Ateş Çelik, rüzgâr türbinine 30 milyon dolar yatıracak
Rüzgar enerjisi santrallerinde kule açığını gören Ateş Çelik, bu alana 30 milyon TL'lik yatırım kararı aldı. Ateş Çelik, enerji santralleri ve endüstriyel tesisler için depolama tesisleri üretiyor
Rüzgar enerjisi santrallerinde kule açığını gören Ateş Çelik, bu alana 30 milyon TL'lik yatırım kararı aldı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan'a göre Türkiye 2023 yılına kadar yaklaşık 8 bin adet rüzgâr kulesine ihtiyaç duyacak.
Şirket, ilk etapta yılda 100 kule üretmeyi hedefliyor. Aile şirketi olarak faaliyet gösteren Ateş Çelik, enerji santralleri ve endüstriyel tesisler için, ağır çelik yapılar, basınçlı ve basınçsız ekipmanlar ve depolama tesisleri üretiyor.
Kemalpaşa'daki tesislerde yeni yatırım hakkında gazetecilere bilgi veren Mahmut Güldoğan, yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmak için 6 aydır çalışma yaptıklarını söyledi. Kule üretiminde yatırım kararı aldıklarını anlatan Güldoğan, yabancı ortaklık görüşmelerinin de sürdüğünü vurguladı. Güldoğan'ın verdiği bilgiye göre Aliağa'da kurulacak yeni tesiste 2012 yılı başında üretime başlanacak. Ateş Çelik, yatırımın yüzde 40'ını öz kaynaklarıyla yapacak. 2023 yılına kadar Türkiye'de 20 bin megavatlık kurulu rüzgâr enerjisi gücünün öngörüldüğünü anlatan Mahmut Güldoğan, "Bu ne kadar hayata geçer bilmiyoruz. Türkiye'nin bu yatırıma ihtiyacı var. Karamsar bir gözle baksak dahi 10-12 bin megawatlık bir güç kurulur. Bu da yıllık 300-400 kule ihtiyacı demektir. Biz yıllık 100 kule üreterek pazarın yüzde 25'ine talibiz. Ateş Çelik olarak yapacağımız yatırımla, sektörün en önemli oyuncularından biri olacağız." dedi. Halen Türkiye'de kullanılan rüzgâr türbini ve kulelerinin büyük bölümü ithal ediliyor. Yapacakları yatırımla dışa bağımlılığı azaltacaklarını kaydeden Güldoğan, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan'a da ihracat yapacaklarını aktardı. Yeni tesiste 150 kişi çalışacak.
Zaman
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde enerji santralları ve endüstriyel tesisler için ağır çelik yapılar, basınçlı ve basınçsız ekipmanlar, depolama tesisleri ve alışveriş merkezlerinin çelik konstrüksiyonlar üreten Ateşçelik firması, Aliağa’da 30 milyon liralık yatırımla kuracağı fabrikasında da rüzgar enerjisi santrallarına (RES) kule üretecek. Ateşçelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, yeni yatırımla yılda 100 RES kulesi üreteceklerini duyurdu.
7-8 bin adet
Güldoğan, Türkiye’de 2023 yılına kadar 7 bin 200-8 bin adetlik RES kulesi ihtiyacı olacağının öngörüldüğünü belirterek, “Yıllık kule ihtiyacı kademeli olarak artacak. Şu anda yıllık kule ihtiyacı 300-400 adet civarında. 2023 yılında ise yıllık kule ihtiyacının bin adede ulaşması bekleniyor. Ateşçelik olarak yapacağımız yatırımla, bu sektörün en önemli oyuncularından biri olacağız” dedi. RES kulesi üretimiyle pazardaki açığın önemli bir kısmını kapatacaklarını ifade eden Mahmut Güldoğan, amaçlarının Türkiye’nin bu konudaki dışa bağımlılığını azaltmak olduğunu söyledi.
Yabancı ortak alacak
Mahmut Güldoğan, RES kulesi üretmek için yapacakları yatırımın yüzde 40’ında Ateşçelik’in özkaynaklarının kullanılacağını ifade ederek, kalan yüzde 60’lık bölümünse uzun vadeli yatırım fonlarıyla karşılanacağını söyledi. Konuyla ilgili görüşmelerde sona yaklaştıklarını ve kredi anlaşmasını imzalamak üzere olduklarını sözlerine ekleyen Güldoğan, uluslararası ortaklık tekliflerini değerlendirdiklerini belirterek, “Dünya lideri kabul edilen beş firma ile görüşüyoruz” dedi. Güldoğan, Bullgaristan, Romanya ve Yunanistan gibi halen RES kulesi üreticisi olmayan ülkelere girerek, ihracatıhedeflediklerini söyledi.
Hürriyet