Atık mermerler 'halı'ya dönüşüyor!
Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan mozaik kursunda fabrikalardan artan mermerlerle lüks villa, otel ve iş yerlerine tablolar üretiliyor. İşte çalışmalarda öne çıkanlar...
Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan mozaik kursunda, fabrikaların atık mermer parçalarından "halı" ve "madalyon" isimleriyle özellikle lüks villa, otel ve iş yerleri için büyük tablolar üretiliyor.
Türkiye'nin önemli mermer üretim merkezlerinden İscehisar'da yaklaşık 9 yıl önce Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde mozaik kursları başlatıldı. Bu kurslarda atık mermer parçalarını çeşitli ölçü ve şekillerde kesen ev kadınları, sipariş üzerine farklı figürleri kullanarak büyük ebatlı tablolar yapıyor. Yaklaşık bir haftada tamamlanan ve fiyatları 500 liraya kadar varan tablolar, bazı lüks villa, otel ve iş yerlerinin zeminleri ile duvarlarını süslüyor.
Söz konusu ürünlerin kare ya da dikdörtgen olanları "halı", oval biçimindekileri ise "madalyon" olarak isimlendiriliyor.
Usta öğretici Gülsefa Azgın, atık mermerleri ilçedeki fabrikalardan temin ettiklerini söylüyor. Mermerleri kerpetenlerle keserek istedikleri boyutlara getirdiklerini anlatan Azgın, "Başka bir şeyde kullanılmayacak atık mermerleri keserek şekil veriyor, üzerine desenler yapıyoruz. Kullanılabilir bir eser çıkarmaya çalışıyoruz" diyor. Azgın, 25 kursiyerin bulunduğunu ifade ederek, özellikle ev kadınlarının kursa ilgi gösterdiğini belirtiyor. İstenilen ebatlara göre mozaik halılar ürettiklerini dile getiren Azgın, şunları kaydediyor: “Müşterilerimiz, bizlere ebatlarını söylüyor. Bizler de fotokopilerde istenilen halı desenini büyütüyoruz. Daha sonra tutkal yardımıyla üzerine mermerleri yerleştiriyoruz. Halıların fiyatları ebatlarına göre değişiyor, 200 ila 500 liradan satıyoruz. Şu anda tanıtımı fazla yapılmadığı için fazla talep olmuyor. Ancak gerekli tanıtım yapıldığı taktirde talebin de artacağı düşüncesindeyiz."
Kursiyerlerden Gülay Ünal ise yaklaşık 3 ay sanatsal mozaik kursu aldığını söylüyor. Bu uğraşın kendileri için gelir kapısı olduğunu vurgulayan Ünal, "Hem sanatsal faaliyetlerle ilgileniyor hem de para kazanıyoruz. Kursu bitirdikten sonra mozaikten halı yapımına evimde devam edeceğim" diyor.
Dünya