Sektörel

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Sadece emlakçı mı suçlu?

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Ticaret Bakanlığı’nın emlak danışmanlarına kestiği para cezalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akçam konut konut fiyatlarının artmasının tek sorumlusunun emlak danışmanları olmadığına dikkati çekti.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada emlak ilan fiyatında fahiş artışına giden emlak danışmanlarına 11 milyon 700 bin TL para cezası kesildiği duyuruldu. Konuya ilişkin konuşan ATEM Başkanı Hakan Akçam, emlak danışmanlarının gayrimenkul sahibinin talebi doğrultusunda fiyatları yükselttiğine vurgu yaptı. Akçam, gayrimenkul sahiplerine de ceza kesilmesi gerektiğini söyledi.

“GAYRİMENKUL SAHİBİNİN TALEBİ 

İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Eylül ayı içinde ilan fiyatlarında fahiş artışı yapan 117 emlak işletmesi olduğunu belirterek, toplam 11 milyon 700 bin TL idari para cezası uygulandığını duyurdu.

Konuyu değerlendiren Akçam, “Burada emlakçı günah keçisi olmamalı. Gayrimenkul sahiplerine de aynı ceza kesilmeli. Çünkü biz emlak danışmanları olarak gayrimenkul sahibinin talebi doğrultusunda fiyatları yükseltiyoruz veya düşürüyoruz. Meslektaşlarımız bunu suistimal etti ise tabi ki ceza alsın.

Fakat mal sahibinin talimatı doğrultusunda konut fiyatları yükseltildiğinden fiyatı yükselten mal sahipleri de ceza yemeli” dedi.

Konut kredilerine uygulanan faiz oranlarının normal seyrine dönmesini kendilerinin de başından bu yana istediklerini söyleyen Akçam, “Bankaların faiz politikalarından dolayı özellikle ipotekli konut satışları her geçen ay düşüşe geçiyor. Yakın zamanda devlet bankalarından biri, aylık konut kredisi faiz oranını yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a indirdi.

Daha da faizlerin ineceğini düşünüyoruz. Böylelikle konut sahibi olmak isteyenlerin yüzü gülecek. Fakat son süreçte yaşanan gelişmeler bizi de tedirgin etmeye başladı.

Çünkü konut kredilerinin faiz oranlarında ne zaman düşüş yaşansa artan fiyatlardan dolayı emlak danışmanları sorumlu tutuluyor. Halbuki büyük sorumluluk gayrimenkul sahiplerinin” dedi.

KONUT FİYATLARININ ARTMAMASI İÇİN ACİLEN ÖNLEMLER ALINMALI

Faizler düştükçe yetkililerin konut fiyatlarının artmaması için sadece gayrimenkul danışmanlarını gündeme alarak önlem almamaları gerektiğini söyleyen Akçam, “Konut fiyatlarındaki artışın nedeni emlak danışmanları değil.

Türkiye’de konut üretimi uzun süredir sekteye uğramış vaziyette. Bu noktada yapılacak ilk şey neredeyse durma noktasına gelen inşaat faaliyetlerini canlandırmak için ilgili Bakanlıklar devreye girmeli.

Konut fiyatlarının yükselmemesi için öncelikle konut üretimi artırılmalı, özel firmalara da bu yönde teşvikler sağlanmalıdır” dedi. Konutun Türkiye’de yatırım aracı olarak görülmesinin konut fiyatını artıran bir diğer önemli etken olduğuna dikkati çeken Akçam, “Orta ve düşük gelire sahip vatandaşların konut almasının sağlanması amacıyla çalışmalar yapılmalı.

Onlar için yeni projeler ve kampanyalar geliştirilmeli. Konutun yatırım aracı olarak kullanılmasından artık vaz geçilmelidir. Konut sadece barınmak için kullanılmalıdır. Yetkililer de bunun böyle olduğunu teşvik etmelidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

ATEM Başkanı Akçam müjdeli haberi duyurdu! Tapu harçlarında yeni dönem başlıyor!

Yüksek kiralara ATEM'den çözüm önerisi: Semte göre tavan ve taban uygulamasına geçilmeli!