Sektörel

ATEM'den emlak ilan portallarına ayar! Yeni düzenlemede eksikler var!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, emlak ilan portallarına getirilen düzenlemelerin çok eksiklikleri olduğunu belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'de emlakta yeni bir düzenlemenin başlayacağını duyurdu. Açıklamada emlakta ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçileceği ifade edildi. Yeni düzenlemeye göre konut satacak kişinin, e-devlet üzerinde gayrimenkulünü seçerek emlak danışmanını yetkilendireceğini ifade eden Akçam, böylelikle kaçak emlakçılarla da mücadele edilebileceğini ve fiyatların da düşebileceğini belirtti.  ATEM olarak birçok kez şikayetlerini dile getirdiklerini ifade eden Akçam, getirilen düzenlemelerin eksikliklerinin tamamlanması halinde yerinde olduğunu söyledi.

KONUT FİYATLARINI MANİPÜLE EDEMEYECEKLER

15 Eylül’de yürürlüğe girecek yeni düzenlemenin içeriğine ilişkin konuşan Akçam, “Konut satacak kişi, e-devlet üzerinde gayrimenkulünü seçerek emlak danışmanı yetkilendirecek.

Yetkilendirilmiş danışman, bu satışlara aracılık ederek ilan verecek. Planlanan ise yılbaşına kadar bütün ilanlar için aynı kuralı devreye koymak olacak. Böylelikle hem kaçak emlakçılar ilan portallarında cirit atamayacak hem de konut fiyatlarını manipüle edemeyecek” dedi.

Özellikle ilan portallarında ‘kaçak emlakçıların’ fiyatları manipüle ettiklerini ve konut piyasasının dengesini bozduklarını ifade eden Akçam, “Biz birçok defa bizzat Bakanlığa ilan portallarının yaptığı usulsüzlüklerle ilgili başvurularda bulunduk. Eksikliklerin tamamlanması durumunda yeni düzenleme bizi de çok mutlu edecek” diye konuştu.

İLANDAKİ KONUT FİYATINI EV SAHİBİ DEĞİL EKSPERTİZ BELİRLEMELİ

Yeni düzenlemede eksiklerin de olduğuna vurgu yapan Akçam, “Sistemin devreye girmesi ile bir ev için sadece bir emlak danışmanı atanmaması bizim için hayal kırıklığı oldu. Satılık gayrimenkulün fiyatını ev sahibinin belirleyecek olması da eksik bir uygulama. Bunun yerine ekspertiz raporu alınarak fiyat belirlenmesi daha uygun olacaktır.

Aynı evi 10 kişi siteye girerek fiyatları yukarı çekerek sanki piyasada böyle bir fiyat artışı varmış gibi gösterecektir” ifadelerini kullandı.

İLAN PORTALLARI EMLAK DANIŞMANLARINA FARKLI TARİFE UYGULUYOR

Akçam, ilan portallarının kaçak emlakçılara sitelerinde izin vererek emlak danışmanlarının hem mesleki itibarlarını zedelediklerini hem de işini yapmaya çalışan emlak danışmanlarına çok büyük fiyat tarifeleri uyguladıklarına da dikkat çekerek : “Defalarca kendileriyle görüşme sağlasak da taleplerimizi masaya yatırsak da ne yazık ki bir sonuç alamadık.

İlan portallarında fiyatların çok yüksek olması, kısa zaman aralığında artış yapmaları ve yetki belgesi olmayan kişileri portalın içerisinde barındırması, her bir ilanı farklı fiyatlarla satması gibi pek çok sorun yaşıyoruz. Buradan kendilerine bir kez daha sesleniyorum.

İlan fiyatları çok yüksek; bu sebeple fiyatlar biraz daha esnek hale getirilmeli, yetki belgesi olmayan kişilerin gayrimenkul satmasına izin verilmemeli, tek fiyat politikası uygulanmalı ve neredeyse günlük yapılan zamlar geri çekilmeli.” dedi.

ATEM Başkanı Akçam: Enflasyon düşerken kiralar yükseliyor!

ATEM Başkanı Akçam'dan fahiş kiralara çözüm önerisi! Taban ve tavan uygulamasına geçilsin!