27 / 04 / 2024

Atatürk'ün tasarladığı köy projesi Danimarka'da uygulandı! İşte İdeal Cumhuriyet Köyü

Atatürk'ün tasarladığı köy projesi Danimarka'da uygulandı! İşte İdeal Cumhuriyet Köyü

Mustafa Kemal Atatürk vefat etmeden önce 1937 yılında Türkiye'yi temelden kalkındırmayı amaçlayarak 'İdeal Cumhuriyet Köyü' projesini yaptı. Bu proje Danimarka'da uygulanarak tüm dünyaya örnek oldu. İşte Danimarka'da bulunan İdeal Cumhuriyet Köyü...



Mustafa Kemal Atatürk vefat etmeden önce 1937 yılında  Türkiye'yi temelden kalkındırmayı amaçlayan 'İdeal Cumhuriyet Köyü' projesi geliştirdi. Fakat proje ülkemizde uygulanmadı ama  başka bir ülkede uygulanarak tüm dünyaya örnek oldu. İşte Danimarka'da bulunan dünyanın en ilginç köyü...

DÜNYANIN EN İLGİNÇ KÖYÜ

OdaTV'de yer alan habere göre; dünyada mimarisi benzersiz şekilde planlanmış çok sayıda kentsel alan bulunuyor ve buralar tasarımları ile görenleri kendine hayran bırakıyor.  Bu büyüleyici yerlerden birisi ise, Brondby Haveby veya Brondby Garden City. Söz konusu proje kendisi gibi projenin fikir sahibinin de adını gündeme düşürdü. 

BAHÇELİEVLERİN TASARIMI DAİRE ŞEKLİNDE YAPILDI!

Danimarka, Kopenhag'ın hemen dışında yer alan bu ‘bahçeli ev şehri’, benzersiz daire şeklindeki tasarımıyla bildiğimiz tüm mimari biçimleri unutturuyor.

Brondby Haveby, şehrin gürültü ve kalabalığından izole olunabilen ve aynı zamanda tarım yapabilecek bir alana sahip. Ayrıca bu evlerin geri dönüşüme de uygun olduğu biliniyor.

Danimarka'da bu tarım şehri fikri, 1964 yılında ortaya çıktı. Brondby Haveby'nin mimarları bu düzenlemenin ardındaki fikrin, bu alanlarda yaşayanlar arasındaki sosyal etkileşimi artırmak olduğunu anlatıyor. Buradaki her alan tamamen aynı boyutta. 

Atatürk ün tasarladığı köy projesi Danimarka da uygulandı! İşte İdeal Cumhuriyet Köyü

ASIL SAHİBİ DANİMARKA DEĞİL,  ATATÜRK

Söz konusu köyle ilgili en kritik detay ise sosyal medyanın bu yeni gözdesinin asıl fikir sahibi Danimarka'nın değil, Mustafa Kemal Atatürk olması. 

Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat etmeden önce 1937 yılında tasarladığı Türkiye'yi temelden kalkındırmayı amaçlamış 'İdeal Cumhuriyet Köyü' projesi, Danimarka'nın Brondby şehrinde uygulandı ve tüm dünyaya örnek oldu.

Afet İnan'ın kitaplarında yer verdiği, hatta bir dönem gerekli bakanlıklar ve valiliklere de tanıttığı bu projeye olumlu bir yanıt gelmemiş.

Dünyanın en ilginç 9 ev tasarımı!

Dünyanın en ilginç 15 ev tasarımı!

Geri Dön