Sektörel

Atık sular tarımsal sulamada kullanılacak!

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, Türkiye'de ilk uygulanacak "Atık Suların Dezenfekte Edilerek Tarımsal Sulamada Kullanılması Projesi" kapsamında, ilk etapta Afyonkarahisar'da 4 bin dekarlık bir tarım arazisinin sulanacağını bildirdi.

Türkiye'de toplam 280 milyon dekar ekilebilir tarım alanının, sulanabilir olan 85 milyon dekarlık kısmının 61 milyon dekarı bugüne kadar sulamaya açıldı. Ülkenin 112 milyar metreküp olan kullanılabilir su potansiyelinin yılda ortalama 44 milyar metreküpü tüketilirken, bu miktarın 32 milyar metreküpü sulamada kullanılıyor. DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, su oranına rağmen sulama randımanının, Türkiye'ye yakışan seviyede olmadığını dile getirdi. Bunu tersine çevirmek adına, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu nun talimatıyla sulamada modern sistemleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Özkaldı, 2003'te yüzde 6 olan modern sulama sistemi kullanım oranını, yüzde 18'e çıkardıklarını, inşa halinde olan işlerde ise bu oranın yüzde 85'e yükseldiğini kaydetti. 



DSİ Genel Müdürlüğü olarak atık suların değerlendirilmesi konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Özkaldı, bu çalışmaların ilk ürününün de Afyonkarahisar'da alınacağını aktardı. 

Geçen ay "Afyonkarahisar İli Merkez Atıksu Arıtma Tesisi Deşarj Sularının Sulamada Kullanılması Projesi"nin yapılmasına ilişkin sözleşmesinin imzalandığını anımsatan Özkaldı, "Proje ile Afyonkarahisar Merkez Atıksu Arıtma Tesisi çıkış sularının dezenfekte edilerek, tarımsal sulamada kullanılmasını hedefliyoruz" açıklamasında bulundu. 



Arıtma tesisinin bertaraf kapasitesi olan günlük 44 bin metreküp atık suyun, Akarçay'a bırakıldığını belirten Özkaldı, boşa giden bu atık suyun uygun ünitelerle arıtılması sonucunda, ilk etapta 4 bin dekarlık bir tarım arazisinin sulanmasını hedeflediklerini dile getirdi. Özkaldı, atık suların dezenfekte edilerek tarımsal sulamada kullanılması projesinin, Türkiye'de ilk olması sebebi ile önem arz ettiğini belirtti. 


Dünya