Engüdar da katılırken, heyette ayrıca, Balıkesir İl Emniyet Müdürü. II Müftüsü. Eski Bursa Milletvekili Şerif Birine ve Taş Konağın sahipleri Nüket Meteoğlu Birinç ve Refik Birine yer aldı. 


Mahalleye dönüşen Demirkapı köyünde yer alan ve Kurtuluş Savaşı sırasında bir süre Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Çerkez Ethem'e de ev sahipliği yapan konağın restorasyon çalışmaları öncesi, mülk sahibi Nüket Meteoğlu Birinç tarafından heyete konakla bilgi verildi. Birinç. taş konağın ilk sahiplerinin Sultan Abdülmecit'in dördüncü eşleri olan Rahime Prestev Valide Sultan'dan kalma bir konak olduğunu belirterek, bu konağın içinde yer alan eşyalarla ilgi bilgi verdi. 


Birinç, yapının restore edilerek kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması düşüncesiyle taş konağı Balıkesir Valiliğine devrettiğini sözlerine ekledi. Vali Yaman ve beraberindekiler, konaktaki tarihi eşyaları gördükten sonra köyün çevresinde de incelemelerde bulundu. Konağın, yakın zamanda restore edildikten sonra müzeye dönüştürülmesi bekleniyor. 


Balıkesir Ekspress Gazetesi


Geri Dön