Kira

 ATEM Başkanı Akçam açıkladı: Kirada yüzde 25 artış sınırlaması kalkarsa ne olur?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamalarda kirada yüzde 25 sınırının uzatılmayacağının sinyalini verdi. Peki kirada yüzde 25 artış sınırlaması kalkarsa ne olur? ATEM Başkanı Hakan Akçam değerlendirdi.

Kira artış oranına 2022 yılında getirilen yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamalarda kirada yüzde 25 sınırının uzatılmayacağının sinyalini verdi. Konuyu değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kendilerinin beklentilerinin de bu yönde olduğunu ifade etti. Akçam, zam sınırlamasının kalkması ile kira fiyatlarının nasıl olacağını değerlendirdi.

KİRA BEDELLERİ YÜKSELECEK!

Akçam, zam sınırlamasının kalkması ile kira fiyatlarının artabileceğini söyledi.
Akçam, 1 Temmuz’dan sonra kira artışındaki yüzde 25 sınırının kalkacağının neredeyse kesinleştiğini ifade ederek, kira fiyatlarının artmaması için konut açığının kapatılması gerektiğine vurgu yaptı. Meclis’e gelmesi beklenen torba yasaya ilişkin de konuşan Akçam, gayrimenkul ve arsaların gerçek değeri üzerinden alım-satımının yapılması ve böylece vergi kaybının önlenmesine ilişkin çalışmaların başlayacağını ifade etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİN HAYATA GEÇMESİYLE KONUT AÇIĞI GİDERİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamalara istinaden konuşan ATEM Başkanı Akçam, Türkiye’nin her yerinde (başta büyükşehirler olmak üzere) kira fiyatlarının yükselebileceğini söyledi.

Akçam '' Bu durum birçok anlamda hem kirada oturmak zorunda kalan vatandaşlarımızı zorlayacak hem de ev sahiplerini... Beraberinde de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan sorunlardan dolayı bu konuyla alakalı mahkemelerde de yığılma meydana gelecek” dedi.

Türkiye’de konut açığının bitmediğini ve meselenin de buradan başladığını belirten Akçam, şunlara değindi: “Konut açığını kapatmak için yapılması gerekenler var. Öncelikle kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli. Geçtiğimiz yılın sonuna doğru kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olan kat maliklerinin uzlaşması konusunda 3’te 2 zorunluluğunun kaldırılması konuşuldu.

Biz o dönem getirilecek olan düzenlemenin büyükşehirlerde olduğu gibi yurt genelinde kentsel dönüşümü hızlandıracağını söylemiştik. Çünkü kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçmesiyle konut açığının giderileceğini ve yüksek kira sorununun çözülebileceğini düşünüyoruz. Bunun için de kentsel dönüşümün önündeki bütün engellerin kaldırılmasından yanayız.

Adil ve doğru olan neyse onun bir an önce yapılması taraftarıyız. Bunun yanı sıra çimento ve beton başta olmak üzere inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatların kontrol altına alınmalı, insanların sınırsız konut sahibi olmalarının önüne geçilmeli, ikinci el konutlara uygun kredilerle insanların ulaşabilmesi sağlanmalı, kira sözleşmelerinin e-devlet üzerinden yapılmasına bir an önce başlanmalı, sözleşmeler çok ivedi hayata geçirilmelidir. Bahsettiğim konular için önlemler alınırsa sorunlar çözülebilir.” dedi. 

VATANDAŞ KONUTUNUN GERÇEK FİYATINI ÖĞRENMİŞ OLACAK

Akçam, yeni hazırlanan ve TBMM'ye bu hafta sunulması beklenen torba yasanın içeriğine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Yapılacak düzenlemeler ile nasıl değişikliklerin olacağını anlatan Akçam, “Daha önce gayrimenkul ya da arsa satın alınca 5 yıl geçtikten sonra satılması halinde gelir vergisi alınmıyordu. Yapılacak düzenleme ile herhangi bir yıl kapsamı olmadan tüm satım işlemlerinden sağlanan kazançlar gelir vergisine tabi tutulacak.

Bize göre çalışmanın en önemli maddesi ise bölgesel rayiç bedel uygulamasına geçilecek olması. Böylelikle taşınmaz satışından elde edilen gelirlerin gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi için yeni bir sistem devreye girecek. Planlanan ise gayrimenkul değer bilgi merkezi kurularak tapudaki işlemlerin bu merkezdeki bilgilere ve taşınmazla ilgili ekspertiz raporuna dayanılarak yapılacak olması” dedi.

TBMM’den geçerse yeni düzenlemelere göre devletin aldığı vergi oranında ciddi artışların olacağını ifade eden Akçam  “Belediye rayiç bedellerinin gerçek değeri yansıtmadığını biz hep söylüyorduk. Yeni düzenleme ile bölgesel olarak rayiç bedel tespit edilerek, tapu harcı ödemeleri ve emlak vergisi ödemeleri bu bedel üzerinden gerçekleştirilecek.

Böylelikle artık belediyelerin rayiç bedelleri değil, devletin bölgesel olarak belirlediği rayiç bedelleri dikkate alınacak. Böylelikle hem vatandaş konutunun gerçek fiyatını öğrenmiş olacak hem de vergi kaçırmanın önüne geçilecek.” dedi.

Konutta yeni vergi sistemi yatırımcıları yurt dışına yöneltecek!

Gayrimenkul piyasası mercek altında! Tapu harcını düşük gösterenler yandı! Yeni düzenlemeler geliyor!