07 / 05 / 2024

Atatürk'ün Yalova'daki köşkü restore ediliyor

Atatürk'ün Yalova'daki köşkü restore ediliyor

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1929 yılında Yalova'nın Termal ilçesinde 38 günde yaptırılan tarihi köşkte restorasyon çalışmalarına başlandı



TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı Yalova Köşkleri ve Kasır Amiri Birol Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müze olarak kullanılan köşkün restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatıldığını bildirdi. Birol Şenol, restorasyon çalışmalarının bir yıl sürmesinin planlandığını belirterek, "Bu tarz restorasyon çalışmalarında genelde belirlenen süreden daha uzun çalışma olur. Restorasyon için süre olarak 1 yıl belirlenmişti. Ancak tahminim, çalışmaların tamamlanması 2 yılı bulur" dedi.

Köşkte 2 bin civarında tarihi eşya olduğunu kaydeden Şenol, şu bilgileri verdi:
"Restorasyon olarak sadece bina değil içindeki eşyalar da bakıma girecek. Bunun için içerideki tüm eşyalar tek tek fotoğraflandı. Tutanak altına alınan eşyaları bakımı yapılmak üzere İstanbul'da bulunan Depo Müze ve Yıldız Şale Köşkü'ne taşıyoruz. Köşkte 100 yaşın üzerinde eşyalar var. Burada yıpranan
perde, halı ve mobilyaların hepsi bakıma girecek."
Şenol, tamamen ahşap malzemeden yapılan binanın restorasyonunun daha önce 1984 yılında dönemin cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından yaptırıldığını anımsatan Şenol, "Onun dışında, yapıldığı 1929 yılından bu yana bu kapsamda restorasyon yapılmamış. Oldukça sulak bir alanda kurulduğu için nem ve rutubetten dolayı taşıyıcılarında çürümeler var. Bu restorasyonla köşkün 25-30 yılı koruma altına alınacak" dedi.

Binanın Atatürk tarafından genelde yazlık olarak kullanılmasından dolayı ısınma sistemi olmadığını belirten Şenol, "Bodrum katına ısıtıcılar koyularak sıcaklığı 18 derecede tutmayı hedefliyoruz. Böylece bina ve eşyalar daha az zarar görecek. Bunu yapabilirsek binanın 50 yılı kurtulur" diye konuştu.

1929 yılında İran Şahı'nın ağırlanabilmesi için 38 günde bitirilen tarihi köşk, daha sonra Büyük Önder Atatürk tarafından kullanıldı. Atatürk'ün yaz aylarında çalışmalarını yürüttüğü ve istirahat ettiği köşkte Türk Tarih ve Türk Dil Kurumunun kurulması gibi önemli kararlar da alındı.

Afet İnan ve Sabiha Gökçen ile Atatürk'ün yakını olan bazı kişilere ait özel odaların da bulunduğu köşke Büyük Önder'in 13 günü günübirlik olmak üzere toplam 27 kez geldiği, bu gelişlerinde 311 gün ve 272 gece köşkte kaldığı biliniyor. 425 metrekare alanda bulunan köşk, 3 şeref salonu ve 11 odaya sahip. 1984'te dönemin cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından restore ettirilen köşk, müze olarak hizmete açıldı.

Termal'deki kaplıca tesisleri arasında bulunan tarihi köşkte başlatılan restorasyonla yapı elemanlarının güçlendirilmesi ve köşkte yer alan tarihi objelerin dönemsel bakımlarının gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
AA


Geri Dön